Stedentrip Leiden

De Hooglandse kerk, gezien vanaf de Burcht in Leiden

De bruisende studentenstad

Leiden - Een historische binnenstad, mooie musea, leuke winkeltjes, volop horeca en dankzij de vele studenten een bruisend uitgaansleven. Allemaal goede redenen om Leiden te bezoeken en te genieten van een dagje uit of lekker weekendje weg in deze levendige studentenstad.

Rapenburg Leiden

De mooiste en meest bekende gracht van Leiden is het Rapenburg. Tijdens hun studie woonden enkele leden van het Koninklijk Huis aan deze gracht. Zo woonde koning Willem-Alexander aan Rapenburg 116 en prinses Beatrix aan Rapenburg 45. Een andere bekende bewoner is de Franse filosoof René Descartes. In 1640 woonde hij op nummer 21. Rapenburg 56 is dan weer bekend van de balkonscène in de film Soldaat van Oranje van Paul Verhoeven uit 1977. Maar misschien is de gracht nog wel het meest bekend van de Leidse buskruitramp. Tijdens de Franse bezetting, op 12 januari 1807 om kwart over vier in de middag, ontplofte hier een schip geladen met 18.000 kilo buskruit. 151 mensen kwamen om bij deze ramp en meer dan 2.000 raakten gewond. Woningen in de omgeving werden compleet verwoest. Op de plaats van de ramp is nu een herinneringssteen in de kade gemetseld.

Uitzicht vanaf De Burcht in Leiden
Uitzicht vanaf De Burcht in Leiden

Winkelen, Kunst en Cultuur

Naast de mooie grachten en vele monumenten is er nog veel meer te zien en ontdekken in Leiden. Zo kun je in Leiden een aantal interessante musea bezoeken zoals Naturalis, Corpus, Museum van Oudheden (met een mooie Egyptische afdeling) en Museum Volkenkunde. Heb je geen zin in een musea, dan kun je overdag ook lekker gaan shoppen en 's avonds naar het theater of het nachtleven induiken.

Leidens ontzet

Tijdens de Tachtigjarige oorlog werd Leiden lange tijd belegerd. De stad had in 1572 de kant van de Opstand gekozen. Eind 1573 kwamen de Spanjaarden die met een omsingeling de inwoners van Leiden probeerden uit te hongeren en zo tot overgave te dwingen. Gelukkig had het stadsbestuur uit voorzorg voldoende voedsel ingeslagen. Eind maart 1574 werd het beleg onderbroken, maar nog geen twee maanden later keerden de Spanjaarden terug. Dit keer had het stadsbestuur geen nieuwe voorraden ingeslagen. Hongersnood en een pestepidemie maakten meer dan zesduizend slachtoffers.

Haring en wittebrood

In september 1574 staken de watergeuzen de dijken door. Het omringende polderland overstroomde en de Spaanse troepen sloegen op de vlucht. De geuzen konden met hun schepen de stad binnenvaren en brachten haring en wittebrood. Leiden was ontzet. Dit heuglijke feit wordt nog ieder jaar uitbundig gevierd op 3 oktober. Uiteraard met haring en wittebrood.

Adres en bezoekers informatie
Postcode en plaats: 2312  Leiden
Provincie: Zuid-Holland


Bezoek: Een gemiddeld bezoek duurt ca. 4 uur.
Trein - Leiden is uitstekend met de trein bereikbaar.
Auto - Kom je met de auto? Maak dan gebruik van een P+R of parkeer in de diepste parkeergarage van ons land. De spectaculaire ronde garage onder de Leidse Lammermarkt is 22 meter diep en biedt plaats aan 525 auto´s. Bij het uitrijden heb je nog even mooi zicht op molen ´De Valk´.

Stedentrip Leiden - Beoordeling door bezoekers

Ben jij hier ook geweest? Geef nu je beoordeling. Het duurt maar een paar tellen.


Populairste bezoektijd
Weer? Zonnig:
50%
Bewolkt:
50%
Regen:
0%
Sneeuw:
0%
Wanneer? Voorjaar:
50%
Zomer:
0%
Najaar:
50%
Winter:
0%
Met wie? Samen
100%
Met kleine kinderen
0%
Met tieners
0%
Groep:
0%
Alleen:
0%
Geen health informatie beschikbaar

Hoi @hotspotholland, hier ben ik geweest!
Klik hier om te tweeten!

Hoe beviel je uitstapje aan 'Stedentrip Leiden'? Deel je ervaringen met medereizigers. Registratie niet nodig. Geef nu je beoordeling. Het duurt maar een paar tellen.

Stedentrip Leiden

Let op: De locatie op de kaart is slechts een indicatie en niet altijd de ingang, parkeerplaats of juiste route. Alleen hotspots in de nabije omgeving worden getoond. Gebruik het hoofdmenu om alle hotspots te zien.

Leiden uitstapjes omgeving
Burcht van Leiden
Muurgedichten Leiden
Rijksmuseum van Oudheden
Museum Volkenkunde
Anatomisch Museum
Naturalis
Corpus
Space Expo

Leiden weetjes

Universiteit - De eerste universiteit van ons land werd in 1575 in Leiden opgericht.
Uitdrukkingen - 'En toen was Leiden in last' betekent zoiets als 'toen had je de poppen aan het dansen'. Het spreekwoord is ontstaan uit het beleg en ontzet van Leiden in 1574.
'Zich er met een Jantje van Leiden van afmaken' betekent dat je ergens met loze praatjes onderuit komt. Jan Beukelszoon van Leiden leefde tussen 1506-1536 en was zo'n man van de gladde praatjes.
Boeren-Leidse - Boerenkaas met komijnzaad.
Rembrandt van Rijn - De beroemde schilder is op 15 juli 1606 in Leiden geboren. Hij woonde de eerste 20 jaar van zijn leven aan de Weddesteeg in het centrum van Leiden.
Overnachten

Copyright © Hotspot Holland 2003 - 2019
Vakantie in eigen land? Uitstapje of Dagje uit?
Wij zijn Hotspot Holland, de site vol verrassende plekjes en uitstapjes in Nederland. Wij zijn avonturiers bij jou in de buurt en vinden het leuk om gekke plekken te ontdekken. Net als jij. Leuke dingen doen? Er op uit en bijzondere plaatsen bezoeken? Wandelen of een fietstocht? Citytrip, weekendje weg of evenement? Vakantiehuisje, camping of hotel boeken? Je vindt het allemaal hier. 1001 onverwachte uitstapjes in eigen land. Fijne vakantie!


Privacy en cookies

  NL EN DE