Super Angebot: 2 halen 1 betalen

  • De stoeprand van de Anholtseweg en de Heelweg vormt de grens tussen Duitsland en Nederland

    De stoeprand van de Anholtseweg en de Heelweg vormt de grens tussen Duitsland en Nederland

    Dinxperlo / Suderwick

Grensgeval Dinxperlo / Suderwick op de Nederlands-Duitse grens

Dinxperlo / Suderwick - Wanneer je als buitenstaander door Dinxperlo loopt is het net of er hier geen grens is. Er zijn geen duidelijke grenslijnen, hekken, palen, vlaggen of andere markeringen. Hier wordt net zo makkelijk Duits als Nederlands gesproken en alleen een bordje maakt onderscheid tussen het Nederlandse Dinxperlo en het Duitse Suderwick aan de overkant van de straat. Slechts een eenvoudige stoeprand is de scheidslijn tussen Nederland en Duitsland.

Bonusaanbieding oder Superangebote

Er is natuurlijk wel een verschil tussen de ene (Nederlandse) en de andere (Duitse) zijde. Zo heeft de EU nog niet alle wetgeving en belastingen gelijkgetrokken en dus gaan veel grensbewoners daar waar de prijs het laagste is.

Smokkelen hoeft niet meer?

Smokkelen hoeft niet meer, maar ook vandaag de dag is er nog nog volop grensverkeer voor de jacht op de beste prijs. Waren het vroeger sigaretten, koffie, chocolade en Holländische Butter. Tegenwoordig zijn het huishoudelijke 'Superangebote' en voordelige benzine aan de Duitse zijde. De Nederlandse supermarkt heeft daarentegen weer haar Käse in de bonusaanbieding.

Dinxperlo / Suderwick, grensgeval tussen Nederland en Duitsland
Dinxperlo / Suderwick, grensgeval tussen Nederland en Duitsland
Tweetaligheid is hier de normaalste zaak van de wereld

Duitse of Nederlandse politie?

Snel even aan de Duitse overkant van de weg gaan staan wanneer je aan de Nederlandse kant wordt gecontroleerd op je fietslichtje heeft hier geen zin. De politie is hier als eerste in Europa bi-nationaal en mag aan weerszijden van de grens handelen. Ook het politiebureau is één.

Dinxperlo / Suderwick, grensgeval tussen Nederland en Duitsland
Dinxperlo / Suderwick, grensgeval tussen Nederland en Duitsland
Aan de linkerkant van de straat heb je een Duits busbordje, aan de rechterzijde een Nederlands busbordje

De nacht van '63

Het was in de nacht van 31 juli op 1 augustus 1963 dat het Gelderse Elten, ten zuiden van Dinxperlo, vol stond met afgeladen vrachtwagens vol met boter, kaas en koffie. Na 14 jaar Nederlands geweest te zijn, werd het dorp aan Duitsland teruggegeven. Precies om 12 uur 's nachts was het dorp Duits en stonden de vrachtwagens opeens over de grens zonder ook maar 1 cent invoerrechten te betalen. De exporteurs omzeilden hiermee maar liefst 50 miljoen gulden (€ 22,7 miljoen) aan invoerrechten!

Wat zeggen de bezoekers?

Adres en bezoekers informatie

Super Angebot: 2 halen 1 betalen

Postcode en plaats: Dinxperlo / Suderwick
Provincie: Gelderland

Bezoek: Een gemiddeld bezoek duurt ca. 1 uur.
Op de Nederlands/Duitse grens, tussen Arnhem en het Duitse Bocholt.

Let op: De locatie op de kaart is slechts een indicatie en niet altijd de ingang, parkeerplaats of juiste route. Er worden tot 8 plekken in de buurt getoond. Meer zien? Gebruik dan de zoek functie op deze site.

Zonsopkomst:
07:20

Zonsondergang:
18:11