Filmlocaties Nederland

James 'Pierce Brosnan' Bond bij Madame Tussauds in Amsterdam

Beroemde films opgenomen in eigen land

NEDERLAND - In Nederland zijn talloze films opgenomenzoals de klassiekers Amsterdamned van Dick Maas en Zwartboek van regisseur Paul Verhoeven. Maar ook zijn er verschillende internationale blockbusters in Nederland opgenomen waaronder James Bond en A Bridge To Far. HotspotHolland zette de filmlocaties van een aantal beroemde films op een rij. Wist je dat er een speciaal woord is voor filmtoeristen die locaties bezoeken? Het zijn Set-jetters.

Diamonds are Forever

De Reguliersgracht in Amsterdam waar enkele scenes uit James Bond werden opgenomen
De Reguliersgracht in Amsterdam waar enkele scenes uit James Bond werden opgenomen

Locatie: Diverse locaties centrum Amsterdam

Filmjaar: 1971, Regisseur: Guy Hamilton. Met o.a. Sean Connery

Wanneer James Bond voor de eerste en enige keer naar Nederland komt, gaat hij undercover als diamantsmokkelaar. De Nederlandse scenes zijn allen opgenomen in de Amsterdamse binnenstad. Ondermeer bij de Magere Brug en de Reguliersgracht waar hij diamenten moet afleveren bij Tiffany Case op nummer 36, 3 hoog. Op deze locatie werden ook daadwerkelijk opnames gemaakt.
James Bond's dekmantel is overigens niet helemaal perfect. Hij spreekt een paar woordjes Duits in plaats van Nederlands.

Amsterdamned

De gezellige Oude Gracht in Utrecht
De Oude Gracht in Utrecht als decor voor de grachten van Amsterdam

Locatie: Oudegracht, Utrecht

Filmjaar: 1988, Regisseur: Dick Maas

Hoewel de Nederlandse filmklassieker Amsterdamned van Dick Maas zich in Amsterdam afspeeld, is de belangrijkste achtervolgingsscène opgenomen in Utrecht. De terrassen en werven aan de Oudegracht worden volop benut voor het betere stunt- en vliegwerk.

New Kids Turbo

Locatie: Maaskantje

Filmjaar: 2010, Regisseur: Steffen Haars & Flip Van der Kuil. New Kids gibt es auch in Deutsch.

Ja, wie is hier nou de snackbar? Jij of ik? Na het succes van de tv-serie zijn plantsoenendienstmedewerkers Richard Batsbak en Robbie Schuurmans, heftruckchauffeur Gerrie van Boven, automonteur Wesley van Gaalen en de wietrokende Barrie Butsers door misverstanden hun banen kwijtgeraakt. Er is maar 1 oplossing: in New Kids Turbo gaan de hangjongeren uit het Brabantse dorpje Maaskantje nergens meer voor betalen en loopt alles volledig uit de hand...Jonguh!.
Echte liefhebbers trappen nu hun brommer aan en rijden direkt door naar het Brabantse Maaskantje om sfeer te proeven. Let op: het plaatsnaambord en het bordje van de bushalte worden regelmatig als souvenir gejat. Goed opletten dus waar je afstapt! Honger gekregen? De supermarkt voor het bier en Cafetaria 't Pleintje bestaan echt. Vergeet niet een Broodje Bakpao te bestellen, verrekte mongol!.

A Bridge Too Far

Locatie: IJsselbrug in Deventer

Filmjaar: 1977, Regie: Richard Attenborough

Een brug te ver is de Nederlandse vertaling van het boek A Bridge Too Far uit 1974, van schrijver Cornelius Ryan. Het verhaal gaat over Operatie Market Garden en dan vooral de slag bij Arnhem. De film werd overigens opgenomen rond de IJsselbrug in Deventer.

Zwartboek

Locatie: Jachthuisweg Hardenberg en verschillende plaatsen in Den Haag, Haarlem en Amsterdam

Filmjaar: 2006, Regie: Paul Verhoeven

De 16 miljoen euro kostende oorlogsfilm Zwartboek van Paul Verhoeven gaat over een Joodse vrouw in het verzet. Het grootste deel van de film werd in Den Haag opgenomen, ondermeer op het Sweelinckplein, de Javastraat en het Plein waar het hoofdkwartier van de Sicherheidsdienst (SD) is gevestigd in de film.
Voor station Hollands Spoor werd uitgeweken naar het karakteristieke station van Haarlem en sociëteit De Witte werd gefilmd in het Amsterdamse Tropenmuseum. 'Boerderij Verhoef' wordt daadwerkelijk opgeblazen. De boerderij in Hardenberg stond al op de nominatie om gesloopt te worden.

Ocean's Twelve

Locatie: Amsterdamse binnenstad en Haarlem CS

Filmjaar: 2004, Regie: Steven Soderbergh. Met o.a. George Clooney, Brad Pitt, Matt Damon

Ocean's Twelve is het vervolg op het succesvolle Ocean's Eleven van dezelfde regisseur. In de film wil een groep inbrekers (George Clooney, Brad Pitt, Matt Damon) een oud VOC aandeel stelen.
Voor de opnames van Ocean's Twelve werd wekenlang diverse straten in Amsterdam afgezet. Er werd gefilmd voor hotel Pullitzer aan de Keizersgracht, het Koningsplein en in de bekende coffeeshop De Dampkring. Maar de opnames in het Centraal station zijn, net als in andere films, op het klassieke station van Haarlem gemaakt. Voor de opnames in Haarlem werd speciaal een Thalys trein naar Haarlem gereden, die ter plekke de bovenleiding kapot trok en zo schade en vertragingen veroorzaakte.
Het gebouw dat dient als hoofdkwartier van Europol is het stadhuis van de gemeente Den Haag.

Who am I

In het centrum van Rotterdam werden een groot deel van de scenes voor Who am I opgenomen
In het centrum van Rotterdam werden een groot deel van de scenes voor Who am I opgenomen

Locatie: Rotterdam

Filmjaar: 1998, Regie: Bennie Chan Muk Shing. Met o.a. Jackie Chan

Jackie Chan films zijn een genre op zich. In Who Am I doet de Kung Fu master de stad Rotterdam aan en zet alles in om aan zijn belagers te ontkomen. De Blaak, Kubuswoningen, Coolsingel, Willemswerf en het Alexandrium - overal weet Jackie Chan op onnavolgbare wijze aan zijn achtervolgers te ontkomen. Daarbij gebruikt hij op een onverwacht moment ook nog eens een paar oer-hollandse klompen.

Fanfare

Locatie: Giethoorn

Filmjaar: 1958, Regie: Bert Haanstra

De klassieker van Bert Haanstra over twee concurrerende fanfarekorpsen, speelt zich af in de grachtjes van Giethoorn in Overijssel. De film was destijds een enorm succes. Meer over Giethoorn.

Andere bekende filmlocaties in Nederland zijn ondermeer:

De locaties van de tv-serie Baantjer

Zicht op de Westertoren, uit het voorfilmpje van Baantjer
Zicht op de Westertoren, uit het voorfilmpje van Baantjer

Filmlocaties Amsterdam

De bekendste televisieserie die zich in Amsterdam afspeelde is Baantjer. Talloze locaties in de stad zijn in beeld geweest. Waar liggen de belangrijkste? Een zoektocht door Amsterdam die eindigt op de barkruk van rechercheur De Cock. Meer informatie: De locaties van Baantjer +

Turks Fruit (1973)
Het atelier van Turks Fruit bevond zich in de 2e Nassaustraat in Amsterdam

Schatjes! (1984)
De succesvolle zwarte comedie Schatjes! van regisseur Ruud van Hemert over een gezin met onhandelbare kinderen trok destijds meer dan 1 miljoen bezoekers. In de film eindigde de villa in puin, maar in werkelijkheid staat de villa op een 1ha groot terrein in Breda er nog steeds. De villa werd eind 2013 voor iets minder dan 3 miljoen euro verkocht. Adres: Dr. Batenburglaan, Breda.

Soldaat van Oranje (1977)
De klassieker Soldaat van Oranje van regisseur Paul Verhoeven werd opgenomen op de Wassenaarse Slag, een duingebied dat wordt gekenmerkt door de vele bunkers die er staan. Het complex werd aangelegd in 1943 en was onderdeel van de Duitse Atlantikwall. Deze verdedigingslinie aan de Noordzeekust moest een inval door de geallieerden voorkomen.

Mindhunters (2004)
De niet zo succesvolle film over een groep FBI studenten speelt zich af voor de kust van Virginia, maar is in werkelijkheid deels opgenomen op de Veluwe bij Radio Kootwijk. De Haagse Hogeschool werd gebruikt als hoofdkwartier van de FBI. Ook werd er gefilmd aan de Nederlandse kust.

Nosferatu, Phantom der Nacht (1979)
De vampierfilm van Werner Herzog speelt zich af in de binnenstad van Delft. De opnames met de ratten zijn overigens opgenomen in Schiedam omdat de gemeenteraad van Delft geen zin had in de beesten.

Adres en bezoekers informatie
Voorkom teleurstellingen en neem voor vertrek altijd contact op met je bestemming voor prijzen en beschikbaarheid.

Hoi @hotspotholland, hier ben ik geweest!
Klik hier om te tweeten!


Filmlocaties Nederland - Beoordeling door bezoekers
Ben jij hier ook geweest? Geef nu je beoordeling. Het duurt maar een paar tellen

Filmlocaties Nederland


Let op: De plaats op de kaart is slechts een indicatie en is niet altijd de ingang, parkeerplaats of juiste route. De beoordelingen op deze site worden geplaatst door bezoekers en vertegenwoordigen niet de mening van de redactie.


Copyright © Hotspot Holland 2003 - 2019
Wij zijn HotspotHolland, de site vol verrassende plekjes en uitstapjes in Nederland. Wij wonen bij jou in de buurt en vinden het leuk om gekke plekken te ontdekken. Net als jij. Leuke dingen doen? Uitstapje en bijzondere plaatsen bezoeken? Wandelen of een fietstocht? Citytrip, weekendje weg of evenement? Vakantiehuisje, camping of hotel boeken? Je vindt het allemaal hier. 1001 onverwachte uitstapjes. Fijne vakantie!


Privacy en cookies

  NL EN DE