Het Verscholen Dorp
Een van de hutten in het Verscholen Dorp
Vierhouten
Onderduikershutten in het bos
Vierhouten - Meer dan tachtig onderduikers hielden zich tijdens de Tweede Wereldoorlog verscholen in de Soerelse Bossen. Om hun onderkomens geheim te houden, hadden de vluchtelingen een negental goed gecamoufleerde en deels ondergrondse hutten gebouwd. Het Verscholen Dorp in de omgeving van het plaatsje Vierhouten op de Veluwe, werd in het voorjaar van 1943 gesticht en was in gebruik tot de fatale zondag in oktober 1944.
"Eigenlijk hebben we de oorlog twee keer meegemaakt" vertellen de twee oudere wandelaars bij een van de hutten. De oorlog staat onuitwisbaar in hun geheugen gegrift. Ze komen uit Rhenen en zijn - net als wij- nieuwsgierig naar het geheime dorp. "Aan het begin van de oorlog werd bij ons in de omgeving zwaar gevochten en is er veel kapot gegaan. Aan het einde van de oorlog werd in onze omgeving opnieuw zwaar slag geleverd." Het ouderlijk huis van de vrouw is gebombardeerd. "Maar gelukkig leef ik nog", lacht de vitale vrouw.
Het oorspronkelijke Verscholen Dorp bestaat niet meer. Wel zijn er drie nagebouwde hutten te bezoeken die een idee geven hoe de hutten eruit hebben gezien. En hoe benauwend het moet zijn geweest om hier met zoveel mensen te wonen.
Ook krijg je een beeld van de camouflage. Afgezien van de ingang, gaan de hutten geheel op in het bos. Destijds werden alle looppaden nauwkeurig beplant en was het bos een stuk dichter.
29 oktober 1944
Op een zondag in oktober 1944 wordt Het Verscholen Dorp bij toeval ontdekt door twee Duitse SS'ers die in het bos aan het jagen zijn. Ze zien een kind een brandgang in het bos oversteken en ontdekken zo het kampement. De meeste bewoners van Het Dorp weten te ontkomen, maar een aantal onderduikers worden op hun vlucht gepakt en gefusilleerd. Een monument aan de Tongerenseweg (de weg tussen het Verscholen Dorp en het plaatsje Vierhouten) herinnert hieraan.De bewoners van Het Verscholen Dorp werden voorzien van voedsel door bewoners uit de streek. Dat was levensgevaarlijk, want bj ontdekking kon je doodgeschoten worden. Voor water was er een pomp geslagen binnen het kamp.
anne
Gelderland
Zeer interessant. Zijn er met onze kleizoon heen geweest, nadat er op school over gelezen werd. Heeft een grote indruk gemaakt. Alleen jammer dat de vvv (cq benzinepomp) er geen boeken over te koop heeft.
Wat zegt Nederland?
Gemiddeld 4.8 sterren
Op basis van 4 stemmen
Wat zegt Merel?
Redactrice hotspotholland.nl
Verhalen uit de oorlog maken altijd indruk op me. Als ik mijn 2 jonge kinderen hier op een mooie zomerdag zie lachen en rondhollen, vraag ik me af hoe het hier in de oorlog is geweest. Koud. Nat. Altijd stil zijn om de groep niet te verraden. Verveling, honger en de altijd aanwezige angst om ontdekt te worden. Maar ook dagelijkse dingen als het huishouden of een verjaardag. Wat moet je sterk en moedig zijn om hier te overleven. En hoe was het voor de dorpelingen die hun eigen leven riskeerden om hulp te bieden. Als je er over nadenkt, maakt deze plek nog meer indruk.