Bulderbos: protestbos uitbreiding Schiphol

Het Bulderbos protestbos bij Vijfhuizen

Polderbaan bij Vijfhuizen

Vijfhuizen - De uitbreiding van Schiphol met een nieuwe start- en landingsbaan, eind jaren '90, ging gepaard met een fikse strijd tussen Schiphol enerzijds en de Nederlandse milieubeweging anderzijds. Om de bouw van de Polderbaan, de vijfde baan, te dwarsbomen kwam de milieubeweging in 1994 met dit protestbos.

Piepkleine stukjes land

De grond waar de nieuwe baan zou komen, werd opgedeeld in piepkleine stukjes die allemaal afzonderlijk werden verkocht aan de tegenstanders van Schiphol. Op de stukjes grond werden vervolgens bomen gepland, het zogeheten Bulderbos.

De ingang van het Bulderbos
De vliegtuigen komen heel dicht voorbij
Links: De ingang van het Bulderbos naast de Polderbaan. Rechts: Om de 2 minuten komt een vliegtuig voorbij

Onteigening aanleg Polderbaan

Omdat de uitbreiding van Schiphol begin deze eeuw uiteindelijk toch doorgang vond, moesten alle stukjes bos individueel onteigend worden.
Inmiddels is de nieuwe baan volop in gebruik en is er van het oorspronkelijke bos vrijwel niets meer over. Alleen een bord en een klein stukje Bulderbos herinnert nog aan het groene verzet tegen de Polderbaan. Dit laatste stukje van het bos is nog steeds populair, maar nu bij dagjesmensen en vliegtuigspotters.

Bos in ballingschap

Een informatiepaneel geeft uitleg over het Bulderbos
Een informatiepaneel geeft uitleg over het Bulderbos
Zo'n 60 bomen van het Bulderbos zijn begin 2002 verplaatst naar het 'Bulderbos in ballingschap'. Dit bos is te vinden in Almere op een perceel van Staatsbosbeheer. De bomen staan bij de kruising van de Tureluurweg en het Kathedralenpad.Bulderbos: protestbos uitbreiding Schiphol - Beoordeling door bezoekers
Ben jij hier ook geweest? Geef nu je beoordeling . Het duurt maar een paar tellen

Adres en bezoekers informatie

Bulderbos: protestbos uitbreiding Schiphol

Adres: IJweg
Postcode en plaats: Vijfhuizen
Provincie: Noord-Holland

Vanaf de doorgaande weg tussen Hoofddorp en Rottepolderplein, bij de afslag Vijfhuizen niet richting Vijfhuizen dorp, maar het polderweggetje de andere kant op inslaan. Dit is de Vijfhuizerweg. Ga bij de eerste kruising links. Dit is de IJweg. Het Bulderbos ligt bij de keerlus aan het eind van de weg.
Fietsers kunnen vanuit Boesingheliede het fietspad langs de polderbaan nemen of vanuit Hoofddorp de IJweg af fietsen.
Let op: De locatie op de kaart is slechts een indicatie en niet altijd de ingang, parkeerplaats of juiste route.

Copyright © Hotspot Holland 2003 - 2020
Vakantie in eigen land? Uitstapje of Dagje uit?
Wij zijn Hotspot Holland, de site vol verrassende plekjes en uitstapjes in Nederland. Wij zijn avonturiers bij jou in de buurt en vinden het leuk om gekke plekken te ontdekken. Net als jij. Leuke dingen doen? Er op uit en bijzondere plaatsen bezoeken? Wandelen of een fietstocht? Citytrip, weekendje weg of evenement? Vakantiehuisje, camping of hotel boeken? Je vindt het allemaal hier. 1001 onverwachte uitstapjes in eigen land. Fijne vakantie!
  NL EN DE

Privacy en cookies