Borkum dagje uit

 • Het eiland Borkum. Welkom op het Duitse Wad

  Het eiland Borkum. Welkom op het Duitse Wad

  Borkum

 • Vrijheid op het Wad

  Vrijheid op het Wad

  Borkum

 • Borkum

  Borkum

  Borkum

Dagje Borkum vanaf Eemshaven

Borkum - Moin moin! klinkt het vrolijk als we van boord stappen. De veerboot is zojuist aangemeerd in Borkum, het meest Westelijke Waddeneiland van Duitsland. Vanuit de Eemshaven ten noorden van Delfzijl hebben we een heerlijk boottochtje gemaakt over het Wad. De overtocht vanuit de Eemshaven naar Borkum duurt slechts 50 minuten. Omdat er 's zomers meerdere keren per dag wordt gevaren, is het Waddeneiland een originele bestemming voor een dagtochtje naar Duitsland.

Dagtochtje Borkum

Een dagtochtje vanuit Nederland naar Borkum groeit steeds meer aan populariteit. Het is niet alleen leuk om een nieuwe plek te ontdekken, sinds in 2018 de treinverbinding Groningen - Roodeschool - Eemshaven tot stand is gekomen, is een dagtochtje naar de Duitse Wadden een stuk eenvoudiger geworden. Zoals gezegd duurt de overtocht Eemshaven – Borkum slechts circa 50 minuten. En met de sneldienst duurt de overtocht slechts 25 minuten. Maar eigenlijk maakt het niet uit hoelang de boottocht duurt. Zodra je de Eemshaven uit vaart, is je vakantie begonnen!

Alles hat ein Ende, nür die Würst hat zwei

Als we na een dagje spazieren op Borkum weer op de vaste wal in de Eemshaven staan, kunnen we alleen maar afsluiten met het Duitse spreekwoord Alles hat ein Ende, nür die Würst hat zwei: alles heeft een einde, alleen een worst heeft er twee... Aan alles komt een einde, helaas ook aan deze mooie zon, zee en stranddag.

Is Borkum leuk?

Is Borkum leuk? Dat hangt helemaal van je verwachtingspatroon af. Vergeleken met de Nederlandse Waddeneilanden is er veel beton en hoogbouw. Kom je daarentegen graag op de Wadden en ben je nieuwsgierig naar het Duitse Wad, dan kom je op Borkum volledig aan je trekken.

Informatie over Borkum

 • Waar ligt Borkum?
  Borkum is het eerste Waddeneiland in Duitsland en ligt tussen het Nederlandse Rottumeroog en het Duitse eiland Memmert
 • Hoe groot is Borkum?
  Borkum is ongeveer 30 km2 groot en is daarmee net iets kleiner dan Schiermonnikoog
 • Hoeveel inwoners heeft Borkum?
  Het Duitse eiland Borkum heeft ca. 5200 inwoners. Tijdens het toeristenseizoen zijn dat er uiteraard veel meer
 • Waarom is Borkum Duits?
  Waarom hoort Borkum niet bij Nederland? Als je op de kaart kijkt is het een terechte vraag. De dichtstbijzijnde kust behoort tot Nederland en per veerboot is er een directe verbinding met de Eemshaven in Nederland. In de Franse Tijd behoorde Borkum tot het Koninkrijk Holland, maar na 1815 kwam het eiland weer onder Duitse hoede. Door haar strategische ligging werd Borkum begin 20e eeuw een belangrijke militaire post en is sindsdien Duits gebleven
 • Churchill, Borkum en Ameland
  Winston Churchill was in de jaren voorafgaand aan de Eerste Wereldoorlog minister van Marine en zag het strategisch belang van Borkum voor de Duitse (onderzeeboot)vloot: makkelijk te verdedigen, moeilijk te veroveren. Voor een aanval met de Navy was een basis nodig en hij koos Ameland. Nederland was in die tijd neutraal en het binnenvallen van Ameland zou oorlog betekenen. Uiteindelijk stierf het Engelse plan een zachte dood

Wat zeggen de bezoekers?

Adres en bezoekers informatie

Borkum dagje uit

Postcode en plaats: Borkum
Provincie: Groningen , Duitsland
Web: borkumlijn.nl

Bezoek: Een gemiddeld bezoek duurt ca. 8 uur.
Bij de boot in de Eemshaven is er een groot parkeerterrein. Adres: Borkumkade 1, 9979 XX Eemshaven.
Eenmaal aangekomen in Borkum, over het eiland loopt een 7 kilometer lange smalspoorlijn die de veerhaven met het plaatsje Borkum verbindt.

Let op: De locatie op de kaart is slechts een indicatie en niet altijd de ingang, parkeerplaats of juiste route. Er worden tot 8 plekken in de buurt getoond. Meer zien? Gebruik dan de zoek functie op deze site.

Zonsopkomst:
Zonsondergang:
Laatste kwartier:
05:53
21:25
Laatste kwartier

Welcher Seemann liegt bei Nanni im Bett?

Duitse Waddeneilanden

Het bekende ezelsbruggetje om de volgorde van de Nederlandse Waddeneilanden te onthouden is TVTAS: Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog. Het geheugensteuntje voor de Ost Friesische (Duitse) Waddeneilanden ten noordoosten van Groningen is Welcher Seemann liegt bei Nanni im Bett?. Het ezelsbruggetje staat voor Wangerooge, Spiekeroog, Langeoog, Baltrum, Norderney, Juist en Borkum (van oost naar west).

Nog verder naar het noorden liggen de Nort Friesische eilanden Föhr, Sylt en Amrum. Rond deze eilanden liggen een aantal terpen in de Waddenzee die de Halligen worden genoemd.