Spoorwegmuseum

Het Spoorwegmuseum in Utrecht

Van Arend tot ICE

Utrecht - Het Spoorwegmuseum is gevestigd in het 19e eeuwse Maliebaanstation van Utrecht. In het museum ga je terug in de tijd toen treinen nog een derde klasse hadden. Je maakt een treinreis door de rijke spoorweggeschiedenis van Nederland met het heden als eindbestemming. Na je vertrek met De Arend, de eerste trein in Nederland, zie je in het museum de enorme ontwikkeling die de spoorwegen hebben doorgemaakt. Het spoorwegmuseum is een leuk dagje uit voor kinderen én volwassenen.

Voormalige Maliebaanstation

'De Arend'. De eerste trein in Nederland
'De Arend'. De eerste trein in Nederland
In de grote werkplaats en op het emplacement achter het Maliebaanstation staan bijzondere treinen opgesteld. Er zijn meer dan 60 stoom-, diesel- en elektrische locomotieven, rijtuigen en wagons. Deze kun je van alle kanten bekijken. Ook zijn er verschillende leuke attracties. Zo kun je bijvoorbeeld een leuke tijdreis maken naar de uitvinding van de stoommachine en in "Stalen Monsters" rijd je op verrassende wijze langs alle beroepen die met treinen te maken hebben. Van seinwachter tot machinist en van wisselwachter tot onderhoudsmonteur.

Top 5 mooiste namen voor een Nederlandse trein

Herken jij deze treinen in het Spoorwegmuseum?
1
Rode Duivel
In de jaren zestig hadden de dieseltreinen van 'Plan U' een diep-rode kleur waaraan deze trein haar bijzondere bijnaam Rode Duivel dankt.
2
Hondekop
Het gestroomlijnde ontwerp van Mat '54 heeft decennia lang het spoor gedomineerd. De karakteristieke bolle kop van deze 'trouwe hond' was ter bescherming van de machinist. De trein was aanvankelijk groen. Later kreeg de trein een gele kleurstelling.
3
Blauwe Engel
De Blauwe Engel wordt in 1954 geïntroduceerd als vervanger van de stoomtrein op regionale lijnen.
4
De Blokkendoos
Met hun vierkante uiterlijk krijgen de eerste elektrische treinen in Nederland al snel de bijnaam Blokkendoos.
5
De Kameel
Als je deze trein ziet weet je meteen waarom 'de NS 20', het directievoertuig van de Spoorwegen, bekend staat als De Kameel. De machinist zit namelijk verhoogd. Door beide dakkoepels is de trein net een kameel.


Spoorwegmuseum - Beoordeling door bezoekers

Ben jij hier ook geweest? Geef nu je beoordeling. Het duurt maar een paar tellen.


Populairste bezoektijd
Weer? Zonnig:
43%
Bewolkt:
29%
Regen:
29%
Sneeuw:
0%
Wanneer? Voorjaar:
43%
Zomer:
14%
Najaar:
14%
Winter:
29%
Met wie? Samen
0%
Met kleine kinderen
86%
Met tieners
0%
Groep:
0%
Alleen:
14%
Geen health informatie beschikbaar

Hoi @hotspotholland, hier ben ik geweest!
Klik hier om te tweeten!

Hoe beviel je uitstapje aan 'Spoorwegmuseum'? Deel je ervaringen met medereizigers. Registratie niet nodig. Geef nu je beoordeling. Het duurt maar een paar tellen.

Adres en bezoekers informatie

Spoorwegmuseum

Adres: Maliebaanstation
Postcode en plaats: 3581 XW  Utrecht
Provincie: Utrecht

Telefoon: +31 (0)30 2306206
Email: info@spoorwegmuseum.nl
Web: spoorwegmuseum.nl
Bezoek: Een gemiddeld bezoek duurt ca. 4 uur.
Per trein: Op sommige dagen is het Spoorwegmuseum te bereiken door middel van de speciale pendeltrein vanaf Utrecht CS. Meer informatie op de site van het Spoorwegmuseum en op de gele vertrekborden op de perrons van het station van Utrecht.

Per auto: Navigatiesyteem: vul in Johan van Oldenbarneveltlaan 1.
Parkeren: het parkeerterrein van het museum heeft 200 parkeerplaatsen.
Let op: De locatie op de kaart is slechts een indicatie en niet altijd de ingang, parkeerplaats of juiste route.

Copyright © Hotspot Holland 2003 - 2020
Vakantie in eigen land? Uitstapje of Dagje uit?
Wij zijn Hotspot Holland, de site vol verrassende plekjes en uitstapjes in Nederland. Wij zijn avonturiers bij jou in de buurt en vinden het leuk om gekke plekken te ontdekken. Net als jij. Leuke dingen doen? Er op uit en bijzondere plaatsen bezoeken? Wandelen of een fietstocht? Citytrip, weekendje weg of evenement? Vakantiehuisje, camping of hotel boeken? Je vindt het allemaal hier. 1001 onverwachte uitstapjes in eigen land. Fijne vakantie!
  NL EN DE

Privacy en cookies