Rottumeroog

Welkom op Rottumeroog

Meest eenzame plek Nederland

Rottum - De Plek van Nemo is de meest afgelegen plek op aarde. Het ligt in het zuiden van de Stille Oceaan, op 2688 kilometer verwijderd van Ducie island. Dit eenzame eilandje is een onbewoonde koraalatol van nog geen twee kilometer. Overigens is het vrijwel ontoegankelijke point Nemo geen land. Het is slechts een eenzame en de meest afgelegen plek op zee. Wat is de meest afgelegen plek van Nederland?

Twintigduizend mijlen onder over zee

"De plek van Nemo", ook wel "Point Nemo" genoemd, refereert aan Kapitein Nemo, uit de roman Twintigduizend mijlen onder zee van Jules Verne. Deze kapitein (Nemo staat voor niemand in het latijn) vaart over de wereldzeeën. Met zijn zelfgebouwde duikboot, de Nautilus, beleeft hij allerlei wonderbaarlijke avonturen.

Rottumeroog

De meest eenzame en meest afgelegen plek van Nederland is Rottum. Of beter gezegd Rottumeroog. Want Rottum is de verzamelnaam voor de drie onbewoonde Waddeneilandjes Rottumeroog, Rottumerplaat en Zuiderduin, voor de kust van Groningen. Om hier te komen moet je ook een wonderbaarlijke reis maken, want het eiland is verboden gebied voor mensen. Slechts een paar keer per jaar worden zeer beperkt bezoekers toegelaten. Wil je Rottumeroog bezoeken? Houd dan de website van Staatsbosbeheer in de gaten.

Moenkelangenoe

Waar nu Rottummerplaat en Rottumeroog liggen, zou 700 jaar geleden Moenkelangenoe oftewel Monnikenlangenoog, hebben gelegen.
Net als Schiermonnikoog dankt het eiland zijn naam aan monniken en behoorde het bij de kloosters Rottum en Oldeklooster.
Totdat Moenkelangenoe in twee stukken brak, de eilanden Rottumeroog en Bosch, was het eiland tussen de 12 en 15 kilometer lang. Bosch verdween uiteindelijk ook in de golven.

Bekendste bewoner

De bekendste bewoner van Rottumeroog is Jan Toxopeus. Hij was tot 1965 voogd van het eiland, totdat Rijkswaterstaat en Staatsbosbeheer het toezicht overnamen.

Rottumeroog is ca. 2,2 km² groot.

Adres en bezoekers informatie
Adres: Jan Brandspad 1
Postcode en plaats: Rottum


Bezoekduur: Een gemiddeld bezoek duurt ca. 6 uur.
De boottocht vanuit Lauwersoog naar Rottumeroog is met hoog water. Wanneer het laag tij wordt, kan het schip voor de kust van Rottumeroog droogvallen en kun je door het water en over het wat naar het eiland lopen. Voordeel is dan tevens dat vogels niet op hun "hoogwatervluchtplaats" worden verstoord.
Een bezoek aan Rottumeroog is alleen mogelijk onder begeleiding van een gids van Staatsbosbeheer.

Hoi @hotspotholland, hier ben ik geweest!
Klik hier om te tweeten!


Rottumeroog - Beoordeling door bezoekers
Ben jij hier ook geweest? Geef nu je beoordeling. Het duurt maar een paar tellen.


Populairste bezoektijd
Weer? Zonnig:
50%
Bewolkt:
50%
Regen:
0%
Sneeuw:
0%
Wanneer? Voorjaar:
0%
Zomer:
100%
Najaar:
0%
Winter:
0%
Met wie? Samen
100%
Met kleine kinderen
0%
Met tieners
0%
Groep:
0%
Alleen:
0%
Geen health informatie beschikbaar
Hoe beviel je uitstapje aan 'Rottumeroog'? Deel je ervaringen met medereizigers. Registratie niet nodig. Geef nu je beoordeling. Het duurt maar een paar tellen.

Rottumeroog


Let op: De plaats op de kaart is slechts een indicatie en is niet altijd de ingang, parkeerplaats of juiste route. De beoordelingen op deze site worden geplaatst door bezoekers en vertegenwoordigen niet de mening van de redactie.

Rottum uitstapjes omgeving
Zuiderduin
Rottumerplaat
Simonszand
Poort Kaap Noord
Startpunt Pieterpad
Zeehondencentrum Pieterburen
9999 XL: De allerlaatste postcode
De scheve toren van Bedum

Emder kaap

De Emder kaap, de karakteristieke gietijzeren toren op Rottumeroog is gebouwd in 1883. De kaap is 22 meter hog en is sinds 1986 een rijksmonument.

Oorspronkelijk stonden er twee kapen op Rottumeroog. De tweede, de Groninger kaap verdween in 1931 in de golven.

De Emder kaap is in 1989 gerestaureerd en een jaar later teruggeplaatst op zijn oude plek. In 1999 is de kaap verplaatst omdat hij met hoog water natte voeten kreeg.
Overnachten

Plek van Nemo

De Pacific pole of inaccessibility of in het Nederlands het oceanische punt van ontoegankelijkheid ligt op 48°52.6'S 123°23.6'W in het zuiden van de Stille Oceaan. In het onwaarschijnlijke geval dat je hier geweest bent, plaats dan even een foto in de comments!

Copyright © Hotspot Holland 2003 - 2019
Wij zijn HotspotHolland, de site vol verrassende plekjes en uitstapjes in Nederland. Wij wonen bij jou in de buurt en vinden het leuk om gekke plekken te ontdekken. Net als jij. Leuke dingen doen? Uitstapje en bijzondere plaatsen bezoeken? Wandelen of een fietstocht? Citytrip, weekendje weg of evenement? Vakantiehuisje, camping of hotel boeken? Je vindt het allemaal hier. 1001 onverwachte uitstapjes. Fijne vakantie!


Privacy en cookies

  NL EN DE