Grootste waterval Nederland

Het sprankelende water van de Vrijenbergerspreng in de bossen van de Veluwe, de hooste waterval van ons land

Loenense waterval: De Niagara van de Veluwe

Loenen - Een waterval in Nederland. Voor een plat land klinkt het als een tegenstelling. Er zijn geen bergen, hooguit wat heuvels. En een groot deel ligt onder de zeespiegel dat overstroomt als de dijken doorbreken. Toch heeft Nederland een heuse waterval. Met een verval van 15 meter - op papier net zoveel als de beroemde Watervallen van Coo in België - is waterval bij Loenen op de Veluwe de hoogste van Nederland.


(Tekst gaat hieronder verder)

Sprengen

Voor de economische ontwikkeling van Apeldoorn werd in 1825 het Apeldoorns Kanaal gegraven. Om de toevoer van water in het kanaal veilig te stellen, werden in de bossen van het Schalter kunstmatige beekjes (sprengen) aangelegd. Zo'n spreng ontspringt uit een kunstmatig aangelegde bron waaruit grondwater omhoog borrelt.

De Vrijenbergspreng, de hoogste waterval van Nederland
De Vrijenbergspreng in de Veluwse bossen bij Loenen is de hoogste, grootste en langste waterval van Nederland

De Vrijenbergspreng

De Vrijenbergspreng en de Veldhuizerspreng zijn de grootste sprengen in het gebied. Beide zijn ongeveer 6 kilometer lang en door de vele zijsprengen wordt er geleidelijk een brede beek gevormd.
Omdat het hoogteverschil in de Vrijenbergspreng nogal fors was, werd een waterval met trappen aangelegd. Het totale verval is zo'n 15 meter. Bij zo'n verloop verwacht je natuurlijk volop spektakel, maar de werkelijkheid is iets anders. De Loenense waterval is weliswaar een heuse waterval, maar dan op z'n Nederlands!

Watervallen in onze buurlanden

Voor Nederlandse begrippen is 15 meter best veel, maar hoe verhoudt zich dat met watervallen in de ons omringende landen?

België:
De watervallen van Coo, in het riviertje de Amblève in de de Ardennen, zijn met vijftien meter verval de bekendste. Maar de zestig meter hoge waterval van Reinhardstein, aan de rivier de Warche in de Hoge Venen, is de hoogste waterval bij onze zuiderburen.

Duitsland:
De 163 meter hoge waterval in Duitsland ligt bij het plaatsje Triberg in het Zwarte Woud.

Adres en bezoekers informatie
Adres: Beekbergerweg (N786)
Postcode en plaats: Loenen


Bezoekduur: Een gemiddeld bezoek duurt 1 uur
Loenen is een mooie uitvalsbasis voor wandel- en fietstochten over de Veluwe. De Vrijenbergspreng (Loenense waterval) is te bereiken via de N786 (Loenense weg), van Loenen naar Beekbergen. In de buurt van de waterval is een parkeerterrein (parkeerplaats Vrijenberg). Deze is d.m.v. bordjes aangegeven.

De grootste waterval ligt achter het parkeerterrein. Stroomopwaarts, zo'n 20 minuten lopen, zijn nog een aantal trappen in de spreng te vinden.

Hoi @hotspotholland, hier ben ik geweest!
Klik hier om te tweeten!


Grootste waterval Nederland - Beoordeling door bezoekers
Ben jij hier ook geweest? Geef nu je beoordeling. Het duurt maar een paar tellen.


Populairste bezoektijd
Weer? Zonnig:
57%
Bewolkt:
29%
Regen:
7%
Sneeuw:
7%
Wanneer? Voorjaar:
36%
Zomer:
29%
Najaar:
29%
Winter:
7%
Met wie? Samen
43%
Met kleine kinderen
36%
Met tieners
0%
Groep:
14%
Alleen:
7%
Geen health informatie beschikbaar
Hoe beviel je uitstapje aan 'Grootste waterval Nederland'? Deel je ervaringen met medereizigers. Registratie niet nodig. Geef nu je beoordeling. Het duurt maar een paar tellen.

Grootste waterval Nederland


Let op: De plaats op de kaart is slechts een indicatie en is niet altijd de ingang, parkeerplaats of juiste route. De beoordelingen op deze site worden geplaatst door bezoekers en vertegenwoordigen niet de mening van de redactie.

(Tekst gaat hieronder verder)
Loenen uitstapjes omgeving
Apenheul
Veluwezoom
Museum Vliegbasis Deelen
Zutphen stedentrip
Bronkhorst
Kröller-Müller Museum
Radio Kootwijk op de Veluwe
Diogenesbunker
(Tekst gaat hieronder verder)

Top 5 hoogste watervallen ter wereld

1. Salto Ángel - 979 meter, Venezuela
2. Tugela - 948 meter, Zuid-Afrika
3. Ramnefjellfossen - 800 meter, Noorwegen
4. Mongefossen - 774 meter, Noorwegen
5. Gocta Cataracta - 771 meter, Peru
Overnachten

Waardoor ontspringt een bron?

Een bron ontspringt als het grondwater door het aardoppervlak breekt. Bronnen komen vooral voor in gebieden met harde bodemgesteenten. Als de bodem zachter is, dan breekt het water vaak veel breder door het oppervalk. In het geval van de Loenense waterval worden de sprengen gevuld met water uit aangelegde bronnen.

Copyright © Hotspot Holland 2003 - 2018
Wij zijn HotspotHolland, de site vol verrassende plekjes en uitstapjes in Nederland. Wij wonen bij jou in de buurt en vinden het leuk om gekke plekken te ontdekken. Net als jij. Leuke dingen doen? Uitstapje en bijzondere plaatsen bezoeken? Wandelen of een fietstocht? Citytrip, weekendje weg of evenement? Vakantiehuisje, camping of hotel boeken? Je vindt het allemaal hier. 1001 onverwachte uitstapjes. Fijne vakantie!


Privacy en cookies

  NL EN DE