Romeinse thermen

 • Romeinse thermen Heerlen

  Romeinse thermen Heerlen

  Heerlen

 • Romeinse thermen Heerlen

  Romeinse thermen Heerlen

  Heerlen

Corriovallum, het Romeinse Heerlen

Heerlen - Corriovallum is de Romeinse naam voor Heerlen. De stad aan de Via Belgica ontstond in de eerste eeuw van onze jaartelling. In de loop van de tijd raakte Corriovallum in de vergetelheid. Tot 1940, toen een boer bij het ploegen van zijn land een stenen zuil uit de Romeinse tijd ontdekte... Welkom in de eerste eeuw na Christus.

Oudste stenen gebouw van Nederland

Deze unieke vondst was het startpunt voor uitgebreide opgravingen. Hierbij werd een Romeins thermencomplex ontdekt, compleet met kleedruimtes, zweetruimtes en dompelbaden. Zelfs vloerverwarming ontbrak niet. Rond dit Romeinse badhuis is het Heerlense Thermenmuseum gebouwd.

Romeins Mikado spel
Romeins Mikado spel

Romeins Mikado

In een vierkante bak met een jutten puntzak liggen houten ballen zo groot als een biljartbal. Kun jij een bal pakken zonder dat de andere bewegen?

Foto's Romeinse thermen

Opgegraven Romeinse vazen
Opgegraven Romeinse vazen
Opgegraven Romeinse vaas
Opgegraven Romeinse vaas
Romeinse thermen Heerlen
Romeinse thermen Heerlen

Wat zeggen de bezoekers?

 • Het badhuis is uniek voor Nederland. Nergens anders vind je zo'n grote Romeinse opgraving. Interessant ook dat er zoveel Romeinse resten in Zuid-Limburg zijn gevonden. Jammer alleen dat het museum zo weinig tot de verbeelding spreekt. Aan het lelijke gebouw dat over de opgraving heen is gebouwd doe je niet zo veel, maar meer (Romeinse) sfeer was welkom geweest. De spelletjes zijn leuk voor de kinderen, maar de ruimte is niet echt uitnodigend om lang te blijven. En waarom staat die grote mooie maquette van het badhuis zo te verstoffen onder de trap? Jammer, want zo'n historische plaats verdient beter.


Ben jij hier ook geweest? Geef nu je beoordeling. Het duurt maar een paar tellen

Adres en bezoekers informatie

Romeinse thermen

Adres: Coriovallumstraat 9
Postcode en plaats: 6411 CA  Heerlen
Provincie: Limburg
Telefoon: +31 (0)45 560 5100
Email: info@thermenmuseum.nl
Web: Thermenmuseum

Bezoek: Een gemiddeld bezoek duurt ca. 2,5 uur.
Het Thermenmuseum ligt in het centrum van Heerlen, op 10 minuten loopafstand van het station, vlakbij het stadhuis. Parkeren kan in een van de goed bewegwijzerde parkeergarages.

Voorkom teleurstellingen en neem voor vertrek altijd contact op met de plaats van bestemming voor entree, openingstijden, beschikbaarheid en locatiewijzigingen.

Let op: De locatie op de kaart is slechts een indicatie en niet altijd de ingang, parkeerplaats of juiste route. Er worden tot 8 plekken in de buurt getoond. Meer zien? Gebruik dan de zoek functie op deze site.

Zonsopkomst:
Zonsondergang:
Afnemende halve maan:
06:08
21:16
Afnemende halve maan