Gevangenismuseum Veenhuizen

Verbanningsoord Veenhuizen wordt ook wel Hollands Siberië genoemd

Het zwaarst beveiligde museum van Nederland

Veenhuizen - Hollands Siberië. Zo werd de Nederlandse strafkolonie Veenhuizen in vroegere tijden ook wel genoemd. Twee eeuwen geleden werden bedelaars, landlopers en wezen zover mogelijk buiten de samenleving weggestopt. De 'Maatschappij van Weldadigheid' bouwde hiervoor in 1823 maar liefst drie dwang-gestichten. Daarnaast werden er gevangenissen voor echte boeven gebouwd. Daarmee ontwikkelde Veenhuizen zich tot een heus verbanningsoord.


(Tekst gaat hieronder verder)

Sociaal experiment met paupers

Het door generaal Johannes van den Bosch opgerichte verbanningsoord was bedoeld als sociaal experiment. De paupers moesten vanuit de gevangeniskolonie de woeste veengronden in de omgeving gaan ontginnen.

Maatschappij van Weldadigheid

Ook al zijn de gestichten voor bedelaars en landlopers niet meer in gebruik om mensen in weg te stoppen, in gesticht nummer 2 zit tegenwoordig het Gevangenismuseum. Elders in het dorp zijn nog 5 echte gevangenissen in gebruik, met zo’n 1000 gedetineerden. Het dorp Veenhuizen zelf telt ruim 1200 inwoners.

Bezoekuur in het Gevangenismuseum

Ge-cel-lig. Het Gevangenismuseum laat zien hoe mensen door de eeuwen heen berecht en gestraft werden. Naast cellen, een schavot en schandpaal zijn er ook historische objecten zoals eem pijnbank, dekselbed en andere gruwelijke strafwerktuigen te bekijken.

In een nagebouwde rechtbank krijg je een aantal zaken voorgeschoteld en kun je, samen met je medebezoekers, stemmen voor de strafmaat. Na afloop doet de echte rechter uitspraak.


Gevangenismuseum Veenhuizen - Beoordeling door bezoekers
Beoordeel nu
Ben jij hier ook geweest? Geef nu je beoordeling. Het duurt maar een paar tellen

Adres en bezoekers informatie
Adres: Oude Gracht 1
Postcode en plaats: 9341 AA  Veenhuizen
Telefoon: +31 (0)592 388264
Email: info@gevangenismuseum.nl
Web: gevangenismuseum.nl

Overige informatie: Voorkom teleurstellingen en neem voor vertrek altijd contact op met je bestemming voor prijzen en beschikbaarheid.

Hoi @hotspotholland, hier ben ik geweest!
Klik hier om te tweeten!

Reacties

Hoe beviel je uitstapje aan 'Gevangenismuseum Veenhuizen'? Deel je ervaringen met medereizigers. Registratie niet nodig.

comments powered by Disqus

Gevangenismuseum Veenhuizen

Let op: De plaats op de kaart is slechts een indicatie en is niet altijd de ingang, parkeerplaats of juiste route. De beoordelingen op deze site worden geplaatst door bezoekers en vertegenwoordigen niet de mening van de redactie.

(Tekst gaat hieronder verder)
Veenhuizen uitstapjes omgeving
Tellen met plaatsnamen: van nul tot honderd
Drents Museum
Veenlijken Drenthe
Museum De Buitenplaats
Balloerveld
Kamp Westerbork
Groninger museum
Stripmuseum Groningen
(Tekst gaat hieronder verder)
Overnachten

Copyright © Hotspot Holland 2003 - 2018
Wij zijn HotspotHolland, de site vol verrassende plekjes en uitstapjes in Nederland. Wij wonen bij jou in de buurt en vinden het leuk om gekke plekken te ontdekken. Net als jij. Leuke dingen doen? Bijzondere plaatsen bezoeken? Citytrip, weekendje weg of evenement? Vakantiehuisje, camping of hotel boeken? Je vindt het hier allemaal. 1001 onverwachte uitstapjes. Fijne vakantie!


Privacy en cookies

  NL EN DE