Grootste waterval Nederland

Het sprankelende water van de Vrijenbergerspreng in de bossen van de Veluwe, de hooste waterval van ons land
Het sprankelende water van de Vrijenbergerspreng in de bossen van de Veluwe, de hooste waterval van ons land

Loenense waterval, Niagara van de Veluwe

Loenen - Een waterval in Nederland. Het klinkt als een tegenstelling want Nederland is plat. Er zijn geen bergen, hooguit wat heuvels. Een groot deel ligt onder de zeespiegel en zal overstromen als de dijken doorbreken. Toch heeft Nederland een heuse waterval. Met een verval van 15 meter, net zoveel als de beroemde Watervallen van Coo in Belgie, is de Vrijenbergspreng bij Loenen op de Veluwe de hoogste waterval van Nederland.

Sprengen

Voor de economische ontwikkeling van Apeldoorn werd in 1825 het Apeldoorns Kanaal gegraven. Om de toevoer van water in het kanaal veilig te stellen, werden in de bossen van het Schalter kunstmatige beekjes (sprengen) aangelegd. Zo'n spreng ontspringt uit een kunstmatig aangelegde bron waaruit grondwater omhoog borrelt.

De Vrijenbergspreng, de hoogste waterval van Nederland
De Vrijenbergspreng in de Veluwse bossen bij Loenen is de hoogste, grootste en langste waterval van Nederland

De Vrijenbergspreng en de Veldhuizerspreng zijn de grootste sprengen in het gebied. Beide zijn ongeveer 6 kilometer lang en door de vele zijsprengen wordt er geleidelijk een brede beek gevormd.
Omdat het hoogteverschil in de Vrijenbergspreng nogal fors was, werd een waterval met trappen aangelegd. Het totale verval is zo'n 15 meter. Bij zo'n verloop verwacht je natuurlijk volop spektakel, maar de werkelijkheid is iets anders. De Loenense waterval is weliswaar een heuse waterval, maar dan op z'n Nederlands!

Watervallen in onze buurlanden

Voor Nederlandse begrippen is 15 meter best veel, maar hoe verhoudt zich dat met watervallen in de ons omringende landen?
België:
De watervallen van Coo, in het riviertje de Amblève in de de Ardennen, zijn met vijftien meter verval de bekendste. Maar de zestig meter hoge waterval van Reinhardstein, aan de rivier de Warche in de Hoge Venen, is de hoogste waterval bij onze zuiderburen.
Duitsland:
De 163 meter hoge waterval in Duitsland ligt bij het plaatsje Triberg in het Zwarte Woud.


Beoordeling door bezoekers

Recent: Anoniem, Delft: (5 sterren)
Gemiddeld: 4 sterren (3.8 sterren)
Aantal stemmers: 9

Populairste bezoektijd
Het weer
Zonnig: 56%
Halfbewolkt: 22%
Regen: 11%
Sneeuw: 11%

Seizoen
Voorjaar: 33%
Zomer: 22%
Najaar: 33%
Winter: 11%

Reisgezelschap
Alleen: 11%
Samen: 22%
Groep:  22%
Met kleine kinderen: 44%
Met oudere kinderen: 0%


Nu beoordelen +Ben jij hier ook geweest? Geef nu je beoordeling. Het duurt maar een paar tellen.Adres en bezoekers informatie:

Adres: Beekbergerweg (N786)
Postcode en plaats: Loenen
Kaart met locatie +
Overige informatie: Loenen is een mooie uitvalsbasis voor wandel- en fietstochten over de Veluwe. De Vrijenbergspreng (Loenense waterval) is te bereiken via de N786 (Loenense weg), van Loenen naar Beekbergen. In de buurt van de waterval is een parkeerterrein (parkeerplaats Vrijenberg). Deze is d.m.v. bordjes aangegeven.

De grootste waterval ligt achter het parkeerterrein. Stroomopwaarts, zo'n 20 minuten lopen, zijn nog een aantal trappen in de spreng te vinden.
Reacties

Hoe beviel je uitstapje aan 'Grootste waterval Nederland'? Deel je ervaringen met medereizigers. Registratie niet nodig.

comments powered by Disqus

Grootste waterval Nederland

Let op: De plaats op de kaart is slechts een indicatie en is niet altijd de ingang, parkeerplaats of juiste route. De beoordelingen op deze site worden geplaatst door bezoekers en vertegenwoordigen niet de mening van de redactie.