Koninklijk Paleis op De Dam
Amsterdam
Van stadhuis tot paleis
Amsterdam - Het Koninklijk Paleis in Amsterdam is het officiële ontvangstpaleis van Z.M. de Koning. Tevens wordt het paleis gebruikt voor recepties en ceremonies zoals het uitreiken van onderscheidingen als de Erasmusprijs, de Zilveren Anjer en de Prins Claus prijs. Ook tijdens de feestelijkheden rond het huwelijk van Willem-Alexander en Màxima en de troonswisselingen in 1980 en 2013 werd van het paleis druk gebruik gemaakt.
Willem-Alexander en Màxima tijdens hun huwelijk in 2002 bij de ingang van het Koninklijk Paleis
Koninklijk Paleis bezoeken?
Op de momenten dat het paleis niet door de Koninklijke familie wordt gebruikt, is er de mogelijkheid tot bezoek. Ook worden er regelmatig tentoonstellingen georganiseerd. Het is een een mooie gelegenheid om het Paleis op de Dam eens van binnen te mogen bekijken.
Stadhuis
Het Paleis op de Dam werd tijdens de Gouden Eeuw gebouwd als stadhuis van Amsterdam, naar ontwerp van architect Jacob van Campen. Het paleis werd gebouwd op 13.659 palen. Ook in het interieur kwam de rijkdom van Amsterdam in die tijd goed tot uitdrukking. Schilders als Rembrandt van Rijn en Ferdinand Bol kregen de
opdracht om schilderijen te maken.
Burgerzaal
De Burgerzaal is de grootste zaal in het paleis. Naast de afmeting is ook de vloer van deze zaal spectaculair. Met Italiaans marmer zijn hier de kaarten van het oostelijk en westelijke halfrond ingelegd, met daartussen de noordelijke sterrenhemel.
Keizerlijk paleis
Het stadhuis was als zodanig in gebruik totdat koning Lodewijk Napoleon het in 1808 in bezit nam. Tijdens de inlijving door Frankrijk was het zelfs enige tijd een keizerlijk paleis. Enige jaren later werd het gebouw terug gegeven aan de stad, maar omdat het stadsbestuur geen zin had in weer een verhuizing met bijkomende kosten, werd het paleis in 1815 officieel Koninklijk Paleis.
Wat zegt Nederland?
Gemiddeld 2.8 sterren
Op basis van 4 stemmen