Moerputtenbrug

De Moerputtenbrug bij Den Bosch, onderdeel van de voormalige Halve Zolenlijn

De Halve Zolen Lijn

Den Bosch - De Halve Zolenlijn was vroeger een treinverbinding tussen 's-Hertogenbosch en Lage Zwaluwe. Omdat het tracé door het laagveenmoeras De Moerputten liep, werd in de 19de eeuw een 600 meter lange spoorbrug gebouwd: De Moerputtenbrug. De spoorlijn wordt al jaren niet meer gebruikt en de rails is grotendeels opgebroken - behalve bij de fotogenieke Moerputtenbrug. Dit deel van het traject is nu populair onder wandelaars, hardlopers en fietsers.

Schoenenindustrie in Waalwijk

De Halve Zolenlijn verwijst naar de tijd dat deze spoorlijn werd aangelegd om grondstoffen voor de schoen-industrie in Waalwijk te vervoeren. De plannen waren groots, want er is zelfs ruimte voor een tweede brug. Maar toen het goederenvervoer werd overgenomen door vrachtwagens, werd de spoorlijn overbodig. De spoorlijn werd opgebroken. Wat bleef was de spoordijk en de monumentale ijzeren Moerputtenbrug. Nu hebben wandelaars en fietsers hier ruim baan!

Historisch erfgoed de Moerputtenbrug Den Bosch
De Moerputtenbrug bij Den Bosch is populair bij plaatselijke fietsers en wandelaars

Muggenplaag

De aanleg van de spoorlijn naar Lage Zwaluwe werd in 1888 gestart. Overstromingen en muggenplagen vertraagden de bouw, maar al vanaf 1890 reden er 5 treinen per dag. Nadat de spoorlijn onrendabel was geworden kreeg de sloper in 1987 toestemming op de boel op te breken. Van de Langstraatspoorweg werden alleen de Moerputtenbrug (en de Venkantbrug) gespaard. Tegenwoordig is de Moerputtenbrug in beheer bij Staatsbosbeheer. In 2011 is de brug gerestaureerd en zijn er in het gebied diverse wandelroutes aangelegd.


Moerputtenbrug - Beoordeling door bezoekers

Ben jij hier ook geweest? Geef nu je beoordeling. Het duurt maar een paar tellen.


Populairste bezoektijd
Weer? Zonnig:
100%
Bewolkt:
0%
Regen:
0%
Sneeuw:
0%
Wanneer? Voorjaar:
0%
Zomer:
0%
Najaar:
100%
Winter:
0%
Met wie? Samen
0%
Met kleine kinderen
0%
Met tieners
100%
Groep:
0%
Alleen:
0%
Geen health informatie beschikbaar

Hoi @hotspotholland, hier ben ik geweest!
Klik hier om te tweeten!

Hoe beviel je uitstapje aan 'Moerputtenbrug'? Deel je ervaringen met medereizigers. Registratie niet nodig. Geef nu je beoordeling. Het duurt maar een paar tellen.

Adres en bezoekers informatie

Moerputtenbrug

Adres: Deutersestraat (tegenover Honderdmorgensedijk)
Postcode en plaats: 5223 GV  Den Bosch
Provincie: Noord-Brabant

Bezoek: Een gemiddeld bezoek duurt ca. 2 uur.
De Moerputten is vrij toegankelijk. Aan de Deutersestraat (tegenover de Honderdmorgensedijk) is een klein parkeerterrein waar je zo de oude spoordijk oploopt en naar de Moerputtenbrug kunt wandelen.
Let op: De locatie op de kaart is slechts een indicatie en niet altijd de ingang, parkeerplaats of juiste route.

Copyright © Hotspot Holland 2003 - 2020
Vakantie in eigen land? Uitstapje of Dagje uit?
Wij zijn Hotspot Holland, de site vol verrassende plekjes en uitstapjes in Nederland. Wij zijn avonturiers bij jou in de buurt en vinden het leuk om gekke plekken te ontdekken. Net als jij. Leuke dingen doen? Er op uit en bijzondere plaatsen bezoeken? Wandelen of een fietstocht? Citytrip, weekendje weg of evenement? Vakantiehuisje, camping of hotel boeken? Je vindt het allemaal hier. 1001 onverwachte uitstapjes in eigen land. Fijne vakantie!
  NL EN DE

Privacy en cookies