Ameland. Leuk in zomer én winter

Kite buggy op het Noordzeestrand van Ameland

Uitstapjes, de mooiste plekken, strand en duinen

Ameland - Het dorpje Nes, een dorpje met leuke oude huisjes, is de belangrijkste plaats van Ameland. In Nes komt ook de boot uit Holwerd aan. Vroeger leefden veel Amelanders van de walvisvaart. Tegenwoordig is het toerisme de belangrijkste inkomensbron - overigens zonder dat het eiland een commerciële indruk maakt. Naast het genieten van zon en strand, biedt Ameland ook vele mogelijkheden voor een actieve vakantie.

Strand en natuur op Ameland

De Robbenbank & Schelpenbank

In het Blauwe Balggebied tussen Ameland en Terschelling ligt de Robbenbank. De zandplaat valt droog bij laagwater en is dan een favoriet plekje bij de zeehonden. De Robbenbank is te bezoeken via een boottochtje vanuit de haven van Nes. De boot brengt ook een bezoekje aan de Schelpenbank, die bij laag water 2 uurtjesdroog staat. Deze zandplaat is bedekt met een enorme hoeveelheid schelpen (en oesters).
Meer informatie: robbenboot.nl
Hotel Nobel (cafe, hotel, restaurant en slijterij) op Ameland is een begrip op het Wadeneiland
Hotel Nobel (cafe, hotel, restaurant en slijterij) in Ballum is een begrip

Plaatsen op Ameland

Hollum

Het dorpje Hollum herken je aan de 55 meter rood-witte vuurtoren.
De gietijzeren vuurtoren de Bornrif ligt net buiten het dorp. 236 treden leiden je naar de top waarvandaan je een schitterend uitzicht over het eiland en de Wadden (tot aan de Friese kust) hebt. De vuurtoren is in 1880 gebouwd.
In Hollum is ook het reddingsmuseum Abraham Fock te vinden. Tot 1988 werd de reddingboot van Ameland nog met behulp van paarden gelanceerd. Een keer per maand wordt deze traditie gedemonstreerd (informeer ter plekke naar tijden en data). Bij de strandovergang tussen paal 48 en 49 staat een monument voor 8 paarden die bij een tewaterlating in 1979 verdronken.

Ballum

In 2006 werd Nobel op Ameland Café van het jaar. Niet alleen het etablisement is beroemd, ook de huislikeur (een Nobeltje) is een succes. Tot 1982 werd het drankje in huis gemaakt en verkocht in wijnflessen, gevonden op het strand. Nobel is teven eens hotel, restaurant en slijterij.

Nes

Nes is het belangrijkste dorp van Ameland. De oudste commandeurshuisjes in het dorp stammen uit het begin van de 17e eeuw. Het plaatsje heeft een beschermd dorpsgezicht. In Nes zijn de meeste winkels van het eiland en ook verschillende cafe's en restaurantjes.

Buren

Rixt van het Oerd uit Buren leefde van het strandjutten en liet het niet na om met misleidende vuren schepen op Ameland te laten stranden. Ze ging er mee door tot op de dag dat ze het levenloze lichaam van haar zoon tussen de resten van een gestrand schip vond... Tot op vandaag kun je Rixt horen jammeren wanneer de wind over 't Oerd jaagt. In het plaatselijke Landbouw en Juttersmuseum Swartwoude krijg je een indruk van het bestaan van de Amelander boeren/jutters in de negentiende eeuw. Meer informatie: Amelandermusea.nl
Skimboarden op het Noordzeestrand van Ameland
Skimboarden op het strand van Ameland

Actieve vakantie Ameland

Van Mountainbiken tot Parachutespringen

Ameland biedt uiteenlopende mogelijkheden voor een lekker actieve vakantie. De verschillende paden door de duinen lenen zich uitstekend voor een uitdagende mountainbike tocht. Maar ook het strand, de zee en de lucht bieden volop mogelijkheden!

Skimboarden

Skimmen doe je op de rand van het strand en de zee. Je neemt een aanloopje, gooit je skimboard op het water en glijdt soepel over het laagje water over het strand. Skimboarden is een ideale sport voor een mooie zomerdag -ook als er geen wind is.

Blokarten / strandzeilen

Strandzeilen kun je zowel doen met een zeiltje (Blokart) als met een kite (Kite buggy). De sport kan het hele jaar door beoefend worden. Met de karts zijn op het strand flinke snelheden te halen. Spectaculair!

Rondvluchten en Parachutespringen

Ameland Airport ligt vlakbij het dorpje Ballum. Het hele jaar door kunnen er boven Ameland rondvluchten gemaakt worden. In de zomer wordt er veel parachute gesprongen.

Adres en bezoekers informatie
Postcode en plaats: Ameland


Overtocht: - Vanuit Holwerd is er een geregelde veerdienst naar Ameland. De overtocht duurt ongeveer 45 minuten
Auto mee? - Auto's zijn toegestaan op Ameland. Ook is het mogelijk om je auto op de vaste wal bij Holwerd te parkeren

Hoi @hotspotholland, hier ben ik geweest!
Klik hier om te tweeten!


Ameland. Leuk in zomer én winter - Beoordeling door bezoekers
Ben jij hier ook geweest? Geef nu je beoordeling. Het duurt maar een paar tellen

Ameland. Leuk in zomer én winter


Let op: De plaats op de kaart is slechts een indicatie en is niet altijd de ingang, parkeerplaats of juiste route. De beoordelingen op deze site worden geplaatst door bezoekers en vertegenwoordigen niet de mening van de redactie.

Ameland uitstapjes omgeving
Dijktempel Waddenzeedijk Marrum
Iconisch Elfstedenbruggetje Bartlehiem
Wadlopen Engelsmanplaat
Keerpunt Dokkum: laatste stempelpost voor de Finish
Dark Sky Park
It sil heve Elfstedenbrug
Finish Elfstedentocht
Aqua Zoo Friesland

Evenementen Ameland

Op Ameland vinden het gehele jaar door verschillende leuke evenementen plaats. Een greep uit het aanbod:
Kunstmaand - Elk jaar in november verzamelen kunstnaars zich op Ameland en wordt het eiland een groot tentoonstellingsterrein met schilderijen, objecten, fotografie keramiek, beelhouwwerken en andere kunstvorwerken (november).
Ameland Advent-ure Run - De Amelander Advent-ure Run is een prestatieloop van 10 of 21,1 km. Start en finish is in Nes. (december).
Nieuwjaarsduik - Een frisse duik in de Noordzee als start van het nieuwe jaar (1 januari).
Overnachten

Copyright © Hotspot Holland 2003 - 2019
Wij zijn HotspotHolland, de site vol verrassende plekjes en uitstapjes in Nederland. Wij wonen bij jou in de buurt en vinden het leuk om gekke plekken te ontdekken. Net als jij. Leuke dingen doen? Uitstapje en bijzondere plaatsen bezoeken? Wandelen of een fietstocht? Citytrip, weekendje weg of evenement? Vakantiehuisje, camping of hotel boeken? Je vindt het allemaal hier. 1001 onverwachte uitstapjes. Fijne vakantie!


Privacy en cookies

  NL EN DE