Romeinse resten

Romeinse toren van het Castellum Fectio in Utrecht

Romeinen in Nederland

NEDERLAND - Rond het jaar 58 voor Christus komen de Romeinen naar Nederland waar op dat moment ondermeer Eubronen en Friezen wonen. Na talloze veldslagen en opstanden tegen de Romeinen, wordt de Rijn de noordelijke grens van het Romeinse Rijk: de zogeheten limes. Op de plaatsen van Romeinse legerposten ontstaan de eerste steden in Nederland: Ulpia Noviomagus Batavorum (Nijmegen), Trajectum ad Mosa (Maastricht) en Trajectum ad Rhenum (Utrecht).

Limes

Locaties: In en rond Utrecht en De Meern

De Limes (latijn voor grens) was een grensstrook met wegen, forten, wachttorens, waterwerken en met burgernederzettingen. De Rijn werd niet alleen gebruikt als grenslijn, maar ook als transportader om voorraden aan- en af te voeren. In en rond Utrecht waren maar liefst drie Romeinse forten te vinden: Fectio (bij Fort Vechten), Trajectum (het huidige domplein) en het fort op de Hoge Woerd in De Meern.

Romeinse wegen

Locaties: Swalmen (L) en Valkenburg (ZH)

Het Romeinse rijk strekte zich uit over een enorm gebied. Soldaten en goederen moesten zich binnen het rijk snel kunnen verplaatsen. Goede wegen waren daarbij essentieel. De Romeinen legden dan ook een uitgebreid Europees wegennet aan. Regelmatig worden hiervan resten teruggevonden. Bij Swalmen in Limburg kun je nog over een stuk Romeinse weg wandelen en ook bij Valkenburg in Zuid-Holland (tussen Leiden en Katwijk) kun je nog een oude doorsnede van de weg zien.
Romeinse Thermen Heerlen
Romeinse Thermen Heerlen

Romeinse Thermen

Locatie: Coriovallum (Heerlen)

In 1940 werd in Heerlen bij opgravingen een oud Romeins badhuis, een Coriovallum, gevonden. Het badcomplex is te bezoeken en is tegenwoordig onderdeel van het Thermenmuseum.
Thermenmuseum Heerlen +

Nehalennia Tempel

Locatie: Ganuenta (Colijnsplaat)

Ter ere van de Keltische of Germaanse godin Nehalennia, plaatsten Duitse kooplieden na terugkomst uit Britannia votiefstenen met inscripties in de Romeinse tempel in het Zeeuwse Colijnsplaat. In de derde eeuw na Chr. verdween de tempel in zee, maar is nu op basis van opgeviste stenen gereconstrueerd.
nehalennia-tempel.nl +

Praetorium Agrippinae

Locatie: Valkenburg (Zuid-Holland)

Op het eerste gezicht is er weinig in Valkenburg wat aan de Romeinen doet herinneren, maar in Praetorium Agrippinae ligt het meest onderzochte castellum van ons land. Behalve het fort was er destijds ook een groot kampdorp. De contouren van het castellum zijn in het centrum in de bestrating aangegeven. Aardig is dat er nog een stukje Romeinse weg te zien is op de plek waar deze de provinciale weg Leiden-Katwijk kruist. Je herkent de plek aan de kopie van de Romeinse mijlsteen.

Romeins Fort

Locatie: Aardenburg

Aan de Burchtstraat in Aardenburg in Zeeuws Vlaanderen zijn fundamenten van een Romeins castellum blootgelegd. Dit legerkamp werd in 175n.C. aangelegd en deed dienst tot 273 toen de Romeinen het gebied moesten verlaten.

Romeinen van dicht bij zien?

Locatie: Alphen aan de Rijn

Hoe de Romeinen echt leefden laat zich raden, maar het Archeon in Alphen aan de Rijn is zeker een bezoekje waard. In het Romeinse dorp staan gebouwen die op basis van opgravingen in Nederland zijn gereconstrueerd. Ook is er een Romeins schip te zien.
Het Archeon +

De Romeinse Katakomben in Valkenburg in Zuid Limburg
De Romeinse Katakomben in Valkenburg zijn een copie van de oude catacomben in Rome (foto boven)

Romeinse Katakomben

Locatie: Valkenburg (Limburg)

Ten tijde van de christenvervolgingen in de Romeinse tijd was het begraven van de doden verboden. Alle overledenen dienden van overheidswege te worden gecremeerd. Voor christenen was een crematie echter een heidens gebruik. Daarom legden ze in het geheim onderaardse ruimtes -catacomben- aan waar ze hun dierbaren te rusten konden leggen. De beroemdste catacomben zijn te vinden in Rome, maar ook in Nederland kun je Romeinse catacomben bezoeken!
Romeinse catacomben Valkenburg +

Adres en bezoekers informatie


Romeinse resten - Beoordeling door bezoekers
Ben jij hier ook geweest? Geef nu je beoordeling . Het duurt maar een paar tellen

Leukste uitstapjes Nederland
Overzicht alle dierentuinen Nederland
Leukste steden Nederland
Vakantie Waddeneilanden
Dutch deserts - Top 10 Stuifzandgebieden Nederland
Friesland kwis
Leuke dagtochtjes
Overnachten
Romeinse sporen in Nederland, Duitsland en Belgie

Romeinse overblijfselen - net over de grens

Tongeren (Belgiƫ)

In het Belgische Tongeren, vlak over de Belgische grens in Limburg, is nog een oud stuk stadsmuur te zien uit de Romeinse tijd. In de omgeving van Atuatuca Tungrorum is ook nog een deel van een Romeins viaduct te bezichtigen.

Xanten (Duitsland)

In het Duitse Xanten, net over de grens, is in een archeologisch park een deel van een Romeinse nederzetting nagebouwd. Maar ook in het plaatsje zelf zijn verschillende Romeinse sporen terug te vinden.

Copyright © Hotspot Holland 2003 - 2020
Vakantie in eigen land? Uitstapje of Dagje uit?
Wij zijn Hotspot Holland, de site vol verrassende plekjes en uitstapjes in Nederland. Wij zijn avonturiers bij jou in de buurt en vinden het leuk om gekke plekken te ontdekken. Net als jij. Leuke dingen doen? Er op uit en bijzondere plaatsen bezoeken? Wandelen of een fietstocht? Citytrip, weekendje weg of evenement? Vakantiehuisje, camping of hotel boeken? Je vindt het allemaal hier. 1001 onverwachte uitstapjes in eigen land. Fijne vakantie!


Privacy en cookies

  NL EN DE