Oranjehotel Scheveningen

Spotprent uit de oorlog

Spotprent uit de oorlog

Scheveningen

De Scheveningse gevangenis tijdens de Tweede Wereldoorlog

Scheveningen - Het Oranjehotel was de bijnaam voor de Duitse gevangenis in Scheveningen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Tussen 1940 en 1945 zaten hier meer dan 25.000 mensen opgesloten voor verhoor en berechting. In deze gevangenis zaten mensen vast op verdenking van anti-Duitse activiteiten, zoals verzetsmensen, Joden, Jehova's getuigen, maar ook bijvoorbeeld politieke gevangenen en zwarthandelaren. Al in de oorlog had de Scheveningse gevangenis de bijnaam 'Oranjehotel', vanwege de verzetsstrijders die hier opgesloten zaten.

Transport naar de concentratiekampen

Vele gevangenen werden vanuit het Oranjehotel op transport gezet naar Duits gevangenissen en concentratiekampen. 250 gevangenen werden op de nabijgelegen Waalsdorpervlakte gefusilleerd.

Doodencel 601

Doodencel 601 was één van de dodencellen in de Scheveningse gevangenis tijdens de oorlog. Via het poortje aan de Van Alkemadelaan werden de ter dood veroordeelden vanuit de gevangenis naar de Waalsdorpervlakte gebracht. Aan de buitenwand van de gevangenis, aan de Stevinstraat, is na de oorlog een plaquette ter nagedachtenis.

Na de oorlog

Direct na de oorlog werd de gevangenis gebruikt voor het opsluiten van collaborateurs, waaronder NSB-leider Anton Mussert.

Sinds 2009 is de gevangenis niet meer als zodanig in gebruik en is het ingericht als een herinneringscentrum. Van de 500 oorspronkelijke cellen zijn er nog 120 over.
Het Oranjehotel is nu een indrukwekkend Nationaal Monument.

Wat zeggen de bezoekers?

Adres en bezoekers informatie

Oranjehotel Scheveningen

Adres: Van Alkemadelaan 1256
Postcode en plaats: 2597 BP  Scheveningen
Provincie: Zuid-Holland
Web: oranjehotel.org


Let op: De locatie op de kaart is slechts een indicatie en niet altijd de ingang, parkeerplaats of juiste route. Er worden tot 8 plekken in de buurt getoond. Meer zien? Gebruik dan de zoek functie op deze site.

08:13
Zonsopkomst
18:42
Zonsondergang
Wassende maan
Wassende maan

Scheveningen uitstapjes in de buurt

Leuke overnachtingen Scheveningen

hotspotholland.nl

Leuke uitstapjes Nederland