Nachtwacht op het Rembrandtplein

De mannen van de burger-compagnie van kapitein Frans Banning Cocq

Rembrandts meesterwerk als beeldengroep

Amsterdam - De mannen van de burgercompagnie van kapitein Frans Banning Cocq hebben uren- misschien wel dagenlang, stil moeten staan om te poseren voor het schilderij 'De Nachtwacht' van Rembrandt. Eeuwen later, ter gelegenheid van het 400 jarig Rembrandt jubileum, hebben 2 Russische kunstenaars het schilderij laten poseren voor een 3 dimensionale representatie van het doek. Het resultaat, een bronzen versie van de beroemde burgercompagnie, is te vinden op het Rembrandtplein in Amsterdam aan de voeten van de meester zelf.

De Nachtwacht in Oranje stemming
De Nachtwachtin Oranje stemming
Ook de mannen van de Nachtwacht houden van Oranje! (Met dank aan Nathasja Hoppenbrouwer)

Voor het maken van de beeldengroep was wel enig inlevingsvermogen nodig. Immers, op het schilderij ontbreekt de achterkant van de afgebeelde personen. En ook de omgeving (het Rembrandtplein) waarin het geheel zich afspeelt is geheel anders dan op het schilderij. Toch zijn de kunstenaars er goed ingeslaagd om het schilderij om te zetten in een beeldengroep en de toeschouwer op een geheel nieuwe manier bij het kunstwerk te betrekken.

De Nachtwacht
De Nachtwacht
De Nachtwacht met op de achtergrond de Meester zelf

Deze Nachtwacht beeldengroep is het werk van twee Russische kunstenaars, Alexander Taratynov en Mikhail Dronov. Het kunstwerk bestaat uit 22 levensgrote bronzen figuren en wordt ter gelegenheid van het Rembrandtjaar 2006 tentoongesteld op het Rembrandtplein.

2019: 400 jaar Rembrandt

Op 15 juli 1606 werd Rembrandt van Rijn in Leiden geboren. In plaats van te gaan studeren ontwikkelde hij zich als schilder en in 1631 vestigde hij zich in Amsterdam waar hij zijn aanzien kreeg. Rembrandt verdiende goed aan zijn schilderijen. Voor het vervaardigen van De Nachtwacht ontving hij 1600 gulden. Een enorm bedrag in die tijd.

Door zijn levensstijl kwam hij op latere leeftijd in de problemen en ging hij zelfs failliet. Op 4 oktober 1669 stierf Rembrandt en werd in een onbekend huurgraf in de Westerkerk begraven.

Rembrandt in Amsterdam

1
Rijksmuseum
Wil je Rembrandt zien en dan in het bijzonder 'De Nachtwacht', dan moet je in uiteraard in het Rijksmuseum zijn.
2
Rembrandtplein
Op het bekendste plein van Amsterdam vind je niet alleen het standbeeld van de grote meester, maar ook de bovengenoemde Nachtwacht in 3-D.
3
Rembrandthuis
Het Rembrandthuis is het voormalige woonhuis van de schilder in het centrum van Amsterdam. Rembrandt woonde hier tussen 1639 en 1658. Hij kocht het huis destijds voor 13.000 gulden (€ 5800). Na zijn faillissement werd het huis in 1658 geveild voor 11.00 gulden (€ 4991) verkocht. Nu is het een museum met een grote collectie tekeningen en etsen van Rembrandt.
Jodenbreestraat 4, Amsterdam
Rembrandt werd op 15 juli 1606 geboren in Leiden. Een gevelsteen aan zijn geboortehuis in de Weddesteeg herinnert nog aan deze gebeurtenis.


Nachtwacht op het Rembrandtplein - Beoordeling door bezoekers

Ben jij hier ook geweest? Geef nu je beoordeling. Het duurt maar een paar tellen.


Populairste bezoektijd
Weer? Zonnig:
100%
Bewolkt:
0%
Regen:
0%
Sneeuw:
0%
Wanneer? Voorjaar:
100%
Zomer:
0%
Najaar:
0%
Winter:
0%
Met wie? Samen
100%
Met kleine kinderen
0%
Met tieners
0%
Groep:
0%
Alleen:
0%
Een bezoek is ongeveer 10 stappen

Hoi @hotspotholland, hier ben ik geweest!
Klik hier om te tweeten!

Hoe beviel je uitstapje aan 'Nachtwacht op het Rembrandtplein'? Deel je ervaringen met medereizigers. Registratie niet nodig. Geef nu je beoordeling. Het duurt maar een paar tellen.

Adres en bezoekers informatie

Nachtwacht op het Rembrandtplein

Adres: Rembrandtplein
Postcode en plaats: 1017 CT  Amsterdam
Provincie: Noord-Holland

De Nachtwacht in 3-d staat aan de voet van het Rembrandt standbeeld op het Rembrandtplein in het centrum van Amsterdam.
Let op: De locatie op de kaart is slechts een indicatie en niet altijd de ingang, parkeerplaats of juiste route.

Copyright © Hotspot Holland 2003 - 2020
Vakantie in eigen land? Uitstapje of Dagje uit?
Wij zijn Hotspot Holland, de site vol verrassende plekjes en uitstapjes in Nederland. Wij zijn avonturiers bij jou in de buurt en vinden het leuk om gekke plekken te ontdekken. Net als jij. Leuke dingen doen? Er op uit en bijzondere plaatsen bezoeken? Wandelen of een fietstocht? Citytrip, weekendje weg of evenement? Vakantiehuisje, camping of hotel boeken? Je vindt het allemaal hier. 1001 onverwachte uitstapjes in eigen land. Fijne vakantie!
  NL EN DE

Privacy en cookies