Dark Sky Park

Een supermaan boven Terschelling

De Boschplaat op Terschelling

Terschelling - De Boschplaat op de oostelijke punt van Terschelling is overdag een uitgestrekt natuurgebied. Je kunt er wandelen en fietsen. Maar 's nachts is het er duister. Het is een van de donkerste plekken van Nederland waar je vooral helemaal niets kunt zien. Of toch wel? Je ziet er de Melkweg mooier dan waar dan ook en soms zelfs ook het Noorderlicht. Welkom in de duisternis van het Boschplaat Dark Sky Park.


Sterrenhemel. De streep rechtsboven is een overkomend vliegtuig

Vakantie

Misschien herinner je het wel van vakantie in het buitenland. Je staat op een rustige plek op een camping en 's nachts zie je een overweldigende sterrenhemel zoals je die thuis nog nooit hebt gezien. Dit komt omdat Nederland vrij veel luchtvervuiling heeft. Vrijwel nergens is het echt donker in ons land.
In de Randstad zie je op een mooie avond gemiddeld niet meer dan 40 aan de hemel. In het Dark Sky Park op de Boschplaat kun je wel duizenden sterren aan de hemel zien.

Zeevonk

In stille warme nachten kunnen de golven op zee blauw oplichten door zeevonk. Dit eencellige organisme straalt licht uit als het in beweging komt.

Dark Sky Park. Voor wie?

De Boschplaat bij nacht is er voor mensen die de echte duisternis willen ervaren en een heldere sterrenhemel willen zien. De Boschplaat op Terschelling heeft een duisterniswaarde van 21,8 op een schaal van 22. Het is dan ook de ideale plaats om in Nederland de Melkweg mooi te zien.

Supermaan

Uitgerekend tijdens ons bezoek aan het Dark Sky Park De Boschplaat op Terschelling was er een supermaan te bewonderen en hadden we het geluk dat er geen wolken waren.
Ongeveer twee tot drie keer per jaar staat de maan wat dichter bij de aarde dan normaal. Dat komt omdat de maan niet in een ronde cirkel om de aarde draait, maar in een ellips.
De gemiddelde afstand tussen de aarde en de maan is 385.000 kilometer. Bij een supermaan kan dat zomaar 25.000 kilometer minder zijn waardoor de maan groter lijkt.

Jaarlijkse meteoorzwermen

Meteoren komen vaak ieder jaar rond dezelfde datum terug. Komt er een zwerm voorbij de aarde, is het helder en is er weinig maanlicht? Doe dan een warme jas aan, pak je ligstoel en een thermoskan koffie en geniet van een nacht vol spektakel aan de hemel. Hieronder een aantal bekende meteoorzwermen. Voor actuele verwachtingen kun je het beste een waarneming-site raadplegen.
1
Virginiden
Midden maart
2
Lyriden
Derde deel van april
3
╬┤-Aquariden
Eind juli
4
Perseïden
Midden augustus
1
Geminiden
Midden december

Adres en bezoekers informatie
Adres: De Boschplaat bij Oosterend
Postcode en plaats: 8897  Terschelling

Het park is zowel overdag als 's nachts toegankelijk.

Hoi @hotspotholland, hier ben ik geweest!
Klik hier om te tweeten!


Dark Sky Park - Beoordeling door bezoekers
  • We zijn hier op vakantie aan het einde van de zomer geweest. Het was een heldere nacht - helaas geen vallende sterren - maar nooit gedacht dat je de sterrenhemel boven Nederland zo goed kan zien! De kinderen hadden een app met sterrenbeelden mee en vonden het ook leuk, vooral ook dankzij de spannende wandeling terug in het donker.

Ben jij hier ook geweest? Geef nu je beoordeling. Het duurt maar een paar tellen.


Populairste bezoektijd
Weer? Zonnig:
100%
Bewolkt:
0%
Regen:
0%
Sneeuw:
0%
Wanneer? Voorjaar:
0%
Zomer:
100%
Najaar:
0%
Winter:
0%
Met wie? Samen
0%
Met kleine kinderen
100%
Met tieners
0%
Groep:
0%
Alleen:
0%
Geen health informatie beschikbaar
Hoe beviel je uitstapje aan 'Dark Sky Park'? Deel je ervaringen met medereizigers. Registratie niet nodig. Geef nu je beoordeling. Het duurt maar een paar tellen.

Dark Sky Park


Let op: De plaats op de kaart is slechts een indicatie en is niet altijd de ingang, parkeerplaats of juiste route. De beoordelingen op deze site worden geplaatst door bezoekers en vertegenwoordigen niet de mening van de redactie.


Copyright © Hotspot Holland 2003 - 2019
Wij zijn HotspotHolland, de site vol verrassende plekjes en uitstapjes in Nederland. Wij wonen bij jou in de buurt en vinden het leuk om gekke plekken te ontdekken. Net als jij. Leuke dingen doen? Uitstapje en bijzondere plaatsen bezoeken? Wandelen of een fietstocht? Citytrip, weekendje weg of evenement? Vakantiehuisje, camping of hotel boeken? Je vindt het allemaal hier. 1001 onverwachte uitstapjes. Fijne vakantie!


Privacy en cookies

  NL EN DE