Martinitoren Groningen

De Martinitoren in Groningen

Beklim de 251 treden van d'Olle Grieze

Groningen - De Martinitoren in Groningen - plaatselijk beter bekend als d'Olle Grieze - is de derde kerktoren van Nederland. Al meer dan 500 jaar steekt de toren hoog boven de stad uit. Vanaf de grond is kijk je uit over het Martiniplein, maar vanaf de top overzie je heel Groningen.

Vreugdevuren met fatale afloop

Na meer dan 10 jaar bouwen was de toren in 1482 voltooid met een hoogte van 127 meter.
Ter gelegenheid van de aftocht van de Waalse troepen werden in 1577 vreugdevuren op de toren ontstoken - maar met een rampzalig einde. De toren brandde tot 69 meter af. Pas in 1627 was de toren herbouwd. Sindsdien meet de toren 97 meter.

De ezels en de klokken

"Tijdens de bouw moesten er drie grote klokken naar boven worden getakeld" vertelt de torenwachter tijdens de beklimming. "Maar in die tijd bestonden er nog geen hijskranen. Daarom werden boven in de toren ezels gebruikt waar ze in tredmolens de klokken naar boven hesen. Maar toen de klokken eenmaal hingen, konden de ezels niet meer naar beneden. De dieren werden geslacht en de botten ingemetseld in de vloer." Er wordt gezegd dat je bij wind hun geesten nog kunt horen kermen in de toren.

De toren aan de Grote Markt in hartje Groningen moet nu de Utrechtse Domtoren (112 m) en de Nieuwe Kerk in Delft (109 m) in hoogte laten voorgaan - maar het uitzicht vanaf d'Olle Grieze is ongeëvenaard. Ter hoogte van de wijzerplaten van de klok, op de tweede trans, heb je een geweldig uitzicht over stad en ommelanden.


Martinitoren Groningen - Beoordeling door bezoekers

Ben jij hier ook geweest? Geef nu je beoordeling. Het duurt maar een paar tellen.


Populairste bezoektijd
Weer? Zonnig:
0%
Bewolkt:
100%
Regen:
0%
Sneeuw:
0%
Wanneer? Voorjaar:
100%
Zomer:
0%
Najaar:
0%
Winter:
0%
Met wie? Samen
0%
Met kleine kinderen
100%
Met tieners
0%
Groep:
0%
Alleen:
0%
Geen health informatie beschikbaar

Hoi @hotspotholland, hier ben ik geweest!
Klik hier om te tweeten!

Hoe beviel je uitstapje aan 'Martinitoren Groningen'? Deel je ervaringen met medereizigers. Registratie niet nodig. Geef nu je beoordeling. Het duurt maar een paar tellen.

Adres en bezoekers informatie

Martinitoren Groningen

Adres: Martinikerkhof 25
Postcode en plaats: 9712 HS  Groningen
Provincie: Groningen

Email: info@vvvgroningen.nl
Web: VVV Groningen
Bezoek: Een gemiddeld bezoek duurt ca. 1 uur.
De Martinitoren staat aan de Grote Markt in hartje Groningen.
Voorkom teleurstellingen en neem voor vertrek altijd contact op met de plaats van bestemming voor entree, openingstijden, beschikbaarheid en locatiewijzigingen.
Let op: De locatie op de kaart is slechts een indicatie en niet altijd de ingang, parkeerplaats of juiste route.

Copyright © Hotspot Holland 2003 - 2020
Vakantie in eigen land? Uitstapje of Dagje uit?
Wij zijn Hotspot Holland, de site vol verrassende plekjes en uitstapjes in Nederland. Wij zijn avonturiers bij jou in de buurt en vinden het leuk om gekke plekken te ontdekken. Net als jij. Leuke dingen doen? Er op uit en bijzondere plaatsen bezoeken? Wandelen of een fietstocht? Citytrip, weekendje weg of evenement? Vakantiehuisje, camping of hotel boeken? Je vindt het allemaal hier. 1001 onverwachte uitstapjes in eigen land. Fijne vakantie!
  NL EN DE

Privacy en cookies