Finish Elfstedentocht

De finishplaats van de Elfstedentocht

De Bonkevaart in Leeuwarden

Leeuwarden - In de honderd jaar dat de Tocht der tochten, gehouden wordt, zijn er veel variaties in de route en de locatie van de finish van de Friese Elfstedentocht geweest. Daglicht, wind, ijskwaliteit en de hoeveelheid toeschouwers zijn allemaal van invloed op de uitgestippelde route die geschaatst wordt. Tegenwoordig wordt er bij voorkeur gefinished op de Bonkevaart bij Leeuwarden. Een legendarische plaats.

Noordelijk route

In de begintijd eindigde de Elfstedentocht steevast bij de Prinsentuin in de Leeuwarder binnenstad. Later veranderde dat wel eens als de tocht tegen de klok in werd gereden. Bij deze 'noordelijke route' was Dokkum de eerste plaats van doorkomst - in plaats van de laatste. Er werd dan gefinisht op de Zwette, ten zuiden van Leeuwarden op de plaats waar nu gestart wordt.

Huidige 11 stedenroute

Tegenwoordig schaatst men de tocht bij voorkeur rechtsom zodat de rijders zo min mogelijk in het donker over de meren, waar vaak grote schotsen en scheuren zijn, hoeven te rijden. Om zoveel mogelijk bruggen -en daarmee klunen- te vermijden én vanwege de grote hoeveelheden supporters, wordt er nu gefinisht op de Bonkevaart aan de stadsgrens van Leeuwarden. Door middel van een mooie paal in het water en een informatiebord wordt de exacte plaats van de eindstreep gemarkeerd.

De finish

Eindelijk arriveer je dan bij de finish van de Elfstedentocht, na ruim 200 km koude, wind en afzien! En de prijs? Een elfstedenkruisje en eeuwige roem.

Het bord bij de Finish
De route met kilometers van de Elfstedentocht
Eindelijk arriveer je dan bij de finish van de Elfstedentocht, na ruim 200 km koude, wind en afzien! De prijs? Een elfstedenkruisje en eeuwige roem.

 • Elfstedentocht variaties

  Naast de Elfstedentocht op de schaats wordt de route langs alle 11 steden van Friesland ook op andere manieren verreden:
 • Elfstedentocht per fiets

  Ieder jaar op Pinkstermaandag is er de Elfstedenfietstocht. Start en finish is in Bolsward. Op diezelfde dag wordt ook de tocht voor motoren en oude auto's verreden. De start hiervan is in Leeuwarden.
 • Elfstedentocht per autoped

  230 km steppende de 11 steden langs. Start is in Bolsward.
 • Wandel-Elfstedentocht

  In 4 dagetappes langs alle 11 steden. Start is in Leeuwarden.
 • Surf Elfstedentocht

  11 steden in 2 dagen. Deze variant is slechts een paar keer gehouden. Gebrek aan wind maakte het vaak tot een geduldige bezigheid.
 • Elfstedentocht op zonne-energie

  Per zonnecellen boot langs de Friese elfsteden! In navolging van de Solar Challenge per auto dwars door Australië, is er nu ook een wedstrijd per zonnecollectoren boot door Friesland.
 • Solex Elfstedentocht

  De Solex bestaat nog en heeft voor de 225 km lange toertocht gemiddeld slechts 5 liter brandstof nodig! Meestal wordt de solex­Elfstedentocht samen met bromfietsers verreden. De tocht start, net als de fietselfstedentocht, op Pinkstermaandag.
 • Elfstedentocht zwemmen

  Waar water is, kun je ook zwemmen. Voor 'âlvestedenswemmers' is de monstertocht een enorme uitputtingsslag die meerdere dagen duurt. Soms wordt deze variant als estafette gezwommen, soms solo. Gezien de zwaarte vindt de Elfstedentocht zwemmend slechts incidenteel plaats.

Wanneer werden de Elfstedentochten verreden, wie waren de winnaars en hoelang deden ze erover?

Jaar Dag Winnaar(s) Tijd
19974 januariHenk Angenent, Alphen aan den Rijn6:49
198626 februariEvert van Benthem, Sint Jansklooster6:55
198521 februariEvert van Benthem, Sint Jansklooster6:47
196318 januariReinier Paping, Ommen10:59
195614 februariJ. Nauta, Wartena - J. van der Hoorn, Ter Aar - A. de Koning, Purmerend - M. Wijnhout, Lisserbroek - A. Verhoeven, Dussen8:46
19543 februariJeen van den Berg, Nij Beets7:35
19478 februariJ. van der Hoorn, Ter Aar10:36
194222 januariS. de Groot8:44
19416 februariA. Adema, Franeker9:19
194030 januariA. Adema, Franeker - D. van der Duim, Warga - C. Jongert, Maarssen - P. Keizer, De Lier - S. Westra, Warmenhuizen11:30
193316 decemberS. Castelein, Warga9:05
192912 februariK. Leemburg, Arnhem11:09
191727 januariC. de Koning, Leur9:53
19127 februariC. de Koning, Leur11.40
19092 januariM. Hoekstra, Warga13.50

Adres en bezoekers informatie
Adres: Bonkevaart
Postcode en plaats: 8926 XC  Leeuwarden


Bezoekduur: Een gemiddeld bezoek duurt ca. 0,5 uur.
De finish van de Friese Elfstedentocht ligt aan de Bonkevaart, aan de rand van Leeuwarden. Vanuit de stad is deze plaats eenvoudig te bereiken via de Groninger straatweg (parallelweg van de N355). De paal en het bord staan in de berm aan de slootkant. De genoemde postcode is een benadering.

Hoi @hotspotholland, hier ben ik geweest!
Klik hier om te tweeten!


Finish Elfstedentocht - Beoordeling door bezoekers
Ben jij hier ook geweest? Geef nu je beoordeling. Het duurt maar een paar tellen.


Populairste bezoektijd
Weer? Zonnig:
100%
Bewolkt:
0%
Regen:
0%
Sneeuw:
0%
Wanneer? Voorjaar:
0%
Zomer:
100%
Najaar:
0%
Winter:
0%
Met wie? Samen
0%
Met kleine kinderen
0%
Met tieners
0%
Groep:
0%
Alleen:
100%
Geen health informatie beschikbaar
Hoe beviel je uitstapje aan 'Finish Elfstedentocht'? Deel je ervaringen met medereizigers. Registratie niet nodig. Geef nu je beoordeling. Het duurt maar een paar tellen.

Finish Elfstedentocht


Let op: De plaats op de kaart is slechts een indicatie en is niet altijd de ingang, parkeerplaats of juiste route. De beoordelingen op deze site worden geplaatst door bezoekers en vertegenwoordigen niet de mening van de redactie.


Copyright © Hotspot Holland 2003 - 2019
Wij zijn HotspotHolland, de site vol verrassende plekjes en uitstapjes in Nederland. Wij wonen bij jou in de buurt en vinden het leuk om gekke plekken te ontdekken. Net als jij. Leuke dingen doen? Uitstapje en bijzondere plaatsen bezoeken? Wandelen of een fietstocht? Citytrip, weekendje weg of evenement? Vakantiehuisje, camping of hotel boeken? Je vindt het allemaal hier. 1001 onverwachte uitstapjes. Fijne vakantie!


Privacy en cookies

  NL EN DE