Muiderslot

Het Muiderslot in het Muiden

Het kasteel van Floris V

Muiden - Op de plaats waar de Vecht uitmondt in het IJsselmeer staat het Muiderslot. Het is een echte middeleeuwse waterburcht: een vierkant kasteel met een ophaalbrug, vijf stoere torens, kantelen en schietgaten. Via de poort treed je zo de riddertijd binnen.

Het Muiderslot werd in 1285 gebouwd in opdracht van Floris V. Vanuit het kasteel kon hij tol heffen aan de schepen die vanaf de voormalige Zuiderzee de Vecht op wilden varen. Maar het kasteel is misschien wel het meest bekend geworden dankzij zijn beroemdste bewoner, dichter en schrijver P.C.Hooft, die hier in de Gouden Eeuw leefde.

Klim in de Westertoren en stel je voor hoe dat was met een echt harnas aan of verdedig het kasteel in de Torenroute. Nog leuker als je de speciale Kinderspeurtocht doet.
Volg een van de gidsen door de 17e-eeuwse ingerichte kamers waar P.C.Hooft vierhonderd jaar geleden leefde.
Pak een filmpje in de Slotkapel of proef de sfeer in je eigen wereld.
Sla je slag in de Museumshop en geniet in de Taveerne van een kopje koffie.

In de fraaie tuinen kun je lekker ronddwalen en in het zomerseizoen is er op het bastion een valkenier aanwezig. Ook zijn er theatervoorstellingen.

1296: Floris V vermoord

De edelen Gijsbrecht van Amstel, Gerard van Velzen, Jan van Cuyk en Herman van Woerden hadden niet zoveel op met hun heer Floris V. Ze hadden de graaf van Holland gevangen gezet in zijn eigen Muiderslot vanwege politieke spelletjes, of was het omdat Floris V. het bed had gedeeld met de vrouw van Van Velzen? Hoe het ook zij, ze wilden de graaf voor eens en altijd laten verdwijnen. Op 27 juni 1296 vermoorden de samenzweerders hem niet ver van het Muiderslot. De te hulp geschoten boeren kwamen te laat voor Floris V. Op de plaats waar Van Velzen de genadestoot gaf (6 km verderop, vlakbijj de Hakkelaarsbrug), ligt nu een herinneringssteen in het fietspad.

Adres en bezoekers informatie
Adres: Herengracht 1
Postcode en plaats: 1398 AA  Muiden
Provincie: Noord-Holland

Telefoon: +31 (0)294 256265
Email: info@muiderslot.nl
Web: Muiderslot.nl
Bezoek de website van het Muiderslot voor openingstijden, entree en verdere informatie.

Muiderslot - Beoordeling door bezoekers
Ben jij hier ook geweest? Geef nu je beoordeling . Het duurt maar een paar tellen

Muiderslot

Let op: De locatie op de kaart is slechts een indicatie en niet altijd de ingang, parkeerplaats of juiste route. Alleen hotspots in de nabije omgeving worden getoond. Gebruik het hoofdmenu om alle hotspots te zien.


Copyright © Hotspot Holland 2003 - 2019
Vakantie in eigen land? Uitstapje of Dagje uit?
Wij zijn Hotspot Holland, de site vol verrassende plekjes en uitstapjes in Nederland. Wij zijn avonturiers bij jou in de buurt en vinden het leuk om gekke plekken te ontdekken. Net als jij. Leuke dingen doen? Er op uit en bijzondere plaatsen bezoeken? Wandelen of een fietstocht? Citytrip, weekendje weg of evenement? Vakantiehuisje, camping of hotel boeken? Je vindt het allemaal hier. 1001 onverwachte uitstapjes in eigen land. Fijne vakantie!


Privacy en cookies

  NL EN DE