Onderduikershol Valthe

Het uitzicht vanuit het Onderduikershol

De oorlogswinter van 1943

Valthe - Het is winter '43. Er waait een snijdende wind door het bos. De grond is koud want het vriest dat het kraakt. De onderduikers zitten dicht tegen elkaar aan om geen enkele warmte te verliezen. Het heeft de afgelopen nacht gesneeuwd en dat betekent vandaag geen eten. Het eten kan niet worden gebracht, want ieder spoor in de sneeuw zou direct naar de schuilplaats leiden. Hoelang zouden ze zich nog moeten verschuilen?

Gat in de grond

Een koude winterdag in het onderduikhol in het Valtherbos zou er in de Tweede Wereldoorlog zo uitgezien kunnen hebben. Om te ontkomen aan deportatie naar een Duits concentratiekamp, verstopt een groep Joden zich in dit Drentse bos en hield zich, van zomer '42 tot aan de bevrijding van Emmen op 10 april 1945, verscholen in dit ondergrondse hol.

Verraden

De onderduikers werden van eten en drinken voorzien door een aantal mensen uit de buurt. Eén keer is de hut in het bos verraden. Net op tijd konden de onderduikers wegkomen en bouwden ze elders een nieuwe ondergrondse schuilplaats.

Onderduikershol in de bossen van Drenthe
Op de foto links het echte onderduikershol. De maquette (rechts) die bij het hol staat opgesteld, geeft een goed beeld van de afmetingen.

Onderduikershol in de bossen van Drenthe
Het tweede onderduikershol


Onderduikershol Valthe - Beoordeling door bezoekers
  • Ik ben er al verschillende keren geweest als ik familie van de andere kant van land te logeren had. Ik woon zelf vlakbij het Valtherbos dus voor mij een klein stukje fietsen. Erg indrukwekkend de foto's die op deze site staan. Had ik zelf ok al gemaakt.

Ben jij hier ook geweest? Geef nu je beoordeling. Het duurt maar een paar tellen.


Populairste bezoektijd
Weer? Zonnig:
50%
Bewolkt:
0%
Regen:
50%
Sneeuw:
0%
Wanneer? Voorjaar:
50%
Zomer:
0%
Najaar:
50%
Winter:
0%
Met wie? Samen
100%
Met kleine kinderen
0%
Met tieners
0%
Groep:
0%
Alleen:
0%
Geen health informatie beschikbaar

Hoi @hotspotholland, hier ben ik geweest!
Klik hier om te tweeten!

Hoe beviel je uitstapje aan 'Onderduikershol Valthe'? Deel je ervaringen met medereizigers. Registratie niet nodig. Geef nu je beoordeling. Het duurt maar een paar tellen.

Adres en bezoekers informatie

Onderduikershol Valthe

Adres: Valtherbos
Postcode en plaats: Valthe
Provincie: Drenthe

Bezoek: Een gemiddeld bezoek duurt ca. 1 uur.
Het onderduikershol, het zogeheten 'Jodenhol', is te vinden in de bossen tussen Valthe en het plaatsje Klijndijk (boven Emmen) in het Valtherbos.
Let op: De locatie op de kaart is slechts een indicatie en niet altijd de ingang, parkeerplaats of juiste route.
Valthe uitstapjes omgeving
Wildlands adventure zoo Emmen
Prehistorie: Hunebedden Highway Drenthe
Hunebedcentrum Drenthe
Boomkroonpad
Industrieel Smalspoor Museum
STAR Museumspoorlijn
Oliewinning Schoonebeek
Bargerveen: zo zag Nederland er vroeger uit
Provincie overzicht uitstapjes

Het Anne Frank huis in Amsterdam
Het Anne Frank huis aan de Prinsengracht in Amsterdam is het bekendste onderduikadres van Nederland

Onderduikadressen

Diever

Naast het onderduikershol in het Valtherbos, is er ook in de bossen bij Diever aan de Wouwenaarweg een ondergrondse schuilplaats uit de Tweede Wereldoorlog te vinden.

Verscholen Dorp

Het Verscholen Dorp in de Soerelse bossen bij Vierhouten (Nunspeet) op de Veluwe, bestond uit 9 ondegrondse hutten. Totdat het bij toeval door de Duitsers werd ontdekt, zaten hier tussen 1943 - 1944 gemiddeld 80 mensen ondergedoken.
Verscholen Dorp +
Overnachten
Vind een leuk hotel
Campinggids

Onderduikers in Nederland


Copyright © Hotspot Holland 2003 - 2020
Vakantie in eigen land? Uitstapje of Dagje uit?
Wij zijn Hotspot Holland, de site vol verrassende plekjes en uitstapjes in Nederland. Wij zijn avonturiers bij jou in de buurt en vinden het leuk om gekke plekken te ontdekken. Net als jij. Leuke dingen doen? Er op uit en bijzondere plaatsen bezoeken? Wandelen of een fietstocht? Citytrip, weekendje weg of evenement? Vakantiehuisje, camping of hotel boeken? Je vindt het allemaal hier. 1001 onverwachte uitstapjes in eigen land. Fijne vakantie!
  NL EN DE

Privacy en cookies