Oudenbosch. De St. Pieter van het Noorden

Dankzij de 'Sint Pieter' (ofwel de Basiliek van de H.H. Agatha en Barbara) wordt Oudenbosch ook wel het 'Rome van de Lage Landen' genoemd. De koepelkerk is een pastiche (mengelmoes) van 2 Romeinse basilieken

Dankzij de 'Sint Pieter' (ofwel de Basiliek van de H.H. Agatha en Barbara) wordt Oudenbosch ook wel het 'Rome van de Lage Landen' genoemd. De koepelkerk is een pastiche (mengelmoes) van 2 Romeinse basilieken

Oudenbosch

Vaticaanstad - Oudenbosch - Yamoussoukro

Oudenbosch - Wat is de overeenkomst tussen Yamoussoukro in Ivoorkust en het Nederlandse Oudenbosch? Hoewel de afmetingen fors verschillen, zijn zowel de Basilique de Notre Dame de la Paix in Ivoorkust als de Basiliek van de H.H. Agatha en Barbara in Oudenbosch gebasseerd op de beroemde Sint Pieter in Vaticaanstad.

Basilica Major Oudenbosch

Paus Pius X verleende ruimt honderd jaar geleden de H.H. Agatha en Barbarakerk in Oudenbosch de eretitel Basilica Minor. De kerk is 81 meter lang en 55 meter breed. De enorme koepel is 63 meter hoog en torent hoog boven het plaatsje en de omgeving uit. In 1865, toen de bouw begon, woonden er slechts 3500 mensen in Oudenbosch. Ondanks het kleine inwoneraantal was de toenmalige pastoor Willem Hellemons vastbesloten om een grootse kerk naar Romeins voorbeeld te bouwen.

Overeenkomsten en verschillen met Rome

De inhoud van deze Basilica Major ca. 16 keer kleiner dan de echte Sint Pieter in Rome. Een ander verschil is de afwerking. In Rome zijn grote hoeveelheden marmer in de basiliek verwerkt. In Oudenbosch zijn de wanden van het interieur met verf 'gemarmerd'. Dit doet overigens niets af aan het indrukwekkende gebouw.

Oudenbosch
Oudenbosch in Brabant
Het fraaie interieur van de Basiliek van Oudenbosch

De Basiliek van Oudenbosch
De koepel van de basiliek steekt hoog boven alle daken van Oudenbosch uit

Architect Pierre Cuypers

Overal in Nederland kom je de gebouwen van architect Cuypers tegen. Zijn bekendste ontwerpen zijn het Centraal Station en het Rijksmuseum in Amsterdam. Maar ook de herbouw van Kasteel De Haar in Haarzuilens is van zijn hand. Bij de bouw van de Basiliek van Oudenbosch was hij 'slechts' adviseur: hij had het ontwerp immers niet zelf bedacht en de werktekeningen waren gebaseerd op het origineel in Rome. De basiliek werd tussen 1865 en 1892 gebouwd.

Wat zeggen de bezoekers?


Ben jij hier ook geweest? Geef nu je beoordeling. Het duurt maar een paar tellen

Adres en bezoekers informatie

Oudenbosch. De St. Pieter van het Noorden

Adres: Markt 57
Postcode en plaats: 4731 HN  Oudenbosch
Provincie: Noord-Brabant
Oudenbosch ligt tussen Breda en Roosendaal. Eenmaal in Oudenbosch is de basiliek, dankzij de enorme koepel, snel gevonden.

Let op: De locatie op de kaart is slechts een indicatie en niet altijd de ingang, parkeerplaats of juiste route. Er worden tot 4 plekken in de buurt getoond. Meer zien? Gebruik dan de zoek functie op deze site.

08:34
Zon op
16:29
Zon onder
Nieuwe maan
Nieuwe maan

Oudenbosch uitstapjes in de buurt

Leuke overnachtingen Oudenbosch

hotspotholland.nl

Leuke uitstapjes Nederland