De Scheveningse gevangenis tijdens de Tweede Wereldoorlog
Geplaatst in Geschiedenis - WO2
Scheveningen - Het Oranjehotel was de bijnaam voor de Duitse gevangenis in Scheveningen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Tussen 1940 en 1945 zaten hier meer dan 25.000 mensen opgesloten voor verhoor en berechting. In deze gevangenis zaten mensen vast op verdenking van anti-Duitse activiteiten, zoals verzetsmensen, Joden, Jehova's getuigen, maar ook bijvoorbeeld politieke gevangenen en zwarthandelaren. Al in de oorlog had de Scheveningse gevangenis de bijnaam 'Oranjehotel', vanwege de verzetsstrijders die hier opgesloten zaten.
Transport naar de concentratiekampen
Vele gevangenen werden vanuit het Oranjehotel op transport gezet naar Duits gevangenissen en concentratiekampen. 250 gevangenen werden op de nabijgelegen Waalsdorpervlakte gefusilleerd.
Doodencel 601
Doodencel 601 was één van de dodencellen in de Scheveningse gevangenis tijdens de oorlog. Via het poortje aan de Van Alkemadelaan werden de ter dood veroordeelden vanuit de gevangenis naar de Waalsdorpervlakte gebracht. Aan de buitenwand van de gevangenis, aan de Stevinstraat, is na de oorlog een plaquette ter nagedachtenis.
Na de oorlog
Direct na de oorlog werd de gevangenis gebruikt voor het opsluiten van collaborateurs, waaronder NSB-leider Anton Mussert.
Sinds 2009 is de gevangenis niet meer als zodanig in gebruik en is het ingericht als een herinneringscentrum.
Van de 500 oorspronkelijke cellen zijn er nog 120 over.
Het Oranjehotel is nu een indrukwekkend Nationaal Monument.