Iconisch Elfstedenbruggetje Bartlehiem

Het beroemde bruggetje over de Finkumervaart bij Bartlehiem: hier gebeurt het bij een Elfstedentocht

Dubbel genieten van de Elfstedentocht

Bartlehiem - In het dorpje Bartlehiem, in het noorden van Friesland, staat een klein onopvallend houten bruggetje. In de zomer tref je hier alleen een enkel bootje, fietser of wandelaar. Maar in een strenge elfstedenwinter is dat anders; dit iconische bruggetje is dan even het centrum van de wereld. TV-ploegen en duizenden feestvierende toeschouwers verdringen zich op en rond het bruggetje. Aangemoedigd door dweilorkesten passeren de schaatsers het bruggetje van Bartlehiem niet één, maar twee keer! Het is de beste plek om de rijders aan te moedigen op hun laatste loodzware kilometers naar de finish aan de Bonke in Leeuwarden.

Wereldberoemd bruggetje

Door de televisiebeelden van de laatste Elfstedentochten is dit bruggetje wereldberoemd geworden. Het ligt dan ook op een unieke plaats. De toeschouwers zien de rijders namelijk twee keer passeren. Eerst rijden de schaatsers vanuit Franeker bij Bartlehiem de Dokkummer Ee op richting het keerpunt in Dokkum. Na het stempelen in Dokkum moeten de rijders over dezelfde trekvaart terug naar Bartlehiem, om hiervandaan de laatste loodzware en vaak nachtelijke kilometers af te leggen naar de finish in Leeuwarden.

Bij het dorpje Gytsjerk is ook een leuke Elfstedenbrug met tegeltjes van de Elfsteden rijders.

Het wereldberoemde houten Elfstedenbruggetje van Bartlehiem
De route met kilometers van de Elfstedentocht
Links: Het wereldberoemde houten Elfstedenbruggetje van Bartlehiem. Rechts: De route langs de 11 steden van Friesland

Elfstedentocht weetjes

 • Populairste schaatsdag

  De populairste dagen voor het houden van een schaats Elfstedentocht zijn op zaterdag: 5x, op dinsdag, woensdag en donderdag 3x en op vrijdag 1x
 • Noordelijke route

  In de beginjaren van de tocht werd de noordelijke route verreden. Hierbij is Dokkum de eerste stad van doorkomst. Bij latere tochten wordt de andere kant om geschaatst. De eerste stad van doorkomst is dan Sneek.
 • Elfstedentocht per autoped

  230 km steppend de 11 steden langs. Start is in Bolsward.
 • Elfsteden Ultrarun

  De Elfsteden Ultraloop is een solotocht hardlopen over 230 kilometer langs de bekende Elfsteden. Start en finish is in Bolsward en de bedoeling is dat de ultralopers de monstertocht binnen de 32 uur volbrengen.
 • Jubileum Elfstedenvereniging

  Op 15 januari 1909 werd de Elfstedenvereniging opgericht.

Adres en bezoekers informatie
Postcode en plaats: Bartlehiem
Provincie: Friesland

Het beste moment om het bruggetje te bezoeken is natuurlijk tijdens een Elfstedentocht. Maar ook op andere dagen kan het hier best mooi zijn. Bartlehiem ligt ten noorden van Leeuwarden.
Let op: het bruggetje ligt aan een kruispunt van waterwegen. Om bij het bruggetje zelf te komen (als er geen ijs ligt), moet je de weg uit de richting van het dorpje Hijum nemen!

Iconisch Elfstedenbruggetje Bartlehiem - Beoordeling door bezoekers
 • Leuke eenvoudige lunch bij het bruggetje genoten en vriendelijke fiets en bootpassanten. Onverwacht ook nog een motoragent die over het bruggetje reed.

 • Heel leuk om Bartlehiem te bezoeken. Zelf zou ik graag meer informatie willen kunnen raad plegen over de Elfstedentocht daar ter plaatse.

Ben jij hier ook geweest? Geef nu je beoordeling. Het duurt maar een paar tellen.


Populairste bezoektijd
Weer? Zonnig:
83%
Bewolkt:
17%
Regen:
0%
Sneeuw:
0%
Wanneer? Voorjaar:
33%
Zomer:
50%
Najaar:
17%
Winter:
0%
Met wie? Samen
83%
Met kleine kinderen
0%
Met tieners
0%
Groep:
17%
Alleen:
0%
Geen health informatie beschikbaar

Hoi @hotspotholland, hier ben ik geweest!
Klik hier om te tweeten!

Hoe beviel je uitstapje aan 'Iconisch Elfstedenbruggetje Bartlehiem'? Deel je ervaringen met medereizigers. Registratie niet nodig. Geef nu je beoordeling. Het duurt maar een paar tellen.

Iconisch Elfstedenbruggetje Bartlehiem

Let op: De locatie op de kaart is slechts een indicatie en niet altijd de ingang, parkeerplaats of juiste route. Alleen hotspots in de nabije omgeving worden getoond. Gebruik het hoofdmenu om alle hotspots te zien.


Copyright © Hotspot Holland 2003 - 2019
Vakantie in eigen land? Uitstapje of Dagje uit?
Wij zijn Hotspot Holland, de site vol verrassende plekjes en uitstapjes in Nederland. Wij zijn avonturiers bij jou in de buurt en vinden het leuk om gekke plekken te ontdekken. Net als jij. Leuke dingen doen? Er op uit en bijzondere plaatsen bezoeken? Wandelen of een fietstocht? Citytrip, weekendje weg of evenement? Vakantiehuisje, camping of hotel boeken? Je vindt het allemaal hier. 1001 onverwachte uitstapjes in eigen land. Fijne vakantie!


Privacy en cookies

  NL EN DE