Spoorwegmuseum
Het Spoorwegmuseum in Utrecht
Utrecht
Van Arend tot Trans Europ Express. Van Stoomtrein tot ICE
Utrecht - Het Spoorwegmuseum is gevestigd in het 19e eeuwse Maliebaanstation van Utrecht. In het museum ga je terug in de tijd toen treinen nog een derde klasse hadden. Je maakt een treinreis door de rijke spoorweggeschiedenis van Nederland met het heden als eindbestemming. Na je vertrek met De Arend, de eerste trein in Nederland, zie je in het museum de enorme ontwikkeling die de spoorwegen hebben doorgemaakt. Het spoorwegmuseum is een leuk dagje uit voor kinderen en volwassenen.
Museum in het voormalige Maliebaanstation
In de grote werkplaats en op het emplacement achter het Maliebaanstation staan bijzondere treinen opgesteld. Er zijn meer dan 60 stoom-, diesel- en elektrische locomotieven, rijtuigen en wagons. Deze kun je van alle kanten bekijken. Ook zijn er verschillende leuke attracties. Zo kun je bijvoorbeeld een leuke tijdreis maken naar de uitvinding van de stoommachine en in "Stalen Monsters" rijd je op verrassende wijze langs alle beroepen die met treinen te maken hebben. Van seinwachter tot machinist en van wisselwachter tot onderhoudsmonteur.Top 5 mooiste namen voor een Nederlandse trein
Herken jij deze treinen in het Spoorwegmuseum?- 1Rode Duivel
- In de jaren zestig hadden de dieseltreinen van 'Plan U' een diep-rode kleur waaraan deze trein haar bijzondere bijnaam Rode Duivel dankt.
- 2Hondekop
- Het gestroomlijnde ontwerp van Mat '54 heeft decennia lang het spoor gedomineerd. De karakteristieke bolle kop van deze 'trouwe hond' was ter bescherming van de machinist. De trein was aanvankelijk groen. Later kreeg de trein een gele kleurstelling.
- 3Blauwe Engel
- De Blauwe Engel wordt in 1954 geïntroduceerd als vervanger van de stoomtrein op regionale lijnen.
- 4De Blokkendoos
- Met hun vierkante uiterlijk krijgen de eerste elektrische treinen in Nederland al snel de bijnaam Blokkendoos.
- 5De Kameel
- Als je deze trein ziet weet je meteen waarom 'de NS 20', het directievoertuig van de Spoorwegen, bekend staat als De Kameel. De machinist zit namelijk verhoogd. Door beide dakkoepels is de trein net een kameel.
Wat zegt Nederland?
Gemiddeld 4.1 sterren
Op basis van 7 stemmen