Wandelen tussen dobbes en pingo's
Geplaatst in Natuur
Balloo / Rolde - In de laatste 200 jaar is de bevolking van Drenthe spectaculair gegroeid van slechts 40.000 inwoners rond 1800 tot bijna een half miljoen nu. In deze periode zijn grote delen van de heide in Drenthe ontgonnen. Het Balloerveld rond de Drentse Aa is, mede doordat het een militair oefenterrein was, een van de weinige ongerepte stukken natuur met heide en zandverstuivingen.
Om het Balloerveld als heidegebied te behouden wordt het regelmatig afgeplagd. Ook graast er een kudde Drentse Heideschapen om vergrassing tegen te gaan.
Dobbe en pingo
De twee veengaten in het Balloerveld hebben een bijzondere ontstaansgeschiedenis. De ene poel is een overblijfsel van een
pingo, ontstaan in de laatste ijstijd. Tijdens de ijstijd was de ondergrond permanent bevroren. Door grondwater ontstond een ijsberg die na afloop van de ijstijd een meertje achterliet dat vervolgens met veen dicht groeide.
De andere plas is ook ontstaan in de laatste ijstijd, maar dan door de wind. Zo'n poel zonder aan- of afvoer wordt een
dobbe genoemd. Het veen is er later uitgehaald zodat vee bij de poel kon drinken.
Prehistorische grafheuvels
Op de Mandenberg liggen ca. 40 prehistorische grafheuvels uit de vroege en midden-bronstijd, zo'n 1700 - 1000 voor Chr. Ten noorden van de grafheuvels ligt een urnenveld uit een later periode.
Aan de noordzijde liggen ook prehistorische akkertjes. Deze kleine vierkante akkers werden door lage wallen van elkaar gescheiden en worden ook wel
Celtic Fields genoemd.
Vanaf de galgenberg heb je een mooi uitzicht over de omringende heide. Je kan zelfs nog de oude sporen onderscheiden van de karren en koetsen die hier in een ver verleden reden, op weg naar Rolde en Coevorden.
Uit de Tweede Wereld oorlog zijn tenslotte nog de resten van een tankgracht te zien.