Steengroeve Winterswijk

Steengroeve in Winterswijk

Dagbouwmijn van on-Nederlandse proporties

Winterswijk - Steengroeve Winterswijk is een dagbouwmijn van on-Nederlandse proporties waar grootschalig kalk wordt gewonnen. Deze kalk is ontstaan in het Trias, 240 miljoen jaar geleden. De groeve is bekend van vondsten van fossielen, variërend van schelpen tot botresten en voetafdrukken van sauriërs en verschillende soorten mineralen.

Muschelkalkzee

De kalksteengroeve ligt even ten oosten van Winterswijk. De plak kalksteen ligt hier aan de oppervlakte en is drie kilometer lang, één kilometer breed en veertig meter dik. Het was ooit de bodem van een binnenzee: de Muschelkalkzee. In de lagunes van die zee lieten zee- en landdieren hun sporen na in het slib. Laagje na laagje stapelde de resten zich op en is het kalksteen van nu. Het is uniek voordat deel van Nederland dat de kalksteen aan de oppervlakte ligt.

Groeves

De steengroeve van Winterswijk beslaat 27 hectare en bestaat uit drie groeves. In Groeve I is geen activiteit meer. Groeve II is tegenwoordig eigendom van Staatsbosbeheer. Alleen in Groeve III wordt nog kalk gewonnen.

Winterswijks Goud

behalve kalksteen en fossielen wordt er nog iets gevonden in de steengroeve: het Winterswijks Goud. Helaas het is niet echt goud dat er blinkt. Het gaat hier om pyriet.

Oudste pissebed van Nederland

245 miljoen jaar oud

Het oudste pissebed van Nederland werd in het voorjaar van 2020 in de groeve ontdekt. Het fossiel van deze 'Gelrincola Winterswijkensis' is 245 miljoen jaar oud.


Steengroeve Winterswijk - Beoordeling door bezoekers
  • Bijzonder dat we zo'n groeve in Nederland hebben. Behalve de ENCI bij Maastricht kan ik me geen andere plek in Nederland bedenken. We hebben hier tijdens een vakantie heerlijk gewandeld. Ik kom graag nog eens terug om ook eens in de groeve te lopen!

  • Helaas is de steengroeve niet meer/zeer beperkt te bezichtigen vanwege veiligheidsrisico's. Wel kun je een wandeltocht maken rondom de groeve. In de zomer zijn er soms uitvoeringen van het Steengroevetheater in de mijn, zijn er geologische excursies en wordt gesproken over een bezoekerscentrum.

Ben jij hier ook geweest? Geef nu je beoordeling. Het duurt maar een paar tellen.


Populairste bezoektijd
Weer? Zonnig:
0%
Bewolkt:
100%
Regen:
0%
Sneeuw:
0%
Wanneer? Voorjaar:
100%
Zomer:
0%
Najaar:
0%
Winter:
0%
Met wie? Samen
100%
Met kleine kinderen
0%
Met tieners
0%
Groep:
0%
Alleen:
0%
Geen health informatie beschikbaar

Hoi @hotspotholland, hier ben ik geweest!
Klik hier om te tweeten!

Hoe beviel je uitstapje aan 'Steengroeve Winterswijk'? Deel je ervaringen met medereizigers. Registratie niet nodig. Geef nu je beoordeling. Het duurt maar een paar tellen.

Adres en bezoekers informatie

Steengroeve Winterswijk

Adres: Steengroeveweg 50
Postcode en plaats: 7101 PH  Winterswijk
Provincie: Gelderland

Bezoek: Een gemiddeld bezoek duurt ca. 0,5 uur.
Hoewel het Trias 240 miljoen jaar geleden is, is het in vergelijking met de vier tot vijf miljard jaar die de aarde oud is nog maar relatief kort geleden. Toch is het bijzonder dat hier in de groeve sporen uit die tijd terug te vinden zijn. Een wandeling rond de groeve is ongeveer 13 kilometer en duurt ca. 4 uur.
Let op: De locatie op de kaart is slechts een indicatie en niet altijd de ingang, parkeerplaats of juiste route.

Copyright © Hotspot Holland 2003 - 2020
Vakantie in eigen land? Uitstapje of Dagje uit?
Wij zijn Hotspot Holland, de site vol verrassende plekjes en uitstapjes in Nederland. Wij zijn avonturiers bij jou in de buurt en vinden het leuk om gekke plekken te ontdekken. Net als jij. Leuke dingen doen? Er op uit en bijzondere plaatsen bezoeken? Wandelen of een fietstocht? Citytrip, weekendje weg of evenement? Vakantiehuisje, camping of hotel boeken? Je vindt het allemaal hier. 1001 onverwachte uitstapjes in eigen land. Fijne vakantie!
  NL EN DE

Privacy en cookies