Friese Elfsteden

IJsbergen bedreigen Hindeloopen na een strenge winter

Elfstedentocht langs alle Friese 11 Steden

Leeuwarden - De betekenis van 'It giet oan' is 'Het gaat beginnen'! Met deze legendarische woorden kondigde voorzitter Henk Kroes van de Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden in 1997 de vijftiende Elfstedentocht aan. Een schaats-Elfstedentocht is helaas zeldzaam. Maar met de auto of fiets kun je het hele jaar door de bekendste tocht van Friesland rijden. Wandelen, hardlopen, zwemmen, varen, met de step, oldtimer, brommer of surfplank kan ook. De route leidt je niet alleen langs de beroemde elf steden, maar ook langs mooie vergezichten, kleine dorpjes, beroemde bruggen, meren en andere mooie plekjes van Friesland.

1. Ljouwert

0 KM / 200KM
Leeuwarden is de hoofdstad van de provincie en daarmee het startpunt van de Elfstedenroute. Behalve de vele historische gebouwen moet je in Leeuwarden ook eens naar de grond kijken. Op vele plekken kom je een onverwacht gedicht tegen.

Stempelpost: De start van de Elfstedentocht vindt altijd plaats bij de Zwettehaven. De finish aan de Bonkevaart.

2. Snits

22 KM
Sneek is vooral bekend van de watersport, maar biedt veel meer dan zeilen alleen. Het is een gezellige stad waar je prettig kunt winkelen en op een terrasje kunt genieten.

Stempelpost: De stempelpost is altijd bij de Waterpoort, het symbool van Sneek.

3. Drylst

26 KM
3. IJlst. Vanuit Sneek gaat het over de Geeuw naar IJlst, een klein langgerekt stadje op een steenworp afstand van Sneek. Opvallend zijn de "bleken" of overtuinen. Deze tuinen langs de gracht werden vroeger gebruikt om de was te bleken. Beeldmerk van het stadje is houtzaagmolen de Rat die nog volop in productie is.

4. Sleat

40 KM
Sloten is de kleinste van de elf steden en tevens een van de mooiste! De muren, wallen, grachten en poorten zijn allemaal nog intact, evenals korenmolen de Kaai waar nog steeds tarwe tot meel wordt vermalen.

Fontein in Stavoren
Fontein in Stavoren

5. Starum

66 KM
Stavoren. Het Vrouwtje van Stavoren is de bekendste inwoner van het IJsselmeerstadje. Het haventje bij het station is populair bij watersporters en ook kun je hier 's zomers de boot naar Enkhuizen pakken. Langs de dijk kun je in het IJsselmeer zwemmen.


Het historische centrum van Hindeloopen
Hindeloopen

6. Hylpen

77 KM
Hindeloopen ligt in het zuidwesten van Friesland aan de IJsselmeerkust. Het is een klein typisch Fries stadje met smalle straatjes, bruggetjes en karakteristieke geveltjes.

Het historische centrum van Workum
Het historische centrum van Workum

7. Warkum

86 KM
Workum heeft net als de andere Friese steden een mooie oude binnenstad. Bezoek ook het Jopie Huisman museum, waar de kunstwerken van de beroemde oud ijzer- en lompenkoopman te zien zijn.

8. Boalsert

99 KM
Bolsward is de startplaats van de jaarlijkse Fietselfstedentocht. Deze tocht vindt altijd plaats in het voorjaar op Pinkstermaandag. Het oude stadhuis in het centrum is misschien wel het mooiste van Nederland. In Bolsward is ook de fabriek van Sonnema gevestigd. Je kunt een rondleiding krijgen en uiteraard Friese berenburg proeven.

Havenstad Harlingen
Havenstad Harlingen

9. Harns

116 KM
Harlingen is het vertrekpunt voor de boten richting Vlieland en Terschelling, maar het havenstadje zelf is ook de moeite waard om eens te bezoeken. Harlingen s een gezellig plaatsje met grachten, oude pakhuizen en vele café's en restaurants.

Het historische stadhuis van Franeker
Het oude stadhuis van Franeker

10. Frjentsjer

126 KM
Franeker is na Leiden de oudste universiteitsstad van Nederland. De universiteit werd in 1585 opgericht en was een beloning omdat Franeker al vroeg de zijde van Willem van Oranje koos tijdens de opstand tegen Spanje. De universiteit werd in 1811 door Napoleon gesloten, maar nog steeds vinden in de stad incidenteel promoties plaats van de Rijksuniversiteit Groningen.
De oudste studentenkroeg van het land bestaat gelukkig nog wel en ook het oudste nog werkende planetarium kun je nog steeds bewonderen.

Het historische centrum van Dokkum
Elfstedenstad Dokkum

11. Dokkum

171 KM
Dokkum is de laatste stad van doorkomst tijdens de Elfstedentocht. Behalve van het schaatsen is de stad ook bekend van de Bonifatiusbron. Volgens de legende vloeide, uit de door Bonifatius gezegende bron, zoet water terwijl het water in de omgeving zout en bitter was. Maar bovenal is Dokkum een leuk gezellig plaatsje.

Stempelpost: Het beroemde keerpunt in Dokkum aan het Kleindiep bij de Vleesmarkt in het centrum van de stad. Vanaf hier is het nog 29 zware kilometers, via Bartlehiem, naar de Finish aan de Bonke in Leeuwarden.

De Finish

Elfstedenkruisje Eindpunt van de 200 kilometer lange monstertocht is de finish aan de rand van Leeuwarden. Ben je op tijd binnen, dan wacht je eeuwige roem. Als bewijs voor je enorme prestatie krijg je een Elfstedenkruisje en als je wilt een tegel op de Elfstedenbrug bij Franeker. Leg je als vakantieganger de Elfstedentocht af? Dan denk je vast terug aan een prachtige reis door het mooie Friesland.

Adres en bezoekers informatie
Postcode en plaats: Leeuwarden

Met de trein

Enkele steden op de route kun je vanuit Leeuwarden eenvoudig met de trein bereiken. Vanuit Leeuwarden loopt een lijn naar Franeker en Harlingen. De andere lijn loopt vanuit Leeuwarden naar Sneek, IJlst, Workum, Hindeloopen en Stavoren.

Hoi @hotspotholland, hier ben ik geweest!
Klik hier om te tweeten!


Friese Elfsteden - Beoordeling door bezoekers
 • Ook buiten de Elfstedenroute blijft Fryslân verrassen. Op de mooie afloop van onze eigen Elfstedentocht dronken wij een heerlijke Brûswyn, in ons geval de Frysling uit een van de meest noordelijke wijngaarden van Nederland bij Buitenpost. Deze wijn is uitgeroepen tot de beste mousserende wijn van de lage landen. Tsjoch!

Ben jij hier ook geweest? Geef nu je beoordeling. Het duurt maar een paar tellen.


Populairste bezoektijd
Weer? Zonnig:
100%
Bewolkt:
0%
Regen:
0%
Sneeuw:
0%
Wanneer? Voorjaar:
0%
Zomer:
0%
Najaar:
100%
Winter:
0%
Met wie? Samen
100%
Met kleine kinderen
0%
Met tieners
0%
Groep:
0%
Alleen:
0%
Geen health informatie beschikbaar
Hoe beviel je uitstapje aan 'Friese Elfsteden'? Deel je ervaringen met medereizigers. Registratie niet nodig. Geef nu je beoordeling. Het duurt maar een paar tellen.

Leukste uitstapjes Nederland
Overzicht alle dierentuinen Nederland
Leukste steden Nederland
Vakantie Waddeneilanden
Dutch deserts - Top 10 Stuifzandgebieden Nederland
Friesland kwis
Leuke dagtochtjes

Elfstedenzwemtocht

In augustus 2018 deed Maarten van der Weijden een poging om de Elfstedentocht zwemmend te doen. Helaas wist hij zijn heroïsche tocht voor het goede doel niet tot de finish te volbrengen, wel haalde hij een fors bedrag op ten behoeve van zijn foundation voor kankeronderzoek. Ook wist hij Friesland volledig in Elfstedentocht stemming te brengen. Langs het water en op de bruggen stond het vol met toeschouwers en 's nachts verlichtten boeren met hun trekkers het water. En uiteraard wachtte hem een drukke en welverdiende huldiging in Leeuwarden.
Om een indruk te geven van zijn indrukwekkende solo zwemprestatie:
 • Leeuwarden za 04:30 0km
 • Sneek za 10:10 22km
 • IJlst za 11:00 26km
 • Sloten za 15:10 40km
 • Stavoren za 22:00 66km
 • Hindeloopen zo 02:00 77km
 • Workum zo 08:15 86km
 • Bolsward zo 11:45 99km
 • Harlingen zo 17:45 116km
 • Franeker zo 20:52 126km
 • Gestrand op 163 km door ziekte, na 55 uur zwemmen
Overnachten

Copyright © Hotspot Holland 2003 - 2019
Wij zijn HotspotHolland, de site vol verrassende plekjes en uitstapjes in Nederland. Wij wonen bij jou in de buurt en vinden het leuk om gekke plekken te ontdekken. Net als jij. Leuke dingen doen? Uitstapje en bijzondere plaatsen bezoeken? Wandelen of een fietstocht? Citytrip, weekendje weg of evenement? Vakantiehuisje, camping of hotel boeken? Je vindt het allemaal hier. 1001 onverwachte uitstapjes. Fijne vakantie!


Privacy en cookies

  NL EN DE