Balloerveld

Ongeacht het jaargetijde is het heerlijk wandelen op het Balloerveld

Wandelen tussen dobbes en pingo's

Balloo / Rolde - In de laatste 200 jaar is de bevolking van Drenthe spectaculair gegroeid van slechts 40.000 inwoners rond 1800 tot bijna een half miljoen nu. In deze periode zijn grote delen van de heide in Drenthe ontgonnen. Het Balloerveld rond de Drentse Aa is, mede doordat het een militair oefenterrein was, een van de weinige ongerepte stukken natuur met heide en zandverstuivingen.

Om het Balloerveld als heidegebied te behouden wordt het regelmatig afgeplagd. Ook graast er een kudde Drentse Heideschapen om vergrassing tegen te gaan.

Dobbe en pingo

De twee veengaten in het Balloerveld hebben een bijzondere ontstaansgeschiedenis. De ene poel is een overblijfsel van een pingo, ontstaan in de laatste ijstijd. Tijdens de ijstijd was de ondergrond permanent bevroren. Door grondwater ontstond een ijsberg die na afloop van de ijstijd een meertje achterliet dat vervolgens met veen dicht groeide.
De andere plas is ook ontstaan in de laatste ijstijd, maar dan door de wind. Zo'n poel zonder aan- of afvoer wordt een dobbe genoemd. Het veen is er later uitgehaald zodat vee bij de poel kon drinken.

Prehistorische grafheuvels

Op de Mandenberg liggen ca. 40 prehistorische grafheuvels uit de vroege en midden-bronstijd, zo'n 1700 - 1000 voor Chr. Ten noorden van de grafheuvels ligt een urnenveld uit een later periode.

Aan de noordzijde liggen ook prehistorische akkertjes. Deze kleine vierkante akkers werden door lage wallen van elkaar gescheiden en worden ook wel Celtic Fields genoemd.

Vanaf de galgenberg heb je een mooi uitzicht over de omringende heide. Je kan zelfs nog de oude sporen onderscheiden van de karren en koetsen die hier in een ver verleden reden, op weg naar Rolde en Coevorden.

Uit de Tweede Wereld oorlog zijn tenslotte nog de resten van een tankgracht te zien.


Balloerveld - Beoordeling door bezoekers
Ben jij hier ook geweest? Geef nu je beoordeling . Het duurt maar een paar tellen

Adres en bezoekers informatie

Balloerveld

Adres: Crabbeweg
Postcode en plaats: 9458 TE  Balloo / Rolde
Provincie: Drenthe

Bezoek: Een gemiddeld bezoek duurt ca. 4 uur.
Het Balloerveld is vrij toegankelijk. Het genoemde adres in de buurt van Rolde is slechts een van de punten waarvandaan een wandeling gemaakt kan worden.
Bij het genoemde adres is een klein parkeerterrein.
Let op: De locatie op de kaart is slechts een indicatie en niet altijd de ingang, parkeerplaats of juiste route.

Copyright © Hotspot Holland 2003 - 2020
Vakantie in eigen land? Uitstapje of Dagje uit?
Wij zijn Hotspot Holland, de site vol verrassende plekjes en uitstapjes in Nederland. Wij zijn avonturiers bij jou in de buurt en vinden het leuk om gekke plekken te ontdekken. Net als jij. Leuke dingen doen? Er op uit en bijzondere plaatsen bezoeken? Wandelen of een fietstocht? Citytrip, weekendje weg of evenement? Vakantiehuisje, camping of hotel boeken? Je vindt het allemaal hier. 1001 onverwachte uitstapjes in eigen land. Fijne vakantie!
  NL EN DE

Privacy en cookies