Veenlijken Drenthe

Eén van de uitgestrekte veengebieden in Drenthe. Wat voor geheimen zouden hier in de bodem zitten?

Te zien in Assen

Assen - Bij het ontginnen van de veengebieden in de negentiende eeuw in Drenthe werden verschillende opzienbare vondsten gedaan. Duizenden jaren geleden, nog voor het begin van onze jaartelling, werden er namelijk mensen als straf of als offer gedood en in de moerassen begraven. Het skelet verdween door het zure moeraswater, maar de huid van het lichaam werd er juist door gelooid en geconserveerd.

Bekende veenlijken

Turfsteken Veel van de veenlijken zijn na hun ontdekking weer herbegraven, weggegooid of tot geneesmiddel vermalen. In de collectie van het Drents Museum is een zevental veenlijken bewaard gebleven. De bekendste zijn Het meisje van Yde en Het paar van Weerdinge.

Meisje van Yde

Bij het plaatsje Yde vinden veenarbeiders in 1897 het lichaam van een zestienjarig meisje. Bij nader onderzoek bleek het meisje in de 1e eeuw na Chr. te hebben geleefd. Het meisje bleek ook een lugubere dood te zijn gestorven. Ze was met een koord gewurgd, gestoken met een mes en aan een kant te zijn kaalgeschoren.
Het Meisje van Yde krijgt later veel bekendheid wanneer anatoom Richard Neave op basis van haar schedel een reconstructie van haar gezicht maakt. Hiermee krijgt Het meisje van Yde haar gezicht terug en wordt zo het bekendste veenlijk van ons land.

Het paar van Weerdinge

In 1904 werden in het Bourtangerveen 2 veenlijken gevonden. Omdat het ene lijk op de arm van het andere ligt, gaat men er aanvankelijk van uit dat het een man en vrouw betreft. De mummies worden dan ook 'Het paar van Weerdinge' genoemd. Uit modern DNA onderzoek zal overigens later blijken dat het 2 mannen betreft.

Adres en bezoekers informatie
Adres: Brink 1
Postcode en plaats: Assen
Provincie: Drenthe

De veenlijken zijn als wisseltentoonstelling te bezichtigen in het Drents museum in Assen.

Veenlijken Drenthe - Beoordeling door bezoekers

Ben jij hier ook geweest? Geef nu je beoordeling. Het duurt maar een paar tellen.


Populairste bezoektijd
Weer? Zonnig:
100%
Bewolkt:
0%
Regen:
0%
Sneeuw:
0%
Wanneer? Voorjaar:
0%
Zomer:
100%
Najaar:
0%
Winter:
0%
Met wie? Samen
0%
Met kleine kinderen
0%
Met tieners
0%
Groep:
100%
Alleen:
0%
Geen health informatie beschikbaar

Hoi @hotspotholland, hier ben ik geweest!
Klik hier om te tweeten!

Hoe beviel je uitstapje aan 'Veenlijken Drenthe'? Deel je ervaringen met medereizigers. Registratie niet nodig. Geef nu je beoordeling. Het duurt maar een paar tellen.

Veenlijken Drenthe

Let op: De locatie op de kaart is slechts een indicatie en niet altijd de ingang, parkeerplaats of juiste route. Alleen hotspots in de nabije omgeving worden getoond. Gebruik het hoofdmenu om alle hotspots te zien.


Copyright © Hotspot Holland 2003 - 2019
Vakantie in eigen land? Uitstapje of Dagje uit?
Wij zijn Hotspot Holland, de site vol verrassende plekjes en uitstapjes in Nederland. Wij zijn avonturiers bij jou in de buurt en vinden het leuk om gekke plekken te ontdekken. Net als jij. Leuke dingen doen? Er op uit en bijzondere plaatsen bezoeken? Wandelen of een fietstocht? Citytrip, weekendje weg of evenement? Vakantiehuisje, camping of hotel boeken? Je vindt het allemaal hier. 1001 onverwachte uitstapjes in eigen land. Fijne vakantie!


Privacy en cookies

  NL EN DE