Oliewinning Schoonebeek

Ja-knikker in het centrum van Schoonebeek (Put Schoonebeek 9)

Olie. Het zwarte goud uit Nederlandse bodem

Schoonebeek - Of je het nu het Texas van de Lage Landen noemt of het Midden-Oosten van Nederland; het klopt allemaal: Drenthe is onze eigen mini oliestaat! In de omgeving van Schoonebeek wordt namelijk naast gas ook aardolie gewonnen. Het stroperige goud bevindt zich op 800 meter diepte in de grond. Lange tijd was het niet zo rendabel om olie uit dit veld te winnen en het boren werd dan ook in 1996 gestaakt. Maar vanwege de huidige hoge olieprijzen gaat men weer naar olie boren in dit veld.

Olie gevonden!

Het olieveld bij Schoonebeek werd in 1943 ontdekt. Het is daarmee de oudste winplaats van het land. (Ook op de Noordzee wordt aardolie gewonnen.) Om het veld te ontginnen werd de NAM opgericht, de Nederlandse Aardolie Maaatschappij. Tot aan 1996 zijn er 250 miljoen vaten uit het veld opgepompt. Omdat de olie uit dit veld stroperig en taai is, werd verdere winning te kostbaar.

De knal van Schoonebeek

Door een menselijke fout ontploft op 9 november 1976 in Schoonebeek een olieput. De olie spuit als een fontijn uit de grond en besmeurt heel Schoonebeek. De olie veroorzaakt veel schade en het hele dorp moet worden schoongemaakt van de olie.

Ja-knikkers

Naar schatting zit er nog voor 100 tot 120 miljoen vaten olie in de grond. In Schoonebeek en in de omgeving zijn nog enkele 'ja-knikkers' blijven staan als herinnering aan het verleden. Door de introductie van nieuwe technieken (en door de hoge olieprijzen), wordt nu overwogen om de oliewinning weer op te starten. Alleen zal dat niet meer met de traditionele ja-knikkers gebeuren, maar met 15 meter hoge pompen.

Oliewinning in Duitsland

Vlak over de grens in Duitsland gaat de olie winning nog steeds door. Langs de weg van Schoonebeek naar Emlichheim zijn tientallen in werking zijnde ja-knikkers in gebruik en vanaf de weg te zien. Dit is dan ook de beste plek om naar toe te gaan.

Wat is aardolie?

Aardolie is een fosiele brandstof en is ontstaan uit dode resten van planten en plankton op de zeebodem. In de loop van vele miljoenen jaren kwam er een dikke laag zand en grind overheen te liggen. Onder druk van deze aardlagen werden de dode resten heel langzaam omgezet in aardolie.

Gaswinning bij Slochteren

Bij Slochteren, in de provincie Groningen en een stukje ten noorden van Schoonebeek, werd in 1959 een enorme gasbel ontdekt. Een historisch moment want het aardgasveld bleek een van de grootste van Europa te zijn en brengt/bracht veel geld in het laatje voor Nederland. Helaas is de put waar de aargasbel ontdekt werd afgesloten en niet meer te zien in het landschap. De put ligt ergens bij snelweg A7 bij het Winschoterdiep.

Ja-knikker aan het werk
olie en gaswinning
Olie en gaswinning

Adres en bezoekers informatie
Adres: De Pallert
Postcode en plaats: 7761 BV  Schoonebeek
Provincie: Drenthe

Oliewinning in de grensstreek bij Schoonebeek

In de omgeving van Schoonebeek kom je veel gas-wininstallaties tegen. Want naast olie wordt hier ook gas gevonden. Bijzonder zijn de waakvlammen. Een hoge schoorsteen met een continue brandende waakvlam om het explosie gevaar bij de gaswinning te beperken.

Oliewinning Schoonebeek - Beoordeling door bezoekers
Ben jij hier ook geweest? Geef nu je beoordeling . Het duurt maar een paar tellen

Oliewinning Schoonebeek

Let op: De locatie op de kaart is slechts een indicatie en niet altijd de ingang, parkeerplaats of juiste route. Alleen hotspots in de nabije omgeving worden getoond. Gebruik het hoofdmenu om alle hotspots te zien.


Copyright © Hotspot Holland 2003 - 2019
Vakantie in eigen land? Uitstapje of Dagje uit?
Wij zijn Hotspot Holland, de site vol verrassende plekjes en uitstapjes in Nederland. Wij zijn avonturiers bij jou in de buurt en vinden het leuk om gekke plekken te ontdekken. Net als jij. Leuke dingen doen? Er op uit en bijzondere plaatsen bezoeken? Wandelen of een fietstocht? Citytrip, weekendje weg of evenement? Vakantiehuisje, camping of hotel boeken? Je vindt het allemaal hier. 1001 onverwachte uitstapjes in eigen land. Fijne vakantie!


Privacy en cookies

  NL EN DE