Het Verscholen Dorp

Een van de hutten in het Verscholen Dorp

Onderduikershutten in het bos

Vierhouten - Meer dan tachtig onderduikers hielden zich tijdens de Tweede Wereldoorlog verscholen in de Soerelse Bossen. Om hun onderkomens geheim te houden, hadden de vluchtelingen een negental goed gecamoufleerde en deels ondergrondse hutten gebouwd. Het Verscholen Dorp in de omgeving van het plaatsje Vierhouten op de Veluwe, werd in het voorjaar van 1943 gesticht en was in gebruik tot de fatale zondag in oktober 1944.

"Eigenlijk hebben we de oorlog twee keer meegemaakt" vertellen de twee oudere wandelaars bij een van de hutten. De oorlog staat onuitwisbaar in hun geheugen gegrift. Ze komen uit Rhenen en zijn - net als wij- nieuwsgierig naar het geheime dorp. "Aan het begin van de oorlog werd bij ons in de omgeving zwaar gevochten en is er veel kapot gegaan. Aan het einde van de oorlog werd in onze omgeving opnieuw zwaar slag geleverd." Het ouderlijk huis van de vrouw is gebombardeerd. "Maar gelukkig leef ik nog", lacht de vitale vrouw.

Het oorspronkelijke Verscholen Dorp bestaat niet meer. Wel zijn er drie nagebouwde hutten te bezoeken die een idee geven hoe de hutten eruit hebben gezien. En hoe benauwend het moet zijn geweest om hier met zoveel mensen te wonen.
Ook krijg je een beeld van de camouflage. Afgezien van de ingang, gaan de hutten geheel op in het bos. Destijds werden alle looppaden nauwkeurig beplant en was het bos een stuk dichter.

29 oktober 1944

Op een zondag in oktober 1944 wordt Het Verscholen Dorp bij toeval ontdekt door twee Duitse SS'ers die in het bos aan het jagen zijn. Ze zien een kind een brandgang in het bos oversteken en ontdekken zo het kampement. De meeste bewoners van Het Dorp weten te ontkomen, maar een aantal onderduikers worden op hun vlucht gepakt en gefusilleerd. Een monument aan de Tongerenseweg (de weg tussen het Verscholen Dorp en het plaatsje Vierhouten) herinnert hieraan.

De bewoners van Het Verscholen Dorp werden voorzien van voedsel door bewoners uit de streek. Dat was levensgevaarlijk, want bj ontdekking kon je doodgeschoten worden. Voor water was er een pomp geslagen binnen het kamp.


Het Verscholen Dorp - Beoordeling door bezoekers
  • Zeer interessant. Zijn er met onze kleizoon heen geweest, nadat er op school over gelezen werd. Heeft een grote indruk gemaakt. Alleen jammer dat de vvv (cq benzinepomp) er geen boeken over te koop heeft.

  • Verhalen uit de oorlog maken altijd indruk op me. Als ik mijn 2 jonge kinderen hier op een mooie zomerdag zie lachen en rondhollen, vraag ik me af hoe het hier in de oorlog is geweest. Koud. Nat. Altijd stil zijn om de groep niet te verraden. Verveling, honger en de altijd aanwezige angst om ontdekt te worden. Maar ook dagelijkse dingen als het huishouden of een verjaardag. Wat moet je sterk en moedig zijn om hier te overleven. En hoe was het voor de dorpelingen die hun eigen leven riskeerden om hulp te bieden. Als je er over nadenkt, maakt deze plek nog meer indruk.

Ben jij hier ook geweest? Geef nu je beoordeling. Het duurt maar een paar tellen.


Populairste bezoektijd
Weer? Zonnig:
75%
Bewolkt:
25%
Regen:
0%
Sneeuw:
0%
Wanneer? Voorjaar:
25%
Zomer:
25%
Najaar:
50%
Winter:
0%
Met wie? Samen
50%
Met kleine kinderen
25%
Met tieners
0%
Groep:
0%
Alleen:
25%
Geen health informatie beschikbaar

Hoi @hotspotholland, hier ben ik geweest!
Klik hier om te tweeten!

Hoe beviel je uitstapje aan 'Het Verscholen Dorp'? Deel je ervaringen met medereizigers. Registratie niet nodig. Geef nu je beoordeling. Het duurt maar een paar tellen.

Adres en bezoekers informatie

Het Verscholen Dorp

Adres: Pas-Opweg
Postcode en plaats: 8076 PV  Vierhouten
Provincie: Gelderland

Bezoek: Een gemiddeld bezoek duurt ca. 1 uur.
Het Verscholen Dorp is met de auto bereikbaar via het dorpje Vierhouten. Neem hier de Tongerenseweg (een zandweg) en sla op het einde rechtsaf de Pas Op weg in. Vlak bij het Verscholen Dorp is een kleine parkeerplaats.
Overigens stamt de naam PasOp weg niet uit de Tweede Wereldoorlog, maar is afkomstig uit lang vervlogen tijden toen de naam als waarschuwing diende tegen struikrovers in het gebied.
Let op: De locatie op de kaart is slechts een indicatie en niet altijd de ingang, parkeerplaats of juiste route.

Copyright © Hotspot Holland 2003 - 2020
Vakantie in eigen land? Uitstapje of Dagje uit?
Wij zijn Hotspot Holland, de site vol verrassende plekjes en uitstapjes in Nederland. Wij zijn avonturiers bij jou in de buurt en vinden het leuk om gekke plekken te ontdekken. Net als jij. Leuke dingen doen? Er op uit en bijzondere plaatsen bezoeken? Wandelen of een fietstocht? Citytrip, weekendje weg of evenement? Vakantiehuisje, camping of hotel boeken? Je vindt het allemaal hier. 1001 onverwachte uitstapjes in eigen land. Fijne vakantie!
  NL EN DE

Privacy en cookies