Stoomgemaal Halfweg

Het historische stoomgemaal in Halfweg

Aan het Haarlemmer monstermeer

Halfweg - Halverwege Amsterdam en Haarlem ligt het plaatsje Halfweg. Het dorpje ontstond in 1631 bij een sluis in de trekvaart tussen beide steden.

Haarlemmer Monstermeer

Nu lijkt alles rustig bij het stoomgemaal, maar eeuwen geleden was dat anders. Het uitgestrekte Haarlemmermeer werd vroeger door de smalle Spaarndammerdijk van het IJ gescheiden. Het IJ was in die tijd een open verbinding tussen de Noordzee en de Zuiderzee, inclusief eb en vloed.

De Haarlemmermeer werd tussen 1848 en 1852 drooggelegd. 64 jaar later werd hier voor het eerst gevlogen en ontstond op de bodem van de Haarlemmermeer, 4 meter onder zeeniveau, luchthaven Schiphol. De naam Schiphol, komt van 'scheepshol' wat zoiets als 'schepengraf' betekent. Op de Haarlemmermeer kon het namelijk flink spoken en er zijn in de loop der eeuwen talloze schepen vergaan. Het meer had dan ook de bijnaam Haarlemmer monstermeer.

Museum

Het stoomgemaal bij Halfweg was tot 1977 in gebruik om de Haarlemmermeer droog te houden. Nu is het een museum. Zo'n 12 keer per jaar worden de stoommachines in werking gezet en kun je het gemaal in werking zien.


Stoomgemaal Halfweg - Beoordeling door bezoekers
Ben jij hier ook geweest? Geef nu je beoordeling . Het duurt maar een paar tellen

Adres en bezoekers informatie

Stoomgemaal Halfweg

Adres: Haarlemmermeerstraat 4
Postcode en plaats: 1165 HJ  Halfweg
Provincie: Noord-Holland

Telefoon: +31 (0)20 4974396
Web: Museum Stoomgemaal Halfweg
Voorkom teleurstellingen en neem voor vertrek altijd contact op met je bestemming voor prijzen en beschikbaarheid.
Let op: De locatie op de kaart is slechts een indicatie en niet altijd de ingang, parkeerplaats of juiste route.

Copyright © Hotspot Holland 2003 - 2020
Vakantie in eigen land? Uitstapje of Dagje uit?
Wij zijn Hotspot Holland, de site vol verrassende plekjes en uitstapjes in Nederland. Wij zijn avonturiers bij jou in de buurt en vinden het leuk om gekke plekken te ontdekken. Net als jij. Leuke dingen doen? Er op uit en bijzondere plaatsen bezoeken? Wandelen of een fietstocht? Citytrip, weekendje weg of evenement? Vakantiehuisje, camping of hotel boeken? Je vindt het allemaal hier. 1001 onverwachte uitstapjes in eigen land. Fijne vakantie!
  NL EN DE

Privacy en cookies