Romeinse thermen Heerlen
Heerlen
Corriovallum, het Romeinse Heerlen
Heerlen - Corriovallum is de Romeinse naam voor Heerlen. De stad aan de Via Belgica ontstond in de eerste eeuw van onze jaartelling. In de loop van de tijd raakte Corriovallum in de vergetelheid. Tot 1940, toen een boer bij het ploegen van zijn land een stenen zuil uit de Romeinse tijd ontdekte... Welkom in de eerste eeuw na Christus.
Oudste stenen gebouw van Nederland
Deze unieke vondst was het startpunt voor uitgebreide opgravingen. Hierbij werd een Romeins thermencomplex ontdekt, compleet met kleedruimtes, zweetruimtes en dompelbaden. Zelfs vloerverwarming ontbrak niet. Rond dit Romeinse badhuis is het Heerlense Thermenmuseum gebouwd.
Romeins Mikado spel
Romeins Mikado
In een vierkante bak met een jutten puntzak liggen houten ballen zo groot als een biljartbal. Kun jij een bal pakken zonder dat de andere bewegen?
Cijan
Barendrecht
Wat een bijzonder museum. Door de audio-tour beleef je het badhuis echt van dichtbij en kun je je goed voorstellen hoe het er in romeinse tijden aan toeging. Ook de korte film vooraf en de tentoonstelling rondom de romeinse tijd in Zuid-Limburg zijn heel leuk. Daarna een heerlijk (gratis) kopje koffie op het terras maakt het helemaal af. Wij waren met 2 volwassenen en hebben zo’n twee uur in het museum doorgebracht.
Wat zegt Nederland?
Gemiddeld 3.7 sterren
Op basis van 3 stemmen
Wat zegt Merel?
Redactrice hotspotholland.nl
Het badhuis is uniek voor Nederland. Nergens anders vind je zo'n grote Romeinse opgraving. Interessant ook dat er zoveel Romeinse resten in Zuid-Limburg zijn gevonden. Jammer alleen dat het museum zo weinig tot de verbeelding spreekt. Aan het lelijke gebouw dat over de opgraving heen is gebouwd doe je niet zo veel, maar meer (Romeinse) sfeer was welkom geweest. De spelletjes zijn leuk voor de kinderen, maar de ruimte is niet echt uitnodigend om lang te blijven. En waarom staat die grote mooie maquette van het badhuis zo te verstoffen onder de trap? Jammer, want zo'n historische plaats verdient beter.