Terschelling vakantie

Het strand van Terschelling

Genieten op het mooiste zandstrand van Nederland

Terschelling - Vakantie op Terschelling? Met 86 km² landoppervlak is Terschelling na Texel het grootste Waddeneiland. Het waddeneiland biedt volop afwisseling. Zo'n 80% van het eiland bestaat uit natuurlijk terrein. Aan de ene kant van Terschelling heb je de prachtige Noordzeekust met een groot duingebied en prachtige stranden, aan de andere kant heb je de polders, de Waddendijk, kwelders en de Waddenzee. In het westen van het eiland ligt natuurgebied de Noordvaarder. Aan het andere uiteinde van het eiland, in het oosten, ligt de Boschplaat.

Hottest European beaches

De mooiste plekken van Terschelling

Wadlopen De Britse krant de Sunday Times plaatste begin 2010 het 32 km lange Noordzeestrand strand van Terscheling in haar Top 20 van Hottest European beaches. Met name het mooie fijne zand en de duinen werden geprezen. "Ideaal voor fietser, nudisten maar ook voor party freaks" aldus de krant. Overigens is Terschelling ook voor 'gewone' mensen een heerlijke bestemming.

Het prachtige strand van Terschelling ligt langs de gehele Noordzeekust. Bewaakt strand is er ter hoogte van Paal 8 bij West aan Zee en bij de strandopgang Midsland aan Zee. Naakt recreatie is toegestaan op het strand tussen paal 8 en 12.

De Boschplaat

De Boschplaat aan de oostkant van het eiland was ooit een afzonderlijk eilandje, maar is begin 1900 door de aanleg van een stuifdijk aan Terschelling vastgegroeid. In de loop van de tijd is er een prachtig natuurgebied ontstaan met duinen, schorren, kwelders en slenken. In het voorjaar en begin van de zomer is het gebied beperkt toegankelijk, om zo de vogels in het gebied te beschermen. Tegenwoordig is de Boschplaat ook een 'Dark Sky Park'. Dat betekent dat bezoekers er 's nachts welkom zijn om de duisternis te beleven en de sterrenhemel te zien.

Plaatsen op Terschelling

West-Terschelling

Vakantie op Terschelling
De haven van West-Terschelling
'West' is de belangrijkste plaats van Terschelling. Hier is de haven, komt de veerboot aan en zijn de meeste winkels van het eiland. Ook zijn er verschillende leuke restaurantjes en cafe's. Het dorp bestaat uit leuke oude huisjes.

Brandaris

Het meest kenmerkende gebouw van het dorp is de markante vuurtoren Brandaris. De vuurtoren is 52,5 meter hoog en is de oudste van Nederland. De Brandaris is in 1593 gebouwd. In het donker is de toren te herkennen aan de flits die iedere 5 seconden voorbijkomt. Achter het dorp ligt het hoge Seinpaalduin waarvandaan je een leuk uitzicht hebt.

In Museum het Behouden Huys kom je meer te weten over de Terschellinger zeevaarder Willem Barentsz en de plaatselijke historie. Het Centrum voor Natuur en Landschap vertelt meer over de natuur van de Wadden.

Midsland

Midsland is een van de grotere dorpen op Terschelling. Op de terp met het kerkhof van Striep stond ooit de eerste kerk van het eiland (10e eeuw).

Hoorn

De belangrijkste bezienswaardigheid van Hoorn is de 13e eeuwse St. Janskerk in Romaans-Gotische stijl die op een terp is gebouwd.

Formerum

Duikteam Ecuador is vernoemd naar een wrak dat midden vorige eeuw bij Terschelling verging. Het team heeft naar tientallen wrakken in de wateren rond Terschelling gedoken en daarbij zoveel spullen geborgen, waaronder kanonnen, ankers, wrakhout, pillardollars, glaswerk en andere rariteiten, dat er een heus wrakkenmuseum is ontstaan. Voor de kinderen is er een heus piratenschip achter het museum. Meer informatie: Wrakkenmuseum.nl

Boottochtje naar Vlieland

Eilandhoppen met de veerdienst Terschelling - Vlieland

Tussen Terschelling en Vlieland is er een geregelde bootverbinding. De overtocht duurt circa een half uur.

Vogeleiland Griend

Broedplaats van de grote stern

Na de St. Luciavloed in 1287 werd het eilandje Griend door de laatste bewoners verlaten, maar ondanks het gevaar dat het eilandje in de golfen verdwijnt, bestaat het nog steeds. Sinds 1988 beschermt een dam het eiland tegen verder afkalven. Behalve voor dieren en vogelwachters is toegang tot het eiland verboden. Anderen zullen genoegen moeten nemen met het uitzicht vanaf de boot, halverwege de overtocht naar Vlieland/ Terschelling.

Adres en bezoekers informatie
Postcode en plaats: 8881  Terschelling


Overtocht - Vanuit de haven van Harlingen is er een geregelde veerdienst met Vlieland en Terschelling. De overtocht naar Terschelling duurt met de gewone boot ca. 2 uur. Met de snelboot Koegelwiek duurt het ca. 45 minuten. De oversteek van Terschelling naar Vlieland v.v. duurt 30 minuten.
Auto mee? - Auto's zijn toegestaan op Terschelling
Belangrijkste plaats - West-Terschelling is met zo'n 2500 inwoners de grootste en belangrijkste plaats van Terschelling. Hier zijn ook de meeste winkels te vinden
Inwoners - Ca. 4700 vaste bewoners
Afstanden - De afstand vanaf Harlingen is hemelsbreed 25 km, maar via de vaargeul 35 km varen.
Vliegveld - Afgezien van een helikopter landingsplaats voor noodgevallen is er geen vliegveld op Terschelling.

Hoi @hotspotholland, hier ben ik geweest!
Klik hier om te tweeten!


Terschelling vakantie - Beoordeling door bezoekers
Ben jij hier ook geweest? Geef nu je beoordeling. Het duurt maar een paar tellen

Terschelling vakantie


Let op: De plaats op de kaart is slechts een indicatie en is niet altijd de ingang, parkeerplaats of juiste route. De beoordelingen op deze site worden geplaatst door bezoekers en vertegenwoordigen niet de mening van de redactie.

Terschelling uitstapjes omgeving
Museum 't Behouden Huys
Centrum voor Natuur en Landschap
Griend
Dark Sky Park
Vlieland vakantie
Vliehors Vlieland
Drenkelingenhuisje
Eise Eisinga Planetarium

Evenementen Terschelling

Op Terschelling vinden het gehele jaar door verschillende leuke evenementen plaats. Een greep uit het aanbod:

Oerol - Het jaarlijkse Oerolfestival is inmiddels een begrip. 10 dagen lang is heel Terschelling (oeral betekent overal) het toneel van acts en performances (juni).
Roeisloepenrace - De dag na Hemelvaart wordt ieder jaar de Roeisloepenrace van Harlingen naar Terschelling gehouden (voorjaar).
Hardlopen - De Berenloop is de jaarlijkse marathon van Terschelling (begin november).
Overnachten
Een hardloper op het strand van Terschelling in de winter
Een hardloper op het strand van Terschelling in de winter

Copyright © Hotspot Holland 2003 - 2019
Wij zijn HotspotHolland, de site vol verrassende plekjes en uitstapjes in Nederland. Wij wonen bij jou in de buurt en vinden het leuk om gekke plekken te ontdekken. Net als jij. Leuke dingen doen? Uitstapje en bijzondere plaatsen bezoeken? Wandelen of een fietstocht? Citytrip, weekendje weg of evenement? Vakantiehuisje, camping of hotel boeken? Je vindt het allemaal hier. 1001 onverwachte uitstapjes. Fijne vakantie!


Privacy en cookies

  NL EN DE