Put 9: Ja-knikker in het centrum van Schoonebeek
Schoonebeek
Olie: zwart goud uit Nederlandse bodem
Schoonebeek - Of je het nu het Texas van de Lage Landen noemt of het Nederlandse Midden-Oosten; het klopt allemaal. Drenthe is onze eigen mini-oliestaat! In de omgeving van Schoonebeek wordt namelijk naast gas ook aardolie gewonnen. Het stroperige goud bevindt zich op 800 meter diepte in de grond. Lange tijd was het niet zo rendabel om olie uit dit veld te winnen en het boren werd dan ook in 1996 gestaakt. Maar als de olieprijzen weer omhoog gaan, gaat men in de veld weer opnieuw naar olie boren.
Olie gevonden!
Het olieveld bij Schoonebeek werd in 1943 ontdekt. Het is daarmee de oudste winplaats van het land. (Ook op de Noordzee wordt aardolie gewonnen.) Om het veld te ontginnen werd de NAM opgericht, de Nederlandse Aardolie Maaatschappij. Tot aan 1996 zijn er 250 miljoen vaten uit het veld opgepompt. Omdat de olie uit dit veld stroperig en taai is, werd verdere winning te kostbaar.
Knal van Schoonebeek
Door een menselijke fout ontploft op 9 november 1976 in Schoonebeek een olieput. De olie spuit als een fontein uit de grond en besmeurt heel Schoonebeek. De olie veroorzaakt veel schade en het hele dorp moet worden schoongemaakt van de olie.
Ja-knikkers
Naar schatting zit er nog voor 100 tot 120 miljoen vaten olie in de grond. In Schoonebeek en in de omgeving zijn nog enkele 'ja-knikkers' blijven staan als herinnering aan het verleden. Door de introductie van nieuwe technieken (en door de hoge olieprijzen), wordt nu overwogen om de oliewinning weer op te starten. Alleen zal dat niet meer met de traditionele ja-knikkers gebeuren, maar met 15 meter hoge pompen.
Oliewinning in Duitsland
Vlak over de grens in Duitsland gaat de olie winning nog steeds door. Langs de weg van Schoonebeek naar Emlichheim zijn tientallen in werking zijnde ja-knikkers in gebruik en vanaf de weg te zien. Dit is dan ook de beste plek om naar toe te gaan.
Wat is aardolie?
Aardolie is een fossiele brandstof en is ontstaan uit dode resten van planten en plankton op de zeebodem. In de loop van vele miljoenen jaren kwam er een dikke laag zand en grind overheen te liggen. Onder druk van deze aardlagen werden de dode resten heel langzaam omgezet in aardolie.
Gaswinning bij Slochteren
Bij Slochteren, in de provincie Groningen en een stukje ten noorden van Schoonebeek, werd in 1959 een enorme gasbel ontdekt. Een historisch moment want het aardgasveld bleek een van de grootste van Europa te zijn en brengt/bracht veel geld in het laatje voor Nederland. Helaas is de put waar de aargasbel ontdekt werd afgesloten en niet meer te zien in het landschap. De put ligt ergens bij snelweg A7 bij het Winschoterdiep.