Romeinse Katakomben

De ingang van de Valkenburgse Katakomben leidt je naar het gangenstelsel diep onder de grond

De catacomben van het oude Rome, eh Valkenburg

Valkenburg aan de Geul - Duizenden jaren geleden, ten tijde van de christenvervolgingen in de Romeinse tijd, was het begraven van de doden verboden. Alle overledenen dienden van overheidswege te worden gecremeerd. Voor Christenen was een crematie echter een heidens gebruik. Daarom legden ze in het geheim onderaardse ruimtes -catacomben- aan waar ze hun dierbaren te ruste konden leggen. De beroemdste catacomben zijn te vinden in Rome, maar ook in Nederland kun je Romeinse catacomben bezoeken!

De Cauberg

Onder leiding van architect Cuypers (onder meer bekend van het Centraal station in Amsterdam, het Rijksmuseum en talloze andere gebouwen in Nederland) werd er tussen 1908 en 1912 in een mergelgroeve in de Cauberg in Valkenburg een getrouwe kopie van deze Romeinse catacomben gemaakt.


Ondergrondse rondleiding door de Romeinse Katakomben

Ondergronds labyrint

Het gangenstelsel is een waar labyrint en zo uitgebreid dat je er met gemak 6 weken kunt rondlopen zonder twee keer dezelfde weg te nemen. Je kunt de Valkenburgse katakomben daarom alleen onder leiding van een gids bezoeken.
De wandeltocht langs de eindeloze rijen met graven krijgt nog eens een extra dimensie door een enkele verdwaalde vleermuis, de kilte, de duisternis en de verhalen van de gids.


De Romeinse Katakomben van binnen

Terracotta of marmer?

De meeste graven zijn in de muren van de gangen uitgehakt. Nadat de dode was bijgezet werd de nis afgezet met een plaat van terracotta of wanneer men wat rijker was met een marmeren plaat.

Acht rijke families hadden hun eigen grafkamer waarvan de muren met schilderingen waren versierd. Zij hadden ook grotere graven, in de vorm van een boog.


Romeinse Katakomben - Beoordeling door bezoekers

Ben jij hier ook geweest? Geef nu je beoordeling. Het duurt maar een paar tellen.


Populairste bezoektijd
Weer? Zonnig:
0%
Bewolkt:
40%
Regen:
40%
Sneeuw:
20%
Wanneer? Voorjaar:
0%
Zomer:
40%
Najaar:
20%
Winter:
40%
Met wie? Samen
60%
Met kleine kinderen
20%
Met tieners
20%
Groep:
0%
Alleen:
0%
Geen health informatie beschikbaar

Hoi @hotspotholland, hier ben ik geweest!
Klik hier om te tweeten!

Hoe beviel je uitstapje aan 'Romeinse Katakomben'? Deel je ervaringen met medereizigers. Registratie niet nodig. Geef nu je beoordeling. Het duurt maar een paar tellen.

Adres en bezoekers informatie

Romeinse Katakomben

Adres: Plenkertstraat 55
Postcode en plaats: 6301 GL  Valkenburg aan de Geul
Provincie: Limburg

Telefoon: +31 (0)43 6012554
Email: info@katakomben.nl
Web: katakomben.nl
Bezoek: Een gemiddeld bezoek duurt ca. 2 uur.
Voorkom teleurstellingen en neem voor vertrek altijd contact op met je bestemming voor prijzen en beschikbaarheid.
Let op: De locatie op de kaart is slechts een indicatie en niet altijd de ingang, parkeerplaats of juiste route.

Copyright © Hotspot Holland 2003 - 2020
Vakantie in eigen land? Uitstapje of Dagje uit?
Wij zijn Hotspot Holland, de site vol verrassende plekjes en uitstapjes in Nederland. Wij zijn avonturiers bij jou in de buurt en vinden het leuk om gekke plekken te ontdekken. Net als jij. Leuke dingen doen? Er op uit en bijzondere plaatsen bezoeken? Wandelen of een fietstocht? Citytrip, weekendje weg of evenement? Vakantiehuisje, camping of hotel boeken? Je vindt het allemaal hier. 1001 onverwachte uitstapjes in eigen land. Fijne vakantie!
  NL EN DE

Privacy en cookies