Martinitoren Groningen

Beklim de 251 treden van d'Olle Grieze

Groningen - De Martinitoren in Groningen - plaatselijk beter bekend als d'Olle Grieze - is de derde kerktoren van Nederland. Al meer dan 500 jaar steekt de toren hoog boven de stad uit. Vanaf de grond is kijk je uit over het Martiniplein, maar vanaf de top overzie je heel Groningen.

Vreugdevuren met fatale afloop

Na meer dan 10 jaar bouwen was de toren in 1482 voltooid met een hoogte van 127 meter.
Ter gelegenheid van de aftocht van de Waalse troepen werden in 1577 vreugdevuren op de toren ontstoken - maar met een rampzalig einde. De toren brandde tot 69 meter af. Pas in 1627 was de toren herbouwd. Sindsdien meet de toren 97 meter.

De ezels en de klokken

"Tijdens de bouw moesten er drie grote klokken naar boven worden getakeld" vertelt de torenwachter tijdens de beklimming. "Maar in die tijd bestonden er nog geen hijskranen. Daarom werden boven in de toren ezels gebruikt waar ze in tredmolens de klokken naar boven hesen. Maar toen de klokken eenmaal hingen, konden de ezels niet meer naar beneden. De dieren werden geslacht en de botten ingemetseld in de vloer." Er wordt gezegd dat je bij wind hun geesten nog kunt horen kermen in de toren.

De toren aan de Grote Markt in hartje Groningen moet nu de Utrechtse Domtoren (112 m) en de Nieuwe Kerk in Delft (109 m) in hoogte laten voorgaan - maar het uitzicht vanaf d'Olle Grieze is ongeëvenaard. Ter hoogte van de wijzerplaten van de klok, op de tweede trans, heb je een geweldig uitzicht over stad en ommelanden.

Wat zeggen de bezoekers?


Ben jij hier ook geweest? Geef nu je beoordeling. Het duurt maar een paar tellen

Adres en bezoekers informatie

Martinitoren Groningen

Adres: Martinikerkhof 25
Postcode en plaats: 9712 HS  Groningen
Provincie: Groningen
Email: info@vvvgroningen.nl
Web: VVV Groningen

Bezoek: Een gemiddeld bezoek duurt ca. 1 uur.
De Martinitoren staat aan de Grote Markt in hartje Groningen.
Voorkom teleurstellingen en neem voor vertrek altijd contact op met de plaats van bestemming voor entree, openingstijden, beschikbaarheid en locatiewijzigingen.

Let op: De locatie op de kaart is slechts een indicatie en niet altijd de ingang, parkeerplaats of juiste route.

Zonsopkomst:
07:29

Zonsondergang:
19:20

Groningen uitstapjes in de buurt

Leuke overnachtingen Groningen

hotspotholland.nl

Leuke uitstapjes Nederland