Horsterwold

Opvliegende ganzen in het Horsterwold

Grootste loofbos West-Europa

Zeewolde - Hoeveel bomen staan er in Nederland? Naar schatting zijn het bijna 10 per inwoner - 162 miljoen in totaal. Dat zijn veel minder dan andere landen in Europa. Verrassend genoeg ligt het grootste aaneengesloten loofbos van West-Europa wél in Nederland. En het zal je verbazen dat je daarvoor in Flevoland moet zijn.

Relatief nieuw bos

Het Horsterwold (en het naastgelegen Hulkesteinsebos) zijn relatief nieuw en is net als de andere natuur in Flevoland grotendeels door mensenhanden aangelegd. De bossen liggen in zuidelijk Flevoland bij Zeewolde en vormen het grootste aaneengesloten loofbos van West-Europa.
Het gebied beslaat zo'n 4.000 hectare en is tussen 1973 en 1985 aangelegd. Het bos bestaat voornamelijk uit populieren, maar ook beuken, eiken en de esdoorn groeien hier.

Populieren sneeuw

Wanneer je op een mooie dag in juni met de auto naar Almere rijdt, lijkt het soms alsof je door een sneeuwbui rijdt. Populieren en wilgen zijn namelijk beruchte veroorzakers van "kunstsneeuw". De zaden van de bomen vormen ontelbare witte pluisjes die als sneeuw door de lucht waaien.

Het Horsterwold, Zeewolde, Flevoland
Wandelen op de voormalige zeebodem in het Horsterwold

Het Horsterwold, Zeewolde, Flevoland
Het nog prille Horsterwold bij Zeewolde in Flevoland biedt in de winter een kale aanblik. Zomers is het hier wel lekker groen. Het bos is één van de grootste aaneengesloten loofbossen van Europa

Het moderne bos

Waarom staan bomen in een nieuw bos altijd op een rijtje?

Vroeger werd met brede worpen gezaaid waardoor veel zaden verloren gingen. Tegenwoordig werkt men juist in rechte banen. Niet alleen vanwege het gebruik van machines, maar ook vanwege de hogere opbrengst (het licht van de zon kan dieper tussen de rijen doordringen waardoor ook de lagere blaadjes meer kans krijgen) met minder zaad.

Hoeveel bomen staan er in het Horsterwold?

Een precies aantal is moeilijk te geven, tenzij je ze allemaal gaat tellen. Wel kun je het aantal bomen benaderen door er een eenvoudig rekensommetje op los laten:
Stel er staan 100 bomen op een hectare x 4.000 hectare = 400.000 bomen.


Steentijdhuis Huize Horsterwold

Steentijd

In het Horsterwold hebben studenten van de Universiteit Leiden een huis uit de late Steentijd nagebouwd. Het huis van 9,1 bij 3,8 meter is een exacte kopie van een huis dat in Zeeland is opgegraven wn wordt gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek.


Horsterwold - Beoordeling door bezoekers

Ben jij hier ook geweest? Geef nu je beoordeling. Het duurt maar een paar tellen.


Populairste bezoektijd
Weer? Zonnig:
0%
Bewolkt:
100%
Regen:
0%
Sneeuw:
0%
Wanneer? Voorjaar:
0%
Zomer:
0%
Najaar:
100%
Winter:
0%
Met wie? Samen
0%
Met kleine kinderen
0%
Met tieners
0%
Groep:
0%
Alleen:
100%
Geen health informatie beschikbaar

Hoi @hotspotholland, hier ben ik geweest!
Klik hier om te tweeten!

Hoe beviel je uitstapje aan 'Horsterwold'? Deel je ervaringen met medereizigers. Registratie niet nodig. Geef nu je beoordeling. Het duurt maar een paar tellen.

Adres en bezoekers informatie

Horsterwold

Adres: Bingelweg
Postcode en plaats: Zeewolde
Provincie: Flevoland

Bezoek: Een gemiddeld bezoek duurt ca. 2 uur.

Adres en routebeschrijving Het Horsterwold

Het Horsterwold ligt bij Zeewolde en is een uitstekend gebied om te fietsen of te wandelen, maar verwacht geen klassiek uitgestrekt woud. Daarvoor is het bos nog veel te nieuw en is er te weinig diversiteit.
Liefhebbers van 'echte' bossen kunnen beter doorrijden naar de Veluwe of nog een paar decennia wachten.

Startpunt voor een wandeltocht: Parkeerplek aan Spiekweg, Zeewolde (tegenover afslag Nulderpad). Of op de parkeerplek aan het Nulderpad.
Let op: De locatie op de kaart is slechts een indicatie en niet altijd de ingang, parkeerplaats of juiste route.

Copyright © Hotspot Holland 2003 - 2020
Vakantie in eigen land? Uitstapje of Dagje uit?
Wij zijn Hotspot Holland, de site vol verrassende plekjes en uitstapjes in Nederland. Wij zijn avonturiers bij jou in de buurt en vinden het leuk om gekke plekken te ontdekken. Net als jij. Leuke dingen doen? Er op uit en bijzondere plaatsen bezoeken? Wandelen of een fietstocht? Citytrip, weekendje weg of evenement? Vakantiehuisje, camping of hotel boeken? Je vindt het allemaal hier. 1001 onverwachte uitstapjes in eigen land. Fijne vakantie!
  NL EN DE

Privacy en cookies