Kamp Westerbork

Het monument <em>102.000 namen</em> in Kamp Westerbork. De stenen staan symbool voor alle mensen die vanuit Westerbork werden weggevoerd naar de vernietigingskampen in het oosten

Voormalig doorgangskamp in de bossen van Drenthe

Hooghalen - Gedurende de Duitse bezetting van Nederland, in de Tweede Wereldoorlog, zijn er tussen 1942 en 1945, meer dan honderdduizend mensen weggevoerd naar de vernietigingskampen in het oosten. Kamp Westerbork werd gebruikt als doorgangskamp. Bijna iedere dinsdag vertrok hier een trein, volgepakt met mensen, naar Auschwitz, Sobibor of een van de andere vernietingskampen in het oosten.

Door Nederland opgezet

Monument in Kamp Westerbork
Kamp Westerbork was in 1939 door Nederland opgezet om Joden op te vangen die voor het Nazi-bewind uit Duitsland waren gevlucht.
Na de oorlog werd het kamp aanvankelijk gebruikt om landverraders op te sluiten. In 1949 werd het kamp gebruikt als militair terrein en later als huisvesting voor mensen die terugkeerden uit Nederlands-Indiƫ.
Tussen 1951 en 1971 kreeg het kamp een nieuwe naam: woonoord Schattenberg en werd het gebruikt als verblijfplaats voor Zuid-Molukkers.
Foto: Twee roestige spoorrails die omhoogkrullen. Het monument is ontworpen door Ralph Prins en markeert de plek waar de gruwelijke transporten naar de vernietigingskampen begonnen.

Sterrenwacht

Een deel van het terrein is sinds eind jaren '60 in gebruik als radiosterrenwacht.

Adres en bezoekers informatie
Adres: Oosthalen 8
Postcode en plaats: 9414 TG  Hooghalen
Provincie: Drenthe

Web: westerbork.nl
Voorkom teleurstellingen en check voor je komst altijd de actuele openingstijden.

Kamp Westerbork - Beoordeling door bezoekers

Ben jij hier ook geweest? Geef nu je beoordeling. Het duurt maar een paar tellen.


Populairste bezoektijd
Weer? Zonnig:
100%
Bewolkt:
0%
Regen:
0%
Sneeuw:
0%
Wanneer? Voorjaar:
50%
Zomer:
50%
Najaar:
0%
Winter:
0%
Met wie? Samen
0%
Met kleine kinderen
0%
Met tieners
0%
Groep:
50%
Alleen:
50%
Geen health informatie beschikbaar

Hoi @hotspotholland, hier ben ik geweest!
Klik hier om te tweeten!

Hoe beviel je uitstapje aan 'Kamp Westerbork'? Deel je ervaringen met medereizigers. Registratie niet nodig. Geef nu je beoordeling. Het duurt maar een paar tellen.

Kamp Westerbork

Let op: De locatie op de kaart is slechts een indicatie en niet altijd de ingang, parkeerplaats of juiste route. Alleen hotspots in de nabije omgeving worden getoond. Gebruik het hoofdmenu om alle hotspots te zien.

Hooghalen uitstapjes omgeving
Drents Museum
Veenlijken Drenthe
Balloerveld
Boomkroonpad
Fietsberg: beklim de Col du VAM
Hunebedcentrum Drenthe
Planetron Dwingeloo: genieten van de nacht
Gevangenismuseum Veenhuizen

Het Melkwegpad in Drenthe

Het Melkwegpad

Een wandeling van 50.000 lichtjaren

Als je een idee wilt krijgen van de uitgestrektheid van ons planetenstelsel, moet je een keertje het Melkwegpad lopen. Langs het pad staan de planeten op relatieve afstand tot de zon aangegeven en staan er informatieborden met verdere uitleg. Ook kun je ervaren dat 10 kilo op Aarde, op Jupiter plots 26 kilo weegt. Het Melkwegpad is te vinden bij de ingang van het Herinneringscentrum Kamp Westerbork.
Overnachten

Copyright © Hotspot Holland 2003 - 2020
Vakantie in eigen land? Uitstapje of Dagje uit?
Wij zijn Hotspot Holland, de site vol verrassende plekjes en uitstapjes in Nederland. Wij zijn avonturiers bij jou in de buurt en vinden het leuk om gekke plekken te ontdekken. Net als jij. Leuke dingen doen? Er op uit en bijzondere plaatsen bezoeken? Wandelen of een fietstocht? Citytrip, weekendje weg of evenement? Vakantiehuisje, camping of hotel boeken? Je vindt het allemaal hier. 1001 onverwachte uitstapjes in eigen land. Fijne vakantie!


Privacy en cookies

  NL EN DE