Rijksmuseum van Oudheden

 • In Leiden kun je de mooiste Egyptische schatten bewonderen, waaronder deze mummie

  In Leiden kun je de mooiste Egyptische schatten bewonderen, waaronder deze mummie

  Leiden

 • Rijksmuseum van Oudheden in Leiden

  Rijksmuseum van Oudheden in Leiden

  Leiden

 • Rijksmuseum van Oudheden in Leiden

  Rijksmuseum van Oudheden in Leiden

  Leiden

Van mummie tot spijkerschrift

Leiden - Het Oude Egypte, de Klassieke Wereld van de Grieken, het Midden-Oosten en onze eigen prehistorie... De oudheid spreekt tot de verbeelding. Het Rijksmuseum voor Oudheden in Leiden herbergt een indrukwekkende collectie uit die tijd. Je kunt er terecht voor een tijdreis langs mummies, hiëroglyfen en spijkerschrift. Welkom in de klassieke wereld!

Bijzondere Egypte collectie

Om het eeuwige leven te krijgen lieten de oude Egyptenaren zich mummificeren. De reis naar het dodenrijk was niet mogelijk zonder een stoffelijk lichaam. Wat ze echter nooit hadden kunnen bedenken is dat hun reis naar het hiernamaals in een vitrine in Leiden zou eindigen. Behalve sieraden en andere voorwerpen namen ze soms ook krokodillen, katten, vogels en andere dieren mee het graf in. Deze dieren werden ook gemummificeerd.

In het Rijksmuseum voor Oudheden in Leiden zijn meer dan 80.000 historische schatten uit het Oude Egypte, Griekenland en het Midden-Oosten bijeengebracht. In de afdeling 'Hiernamaals' zie je verschillende mummies met hun fraai bewerkte kisten.

Geschiedenis van Nederland

Naast Egypte komen ook de Klassieke wereld en de geschiedenis van Nederland uitgebreid aan bod in het museum. In 2011 opende het museum namelijk een nieuwe afdeling over de archeologie van Nederland. Een 120-meter lange tijdlijn leidt je langs de geschiedenis van Nederland vanaf de IJstijd.

Foto's Rijksmuseum van Oudheden

Egyptische afdeling
Egyptische afdeling
Egyptische afdeling
Egyptische afdeling
Rijksmuseum van Oudheden in Leiden
Rijksmuseum van Oudheden in Leiden
Rijksmuseum van Oudheden in Leiden
Rijksmuseum van Oudheden in Leiden

Wat zeggen de bezoekers?

 • "Egypte in een vitrinekast" hoorden we een bezoeker zeggen. Als je meer wilt weten van de Klassieke Oudheid, dan moet je naar Leiden: het Museum van Oudheden heeft zonder meer een indrukwekkende collectie. Wel blijft het allemaal wat statisch. Het duizelde ons van alle Egyptische godennamen en andere informatie (terwijl we best wel wat wisten - dachten we). Graag zouden we wat meer op reis genomen worden zodat we dingen beter kunnen plaatsen. Nu is het vooral veel informatie, een indrukwekkende collectie maar waarvan je weinig kunt onthouden.


Ben jij hier ook geweest? Geef nu je beoordeling. Het duurt maar een paar tellen

Adres en bezoekers informatie

Rijksmuseum van Oudheden

Adres: Rapenburg 28
Postcode en plaats: 2311 EW  Leiden
Provincie: Zuid-Holland
Telefoon: +31 (0)71 5163 163
Web: Rijksmuseum voor Oudheden

Bezoek: Een gemiddeld bezoek duurt ca. 2,5 uur.
Het museum ligt op ca. 15 minuten loopafstand van Leiden CS.
Voorkom teleurstellingen en neem voor vertrek altijd contact op met je bestemming voor prijzen en beschikbaarheid.

Let op: De locatie op de kaart is slechts een indicatie en niet altijd de ingang, parkeerplaats of juiste route. Er worden tot 8 plekken in de buurt getoond. Meer zien? Gebruik dan de zoek functie op deze site.

Zonsopkomst:
Zonsondergang:
Afnemende halve maan:
06:09
21:26
Afnemende halve maan