Rottumerplaat

Zeehonden voor de kust van Rottumerplaat

Verboden toegang

Rottum - Het Waddeneiland Rottumerplaat wordt vaak verward met Rottum en Rottumeroog. Het eiland ligt ten westen van Schiermonnikoog en ten oosten van het even verder gelegen Rottumeroog. Het eiland wordt bewoond door... ja door wie eigenlijk?

Rottumeroog

Op de plek van Rottumerplaat lag een paar eeuwen geleden het eiland Rottumeroog. Dat eiland is in de loop van de tijd een paar kilometer naar het oosten 'gewandeld' doordat de westzijde afkalft en de oostzijde aanslibt. Het huidige Rottumerplaat is in de 19e eeuw ontstaan uit een zandplaat. Omdat er in de vorige eeuw plannen waren om de Waddenzee in te polderen, legde Rijkswaterstaat in 1950 een stuifdijk aan om van het eiland een werkeiland te maken.
Tegenwoordig heeft de natuur hier weer de vrije hand.

Bewoners Rottumerplaat

Kaap van Rottumerplaat
Kaap van Rottumerplaat
De bekendste bewoners van Rottumerplaat waren de schrijvers Godfried Bomans en Jan Wolkers die in 1971 een weekje op het eiland verbleven. Huidige bewoners zijn twee vogelwachters en een enorme hoeveelheid vogels en zeehonden die van het eiland hun thuis hebben gemaakt.

Noordelijkste puntje van Nederland

Rottumerplaat is het noordelijkste puntje van Nederland. Het eiland is ca. 6,8 km² groot.

Adres en bezoekers informatie
Adres: Maarten Toonder Senior-pad 1
Postcode en plaats: Rottum


Bezoekduur: Een gemiddeld bezoek duurt ca. 6 uur.
Bezoekers zijn op Rottumerplaat niet welkom. Alleen met een speciale ontheffing krijg je toegang tot het eiland. In het broedseizoen houden vogelwachters een oogje in het zeil.

Hoi @hotspotholland, hier ben ik geweest!
Klik hier om te tweeten!


Rottumerplaat - Beoordeling door bezoekers
Ben jij hier ook geweest? Geef nu je beoordeling. Het duurt maar een paar tellen

Rottumerplaat


Let op: De plaats op de kaart is slechts een indicatie en is niet altijd de ingang, parkeerplaats of juiste route. De beoordelingen op deze site worden geplaatst door bezoekers en vertegenwoordigen niet de mening van de redactie.


Copyright © Hotspot Holland 2003 - 2019
Wij zijn HotspotHolland, de site vol verrassende plekjes en uitstapjes in Nederland. Wij wonen bij jou in de buurt en vinden het leuk om gekke plekken te ontdekken. Net als jij. Leuke dingen doen? Uitstapje en bijzondere plaatsen bezoeken? Wandelen of een fietstocht? Citytrip, weekendje weg of evenement? Vakantiehuisje, camping of hotel boeken? Je vindt het allemaal hier. 1001 onverwachte uitstapjes. Fijne vakantie!


Privacy en cookies

  NL EN DE