De scheve toren van Bedum
Schaive toren Bedum. De scheefste toren van Nederland in Groningen
Bedum
Scheefste toren van Nederland
Bedum - "Valt hij om of niet?" Op het grasveld rondom de bijna 1000 jaar oude toren van Pisa is het iedere dag weer een gekkenhuis. Overal zie je mensen in de lucht gebaren, terwijl een familielid een foto maakt. De reden? De 'klassieke' foto waarop het lijkt alsof je vriend(in) de 55 meter hoge toren van Pisa behoedt voor omvallen. Het Pisa souvenir waarmee je thuis kunt komen. De beroemde Italiaanse toren helt 3,19 graden over (tijdens de laatste restauratie is hij 44 centimeter minder scheef gezet).
Schaive toren
Gek genoeg is het in het Groningse Bedum veel minder druk dan in Pisa. Geen idee waarom. De plaatselijke Walfridustoren is welliswaar minder hoog, maar wel schever. In de volksmond wordt de toren dan ook wel de Schaive toren genoemd.Deze meest uit het lood hangende toren van Nederland is 35 meter hoog en staat maar liefst 4,2 graden (2,61 meter) uit het lood. Ook in de kerk zijn scheve muren en aflopende vloeren.
Walfridus
De bouw van de tufstenen Walfridustoren startte in het begin van de twaalfde eeuw. De toren staat er dan ook al zolang dat er weinig vrees hoeft te zijn dat deze alsnog zal omvallen.De Walfriduskerk is vernoemd naar de heilige die samen met zijn zoon Radfridus op voettocht was naar Groningen en hier rond het jaar 1000 door Noormannen werd vermoord. De heilige werd op deze plaats begraven.
Scheefste toren ter wereld
Der schiefe Turm von Suurhusen
Oost Friesland - In het plaatsje Suurhusen in Oost Friesland, net over de grens in Duitsland, staat de scheefste toren van de wereld: Der schiefe Turm von Suurhusen.De toren van Suurhusen is 27,37 meter hoog en staat onder een hoek van 5,19 graden. De top hangt daardoor 2,43 meter uit het lood.
Andere scheve torens
Er zijn enkele tientallen torens in Nederland die in meer of mindere mate uit het lood staan. Vaak kwam dat omdat men vroeger niet genoeg kennis had van bodemlagen. Door veranderingen in de waterstand kan de bodem inklinken waardoor de toren verzakt en soms werd ook gewoon op huiden gebouwd. Vaak werden de problemen door steunberen 'opgelost'.Acquoy
Ondanks de vreemde knik, die er op duidt dat de bouwers al grote moeite hadden om deze toren recht te krijgen, hangt de 15e eeuwse toren in het Gelderse Acquoy zo'n 115 cm uit het lood. Om omvallen te voorkomen is in de 18de eeuw het bovenste deel van de toren gesloopt. Aardig weetje is dat op het kerkhof mevrouw Cornelia Pisa (1877 - 1941) ligt begraven.Oldehove in Leeuwarden
Een andere bekende scheefhanger in het noorden van het land is de Oldehove in Leeuwarden. De toren is het symbool van de Friese hoofdstad. Tijdens de bouw van de Oldehove bleek de ondergrond zo slecht te zijn, dat de toren vrijwel meteen begon scheef te zakken. Om dit te corrigeren begon men onder een andere hoek verder te metselen. Dit loste niets op want de toren bleef verder verzakken. Daarop werd besloten om de verdere bouw van de toren maar te staken. De toren heeft nu nog steeds een merkwaardige stompe top.Toren van Miedum
De toren in het Friese Miedem had zomaar de scheefste toren van Nederland kunnen zijn. Deze toren is namelijk nog schever dan die van Bedum; maar met een hoogte van 14 meter is het geen overtuigende kampioen.Andere scheefhangers ziijn ondermeer de Oude Kerk in Delft en de Martinitoren in Groningen.
Feline Bouwman
Bedum Kuifeend 20
Ik woon er zelf in Bedum super mooie toren ik zou er heen gaan
Anton van der Werf
Grave
ik ken de toren. ook van voor de restauratie.met een vraag blijf ik zitten. tijdens de restauratie is een betonnen fundering aangebracht. ergens heb ik gelezen dat de oorspronkelijke fundatie (in de oudheid)op houten balken was. of was dat op koeienhuiden? mogelijk kunt u deze vraag beantwoorden? Overigens, ik ben bijna 84 jaar;toen ik ongeveer 12 was heb ik met een man gesproken, de oude molenaar in het dorp, die in 1911 had gezien dat de spits er af brandde door blikseminslag. Mag ik antwoord
Folkert, redactie
Groningen
5 sterren
Een mooie vraag. Over de fundering kan ik echter helaas niets vinden. Ik heb een voortreffelijk boekje "Langs oude Groninger kerken" van Regnerus Steenstra, uitgegeven onder auspiciën van de stichting "Oude Groninger kerken". Er zijn 6 routes langs waardevolle kerken in de provincie uitgezet, in het boekje worden de routes beschreven met informatie over de kerken. Het beste kunt u zich voor deze specifieke vraag tot deze stichting wenden.