Mandercirkels

Vanaf de grond zijn de Cirkels van Jannink een stuk moeilijker te herkennen dan vanuit de lucht

De Cirkels van Jannink

Mander - Chemtrails, graancirkels, aliens, ufo landingsplaatsen en de Cirkels van Jannink. Wat is echt en wat niet? De Mandercirkels in de Achterhoek worden ook wel De Cirkels van Jannink genoemd en zijn hartstikke echt: het zijn twee reusachtige cirkels in het landschap. De beide Mandercirkels liggen in een heide- en bosgebied op de grens met Duitsland. Vanuit de lucht zijn de twee zuivere cirkels makkelijk te zien. Ze zijn maar liefst 4 en 6 hectare groot en vormen daardoor een mooi herkenningspunt voor vliegtuigen. Vanaf de grond, zie foto, zijn ze echter wat moeilijker te herkennen.

Niks geen hoax. Deze cirkels zijn gewoon echt

Het internet staat vol met fantasieverhalen, hoaxes en en allerhande theorieën over buitenaardse samenzweringen. Maar De Cirkels van Jannink in Overijssel zijn echt. Net als graancirkels zijn ze aangelegd en ook het idee komt uit Amerika, maar het ontstaan van deze Mandercirkels is verrassend nuchter. Het waren namelijk landerijen van de Enschedese textielfabrikant Jannink. De cirkels hebben ieder een doorsnede van respectievelijk 378 en 343 meter.

Amerikaans idee

Eind jaren '20 liet de familie Jannink op de Noordelijke Manderheide twee akkers ontginnen. De ronde vorm was overgenomen van een Amerikaans idee om de landbouwgrond spiraalsgewijs van binnen naar buiten te bewerken. Dit maakte wenden en keren overbodig en daarmee was het ploegen en oogsten van de ronde akkers een stuk efficiënter dan vierkante.
In de oorlog werden de Mandercirkels gebruikt als herkenningspunt voor vliegtuigen.

Mandercirkels vandaag

In 1991 kocht Stichting Landschap Overijssel het gebied met de bedoeling de cirkels terug te geven aan de natuur. Rond de cirkels loopt nu een wandelpad van 2,5 kilometer. Een greppel en wal markeren de omtrek, een heuvel met jeneverbesstruiken en labyrinth de middelpunten. In 2000 werden de opgeknapte Mandercirkels onthuld. In 2005 is het oorspronkelijke ontwerp op details aangepast en verbeterd. De kunstwerken op beide cirkels zijn een ontwerp van de bekende land-art kunstenaar Paul de Kort.


Mandercirkels - Beoordeling door bezoekers

Ben jij hier ook geweest? Geef nu je beoordeling. Het duurt maar een paar tellen.


Populairste bezoektijd
Weer? Zonnig:
100%
Bewolkt:
0%
Regen:
0%
Sneeuw:
0%
Wanneer? Voorjaar:
0%
Zomer:
100%
Najaar:
0%
Winter:
0%
Met wie? Samen
100%
Met kleine kinderen
0%
Met tieners
0%
Groep:
0%
Alleen:
0%
Een bezoek is ongeveer 12000 stappen

Hoi @hotspotholland, hier ben ik geweest!
Klik hier om te tweeten!

Hoe beviel je uitstapje aan 'Mandercirkels'? Deel je ervaringen met medereizigers. Registratie niet nodig. Geef nu je beoordeling. Het duurt maar een paar tellen.

Adres en bezoekers informatie

Mandercirkels

Adres: Uelserweg
Postcode en plaats: 7663 TE  Mander
Provincie: Overijssel

Bezoek: Een gemiddeld bezoek duurt ca. 1,5 uur.
Let op: De locatie op de kaart is slechts een indicatie en niet altijd de ingang, parkeerplaats of juiste route.
Mander uitstapjes omgeving
Rusluie Vriezenveen
Tierpark Nordhorn
Wildwater kajakken in Nederland
Lutterzand en De Dinkel
Twents Techniekmuseum HEIM
Oliewinning Schoonebeek
Industrieel Smalspoor Museum
Rijksmuseum Twenthe
Provincie overzicht uitstapjes

Watermolen van Bels

Wandelen in de omgeving

In het Dal van de Mosbeek in de omgeving van het plaatsje Mander kun je mooi wandelen en fietsen. Een goed vertrekpunt is de Watermolen van Bels. Vanaf hier kun je naar De Mandercirkels wandelen. De cirkels hebben een doorsnee van wel 350 meter. Vervolgens loop je door het bos terug en kom je via een prehistorische grafheuvel en de Galgenberg op het Komiezenpad. Dit pad loopt tussen grenspaal 86 en 83-I over de grens en brengt je langs de Komiezenhut. Vanuit de hut hielden grenswachten de boel in de gaten. De oorspronkelijke hut stamt uit 1942 en werd half in de grond gebouwd; mede als bescherming tegen geallieerde luchtaanvallen op de Duitse zoeklichten in de omgeving. De huidige hut is door de plaatselijke bewoners herbouwd. Wanneer je de wandeling vervolgd, kom je weer bij de watermolen van Bels uit.
Overnachten
Vind een leuk hotel
Campinggids

Copyright © Hotspot Holland 2003 - 2020
Vakantie in eigen land? Uitstapje of Dagje uit?
Wij zijn Hotspot Holland, de site vol verrassende plekjes en uitstapjes in Nederland. Wij zijn avonturiers bij jou in de buurt en vinden het leuk om gekke plekken te ontdekken. Net als jij. Leuke dingen doen? Er op uit en bijzondere plaatsen bezoeken? Wandelen of een fietstocht? Citytrip, weekendje weg of evenement? Vakantiehuisje, camping of hotel boeken? Je vindt het allemaal hier. 1001 onverwachte uitstapjes in eigen land. Fijne vakantie!
  NL EN DE

Privacy en cookies