Kamp Westerbork

Voormalig doorgangskamp in de bossen van Drenthe

Hooghalen - Gedurende de Duitse bezetting van Nederland, in de Tweede Wereldoorlog, zijn er tussen 1942 en 1945, meer dan honderdduizend mensen weggevoerd naar de vernietigingskampen in het oosten. Kamp Westerbork werd gebruikt als doorgangskamp. Bijna iedere dinsdag vertrok hier een trein, volgepakt met mensen, naar Auschwitz, Sobibor of een van de andere vernietingskampen in het oosten.

Door Nederland opgezet

Monument in Kamp Westerbork
Kamp Westerbork was in 1939 door Nederland opgezet om Joden op te vangen die voor het Nazi-bewind uit Duitsland waren gevlucht.
Na de oorlog werd het kamp aanvankelijk gebruikt om landverraders op te sluiten. In 1949 werd het kamp gebruikt als militair terrein en later als huisvesting voor mensen die terugkeerden uit Nederlands-Indië.
Tussen 1951 en 1971 kreeg het kamp een nieuwe naam: woonoord Schattenberg en werd het gebruikt als verblijfplaats voor Zuid-Molukkers.
Foto: Twee roestige spoorrails die omhoogkrullen. Het monument is ontworpen door Ralph Prins en markeert de plek waar de gruwelijke transporten naar de vernietigingskampen begonnen.

Sterrenwacht

Een deel van het terrein is sinds eind jaren '60 in gebruik als radiosterrenwacht.

Het Melkwegpad in Drenthe

Het Melkwegpad

Een wandeling van 50.000 lichtjaren

Als je een idee wilt krijgen van de uitgestrektheid van ons planetenstelsel, moet je een keertje het Melkwegpad lopen. Langs het pad staan de planeten op relatieve afstand tot de zon aangegeven en staan er informatieborden met verdere uitleg. Ook kun je ervaren dat 10 kilo op Aarde, op Jupiter plots 26 kilo weegt. Het Melkwegpad is te vinden bij de ingang van het Herinneringscentrum Kamp Westerbork.

Wat zeggen de bezoekers?


Ben jij hier ook geweest? Geef nu je beoordeling. Het duurt maar een paar tellen

Adres en bezoekers informatie

Kamp Westerbork

Adres: Oosthalen 8
Postcode en plaats: 9414 TG  Hooghalen
Provincie: Drenthe
Web: westerbork.nl
Voorkom teleurstellingen en check voor je komst altijd de actuele openingstijden.

Let op: De locatie op de kaart is slechts een indicatie en niet altijd de ingang, parkeerplaats of juiste route.

Zonsopkomst:
07:39

Zonsondergang:
19:06

Hooghalen uitstapjes in de buurt

Leuke overnachtingen Hooghalen

hotspotholland.nl

Leuke uitstapjes Nederland