Het draaiend huis

 • Ronddraaiende rotondekunst in Tilburg

  Ronddraaiende rotondekunst in Tilburg

  Tilburg

Meest gedurfde stadsentree van Nederland

Tilburg - Op een van de toegangswegen van Tilburg, op de Hasseltrotonde, staat een eenzaam huis. Het is onbewoond en draait dag en nacht rondjes over de rotonde. Het zit zo: de rotonde uit 1959 kon wel een opvallende opfrisser gebruiken. Zo gezegd, zo gedaan. Voor 500.000 euro werd in 2007 op de rotonde een doorzonwoning gebouwd - maar dan wel eentje die rond draait. Met het verkeer mee, draait het huis in 20 uur tijd eenmaal rond de rotonde.

Onbewoond?

Aanvankelijk moest het huis met de snelheid van het verkeer gaan meebewegen, maar vanwege de impact op de verkeersveiligheid is de maximale snelheid van het huis beperkt tot 2o uur per rondje. 's Avonds wordt het huis van binnenuit verlicht.

Het draaiende huis op de rotonde is 5 meter breed, 8,5 meter diep en 10 meter hoog. Ook is het huis onbewoond. Of toch niet? Want in 2009 werd het huis gekraakt door "Keesje Kraak" De actievoerder was het niet eens met het beleid van gemeente Tilburg en vroeg met zijn actie aandacht voor de minderbedeelden in de stad.

John Körmeling

Het ronddraaiende rotondehuis is ontworpen door kunstenaar John Körmeling. En of je het nu mooi vindt of niet, het huis ziet er opvallend doorsnee uit. Maar desondanks maakt het ronddraaiende huis toch de tongen los en is met recht de meest gedurfde stadsentree van Nederland.

3 bijzondere rotondes

 • 1
  Landingsplaats voor Buitenaardse culturen
  Deze bijzondere rotonde in Houten is geschikt gemaakt om UFO's te ontvangen. Zoek maar eens op 'Houten' op deze site.
 • 2
  Aardbeienrotonde
  De grootste aardbeien van Nederland vind je op een rotonde naast de A50 bij Uden.
 • 3
  Paaseiland
  Het midden van de rotonde is een soort van een eilandje. 'Paaseiland' moeten ze gedacht hebben in het Noord-Limburgse Wanssum. Want op hun rotonde staat een heus Paaseilandbeeld!

Wat zeggen de bezoekers?

 • Bizar! Kom hier iedere dag langs. Wat een geld verkwisting! Van mij mogen ze de hele boel asfalteren.

 • Het draaiende huis kan niet van binnen bezocht worden. Je kunt het alleen vanaf de straat 24/7 zien draaien. Jammer. Hoe leuk zou het zijn om hier een keertje te overnachten!


Ben jij hier ook geweest? Geef nu je beoordeling. Het duurt maar een paar tellen

Adres en bezoekers informatie

Het draaiend huis

Adres: Hasseltrotonde
Postcode en plaats: 5014 DB  Tilburg
Provincie: Noord-Brabant

Bezoek: Een gemiddeld bezoek duurt ca. 20 uur.


Let op: De locatie op de kaart is slechts een indicatie en niet altijd de ingang, parkeerplaats of juiste route. Er worden tot 8 plekken in de buurt getoond. Meer zien? Gebruik dan de zoek functie op deze site.

Zonsopkomst:
06:30

Zonsondergang:
20:45