It sil heve Elfstedenbrug

De karakteristieke Elfstedenbrug over rivier de Murk

De karakteristieke Elfstedenbrug over rivier de Murk

Gytsjerk

Tegeltjesbrug over het riviertje de Murk

Gytsjerk - Wie aan Friesland denkt, denkt aan de Elfstedentocht. Je kunt de tocht der tochten fietsen, surfen, rolschaatsen en zelfs zwemmen. Maar het allermooiste is natuurlijk op de schaats. Aan alle helden die deze 200 km lange barre monstertocht hebben volbracht, is een opvallend monument gewijd: De Elfsteden Tegeltjesbrug over het riviertje de Murk bij Gytsjerk (Giekerk).

It sil heve!

Met de legendarische woorden 'It sil heve' werd in 1985 de eerste Elfstedentocht sinds 22 jaar aangekondigd. Het is nu ook de naam voor een van de laatste bruggen op de Elfstedenroute naar de finish op de Bonke bij Leeuwarden. Deze brug, tussen Gytsjerk en Lekkum, is inmiddels een waar bedevaartsoord voor schaatsers en liefhebbers van de Elfstedentocht. Op de Canterlandsebrug zijn namelijk duizenden handgemaakte tegeltjes met de portretten van elfstedenschaatsers verwerkt. Door kleurgebruik en compositie vormen de tegeltjes een mozaïek van een groep voorbij snellende schaatsenrijders. Beslist de moeite waard om even van de fiets of uit de auto te stappen en een kijkje te nemen!

W.A. van Buuren & Maxima

Onder de schuilnaam 'W.A. van Buuren' had de Elfstedentocht van 1986 een heel bijzondere deelnemer: Prins Willem Alexander. In 2002 bezocht Prins Willem Alexander samen met Maxima de It sil heve Elfstedenbrug in Friesland.

Dankzij een steiger onder de brug kun je ook alle tegeltjes met elfstedenrijders die aan de onderkant bevestigd zijn bekijken.

Elfstedentocht weetjes

Populairste maand voor een Elfstedentocht:

  • Februari: 8 x
  • Januari: 6x
  • December: 1x

Opeenvolgende tochten

In 1985 en 1986 werd de Tocht der tochten in twee opeenvolgende jaren geschaatst. In 1940, 1941 en 1942 gebeurde werd de Elfstedentocht maar liefst in drie opeenvolgende jaren verreden.

Langzaamste en snelste Elfstedentocht

De eerste Elfstedentocht was meteen de langzaamste. De winnaar reed bijna 15 km/h. In 1985 -de snelste- lag de gemiddelde snelheid van de winnaar 2 keer zo hoog, bijna 31 km/h.
Ter vergelijking, tijdens de zwem-elfstedentocht in 2019 zwom lange afstandszwemmer Maarten van der Weijden ongeveer 4km per uur. Hij deed 4 dagen om de route te zwemmen.

5 bijzondere tegeltjes die je moet zien

1
W.A. van Buuren
Onze toenmalige kroonprins die de Elfstedentocht in 1986 reed onder de schuilnaam W.A. van Buuren.
Locatie: 99 van links en 7 van boven
2
Evert van Benthem
Winnaar van de Elfstedentocht in 1985 en 1986.
Locatie: 107 van links en 3 van boven
3
Reinier Paping
De winnaar van de legendarische Elfstedentocht van 1963.
Locatie: 35 van links en 6 van boven
4
Henk Angenent
De snelste winnaar van de Elfstedentocht ooit. Zijn tijd: 6:49.
Locatie: 36 van links en 9 van boven
5
Klasina Seinstra
De snelste vrouw van de Elfstedentocht van 1997. Haar tijd 7:49.
Locatie: 20 van links en 20 van boven

It sil heve Elfstedenbrug foto's

Wat zeggen de bezoekers?


Ben jij hier ook geweest? Geef nu je beoordeling. Het duurt maar een paar tellen

Adres en bezoekers informatie

It sil heve Elfstedenbrug

Adres: Canterlandseweg
Postcode en plaats: 9061  Gytsjerk
Provincie: Friesland
Web: elfstedenmonument.nl

Bezoek: Een gemiddeld bezoek duurt ca. 0,5 uur.
Volg vanuit Gytsjerk de Canterlandseweg richting Lekkum. De Elfstedenbrug, de Canterlandsebrug, ligt over het riviertje de 'Murk'.

Let op: De locatie op de kaart is slechts een indicatie en niet altijd de ingang, parkeerplaats of juiste route. Er worden tot 8 plekken in de buurt getoond. Meer zien? Kijk op de kaart of gebruik dan de zoek functie op deze site.


08:47

16:44

Volle maan

Gytsjerk uitstapjes in de buurt

    Leuke overnachtingen Gytsjerk