Koninklijk Paleis Amsterdam

Koninklijk Paleis op De Dam

Van stadhuis tot paleis

Amsterdam - Het Koninklijk Paleis in Amsterdam is het officiële ontvangstpaleis van Z.M. de Koning. Tevens wordt het paleis gebruikt voor recepties en ceremonies zoals het uitreiken van onderscheidingen als de Erasmusprijs, de Zilveren Anjer en de Prins Claus prijs. Ook tijdens de feestelijkheden rond het huwelijk van Willem-Alexander en Máxima en de troonswisselingen in 1980 en 2013 werd van het paleis druk gebruik gemaakt.

Willem-Alexander en Máxima tijdens hun huwelijk in 2002 bij de ingang van het Koninklijk Paleis
Willem-Alexander en Máxima tijdens hun huwelijk in 2002 bij de ingang van het Koninklijk Paleis

Koninklijk Paleis bezoeken?

Op de momenten dat het paleis niet door de Koninklijke familie wordt gebruikt, is er de mogelijkheid tot bezoek. Ook worden er regelmatig tentoonstellingen georganiseerd. Het is een een mooie gelegenheid om het Paleis op de Dam eens van binnen te mogen bekijken.

Stadhuis

Het Paleis op de Dam werd tijdens de Gouden Eeuw gebouwd als stadhuis van Amsterdam, naar ontwerp van architect Jacob van Campen. Het paleis werd gebouwd op 13.659 palen. Ook in het interieur kwam de rijkdom van Amsterdam in die tijd goed tot uitdrukking. Schilders als Rembrandt van Rijn en Ferdinand Bol kregen de opdracht om schilderijen te maken.

Burgerzaal

De Burgerzaal is de grootste zaal in het paleis. Naast de afmeting is ook de vloer van deze zaal spectaculair. Met Italiaans marmer zijn hier de kaarten van het oostelijk en westelijke halfrond ingelegd, met daartussen de noordelijke sterrenhemel.

Keizerlijk paleis

Het stadhuis was als zodanig in gebruik totdat koning Lodewijk Napoleon het in 1808 in bezit nam. Tijdens de inlijving door Frankrijk was het zelfs enige tijd een keizerlijk paleis. Enige jaren later werd het gebouw terug gegeven aan de stad, maar omdat het stadsbestuur geen zin had in weer een verhuizing met bijkomende kosten, werd het paleis in 1815 officieel Koninklijk Paleis.


Koninklijk Paleis Amsterdam - Beoordeling door bezoekers

Ben jij hier ook geweest? Geef nu je beoordeling. Het duurt maar een paar tellen.


Populairste bezoektijd
Weer? Zonnig:
0%
Bewolkt:
25%
Regen:
75%
Sneeuw:
0%
Wanneer? Voorjaar:
0%
Zomer:
50%
Najaar:
50%
Winter:
0%
Met wie? Samen
25%
Met kleine kinderen
0%
Met tieners
0%
Groep:
75%
Alleen:
0%
Geen health informatie beschikbaar

Hoi @hotspotholland, hier ben ik geweest!
Klik hier om te tweeten!

Hoe beviel je uitstapje aan 'Koninklijk Paleis Amsterdam'? Deel je ervaringen met medereizigers. Registratie niet nodig. Geef nu je beoordeling. Het duurt maar een paar tellen.

Adres en bezoekers informatie

Koninklijk Paleis Amsterdam

Adres: Nieuwezijds Voorburgwal 147
Postcode en plaats: 1012 RJ  Amsterdam
Provincie: Noord-Holland

Telefoon: +31 (0)20 5226161
Email: info@dkh.nl
Web: paleisamsterdam.nl
Bezoek: Een gemiddeld bezoek duurt ca. 1,5 uur.
De officiële ingang bevindt zich aan de Nieuwezijds Voorburgwal 147. Voor bezoekers en toeristen is er echter de ingang aan de Damzijde.
De Dam is ca. 10 minuten lopen vanaf Centraal Station. Alle trams richting het centrum stoppen bij de Dam.
Kijk voor actuele openingstijden op de website van het Koninklijk Paleis.
Let op: De locatie op de kaart is slechts een indicatie en niet altijd de ingang, parkeerplaats of juiste route.
Amsterdam uitstapjes omgeving
Het Smalste Huis ter Wereld
Amsterdam Museum
Schuttersgalerij Amsterdam
Anne Frank Huis
Fo Kuang Shan tempel Zeedijk
Amsterdam, maar dan anders
Monet in Nederland
Nachtwacht op het Rembrandtplein
Provincie overzicht uitstapjes

De Dam

Amsterdam ontleent haar naam aan de aanleg van een dam in de rivier de Amstel, niet ver van de monding in het IJ. Deze dam werd ergens tussen 1265 en 1275 gebouwd. Op de Dam staan het Koninklijk Paleis, de naastgelegen Nieuwe Kerk en het Nationaal Monument.

Nationaal monument

Tegenover het Paleis op de Dam staat het Nationaal Monument. Het werd in 1956 opgericht om de slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog te herdenken. Het monument bestaat uit een 22 meter hoge zuil met een beeld dat de vrede symboliseert. Het Nationaal Monument is ontworpen door architect JJP Oud.
Overnachten
Vind een leuk hotel
Campinggids

Copyright © Hotspot Holland 2003 - 2020
Vakantie in eigen land? Uitstapje of Dagje uit?
Wij zijn Hotspot Holland, de site vol verrassende plekjes en uitstapjes in Nederland. Wij zijn avonturiers bij jou in de buurt en vinden het leuk om gekke plekken te ontdekken. Net als jij. Leuke dingen doen? Er op uit en bijzondere plaatsen bezoeken? Wandelen of een fietstocht? Citytrip, weekendje weg of evenement? Vakantiehuisje, camping of hotel boeken? Je vindt het allemaal hier. 1001 onverwachte uitstapjes in eigen land. Fijne vakantie!
  NL EN DE

Privacy en cookies