DOMunder: Utrecht onder de grond

Welkom onder de Dom: DOMunder

Ondergrondse tijdreis langs Romeinse en romaanse resten

Utrecht - Het Domplein is het oudste deel van de stad Utrecht. In de Romeinse tijd, aan het begin van onze jaartelling, lag deze plek nog aan de Rijn. De Romeinen bouwden hier castellum Trajectum om de noordgrens van hun uitgestrekte rijk te bewaken. In de eeuwen die volgden liet de geschiedenis haar sporen laagje voor laagje in de bodem achter. Utrecht groeide, de samenstelling van de bevolking veranderde en er verrezen verschillende kerken op deze plek totdat in de Middeleeuwen de huidige Domkerk werd gebouwd.

Onder de Dom

DOMunder: Utrecht onder de grond
DOMunder: Utrecht onder de grond
De negatieve Domtoren boort door alle aardlagen en trotseert het grondwater. De bezoeker kan afdalen en zo de historie en de archeologie van Utrecht ter plekke bestuderen. Dit spectaculaire plan voor een omgekeerde Domtoren werd door kunstenaar Wim T. Schippers gelanceerd in 1997 op zijn overzichtstentoonstelling in het Centraal Museum van Utrecht. Het idee werd nooit uitgevoerd, maar in 2005 kwam stichting Initiatief Domplein met een spectaculair ondergronds plan dat het wél haalde: het toegankelijk maken van de historische grond onder de Dom.

DOMunder ingang
Ingang DOMunder op het Domplein
DOMunder is een dwarsdoorsnede van 20 eeuwen geschiedenis op 5 meter onder de grond. Je maakt er een bijzondere tijdreis van werpkogels en resten van een Romeinse muur uit 45 na Christus, via een middeleeuws skelet en de fundamenten van het ingestorte middenschip van de Dom tot aan de loden waterleiding die eind 19de eeuw werd aangelegd na een grote cholera-epidemie in Utrecht.

Schat

Tijdens de bouw van DOMunder werd ook een schat met 44 kostbare oude munten gevonden. De gouden en zilveren munten stammen uit de vroege Middeleeuwen.

Adres en bezoekers informatie
Adres: Domplein 4
Postcode en plaats: 3512 JC   Utrecht

Telefoon: +31 (0)30 233 99 99
Web: domunder.nl
Voorkom teleurstellingen en neem voor vertrek altijd contact op met je bestemming voor prijzen en beschikbaarheid.

Hoi @hotspotholland, hier ben ik geweest!
Klik hier om te tweeten!


DOMunder: Utrecht onder de grond - Beoordeling door bezoekers
Ben jij hier ook geweest? Geef nu je beoordeling. Het duurt maar een paar tellen.


Populairste bezoektijd
Weer? Zonnig:
0%
Bewolkt:
50%
Regen:
50%
Sneeuw:
0%
Wanneer? Voorjaar:
0%
Zomer:
0%
Najaar:
0%
Winter:
100%
Met wie? Samen
50%
Met kleine kinderen
50%
Met tieners
0%
Groep:
0%
Alleen:
0%
Geen health informatie beschikbaar
Hoe beviel je uitstapje aan 'DOMunder: Utrecht onder de grond'? Deel je ervaringen met medereizigers. Registratie niet nodig. Geef nu je beoordeling. Het duurt maar een paar tellen.

DOMunder: Utrecht onder de grond


Let op: De plaats op de kaart is slechts een indicatie en is niet altijd de ingang, parkeerplaats of juiste route. De beoordelingen op deze site worden geplaatst door bezoekers en vertegenwoordigen niet de mening van de redactie.


Copyright © Hotspot Holland 2003 - 2019
Wij zijn HotspotHolland, de site vol verrassende plekjes en uitstapjes in Nederland. Wij wonen bij jou in de buurt en vinden het leuk om gekke plekken te ontdekken. Net als jij. Leuke dingen doen? Uitstapje en bijzondere plaatsen bezoeken? Wandelen of een fietstocht? Citytrip, weekendje weg of evenement? Vakantiehuisje, camping of hotel boeken? Je vindt het allemaal hier. 1001 onverwachte uitstapjes. Fijne vakantie!


Privacy en cookies

  NL EN DE