De Hooglandse kerk, gezien vanaf de Burcht in Leiden
Leiden
De bruisende studentenstad
Leiden - Een historische binnenstad met gezellige straatjes, geweldige musea, leuke winkeltjes, volop horeca en dankzij de vele studenten een bruisend uitgaansleven. Allemaal goede redenen om Leiden, de geboortestad van Rembrandt, te bezoeken en te genieten van een dagje uit of lekker weekendje weg in deze levendige studentenstad.
Rapenburg Leiden
Tijdens het verkennen van de oude binnenstad van Leiden zul je verrast worden door de grachten, winkelstraten en vele mooie hofjes. De mooiste en meest bekende gracht van Leiden is het Rapenburg. Tijdens hun studie woonden enkele leden van het Koninklijk Huis aan deze gracht. Zo woonde
koning Willem-Alexander aan Rapenburg 116 en
prinses Beatrix aan Rapenburg 45. Een andere bekende bewoner is de Franse
filosoof René Descartes. In 1640 woonde hij op nummer 21. Rapenburg 56 is dan weer bekend van de balkonscène in de film
Soldaat van Oranje van Paul Verhoeven uit 1977. Maar misschien is de gracht nog wel het meest bekend van de
Leidse buskruitramp. Tijdens de Franse bezetting, op 12 januari 1807 om kwart over vier in de middag, ontplofte hier een schip geladen met 18.000 kilo buskruit. 151 mensen kwamen om bij deze ramp en meer dan 2.000 raakten gewond. Woningen in de omgeving werden compleet verwoest. Op de plaats van de ramp is nu een herinneringssteen in de kade gemetseld.
Uitzicht vanaf De Burcht in Leiden
Winkelen, Kunst en Cultuur
Naast de mooie grachten en vele monumenten is er nog veel meer te zien en ontdekken in Leiden. Zo kun je in Leiden een aantal interessante musea bezoeken zoals Naturalis (T. Rex Trix), Corpus (Reis door het menselijke lichaam), Museum van Oudheden (met een mooie Egyptische afdeling) en Museum Volkenkunde. Heb je geen zin in een musea, dan kun je overdag ook lekker gaan shoppen en 's avonds naar het theater of het nachtleven induiken.
Leidens ontzet
Tijdens de Tachtigjarige oorlog werd Leiden lange tijd belegerd. De stad had in 1572 de kant van de Opstand gekozen. Eind 1573 kwamen de Spanjaarden die met een omsingeling de inwoners van Leiden probeerden uit te hongeren en zo tot overgave te dwingen. Gelukkig had het stadsbestuur uit voorzorg voldoende voedsel ingeslagen. Eind maart 1574 werd het beleg onderbroken, maar nog geen twee maanden later keerden de Spanjaarden terug. Dit keer had het stadsbestuur geen nieuwe voorraden ingeslagen. Hongersnood en een pestepidemie maakten meer dan zesduizend slachtoffers.
Haring en wittebrood
In september 1574 staken de watergeuzen de dijken door. Het omringende polderland overstroomde en de Spaanse troepen sloegen op de vlucht. De geuzen konden met hun schepen de stad binnenvaren en brachten haring en wittebrood. Leiden was ontzet. Dit heuglijke feit wordt nog ieder jaar uitbundig gevierd op 3 oktober. Uiteraard met haring en wittebrood.
Marion
Zaandam
Altijd fijn in Leiden. Markt op zaterdag. Ruim aanbod van musea. Voor iedereen iets te doen. Dwalen door steegjes, lekker eten. Kortom van harte aanbevolen.
Wat zegt Nederland?
Gemiddeld 4 sterren
Op basis van 3 stemmen
Wat zegt Merel?
Redactrice hotspotholland.nl
Leiden is een gezellige stad. Het is een mooie stad met musea, winkels en volop uitgaansgelegenheden. Aardig weetje: Wist je dat Rembrandt geboren is in Leiden? Hij woonde hier tot zijn twintigste. In de gevel van zijn geboortehuis aan de Weddesteeg wordt aan deze gebeurtenis op 15 juli 1606 herinnert.