Oudenbosch. De St. Pieter van het Noorden

Dankzij de 'Sint Pieter' (ofwel de Basiliek van de H.H. Agatha en Barbara) wordt Oudenbosch ook wel het 'Rome van de Lage Landen' genoemd. De koepelkerk is een pastiche (mengelmoes) van 2 Romeinse basilieken

Vaticaanstad - Oudenbosch - Yamoussoukro

Oudenbosch - Wat is de overeenkomst tussen Yamoussoukro in Ivoorkust en het Nederlandse Oudenbosch? Hoewel de afmetingen fors verschillen, zijn zowel de Basilique de Notre Dame de la Paix in Ivoorkust als de Basiliek van de H.H. Agatha en Barbara in Oudenbosch gebasseerd op de beroemde Sint Pieter in Vaticaanstad.

Basilica Major Oudenbosch

Paus Pius X verleende ruimt honderd jaar geleden de H.H. Agatha en Barbarakerk in Oudenbosch de eretitel Basilica Minor. De kerk is 81 meter lang en 55 meter breed. De enorme koepel is 63 meter hoog en torent hoog boven het plaatsje en de omgeving uit. In 1865, toen de bouw begon, woonden er slechts 3500 mensen in Oudenbosch. Ondanks het kleine inwoneraantal was de toenmalige pastoor Willem Hellemons vastbesloten om een grootse kerk naar Romeins voorbeeld te bouwen.

Overeenkomsten en verschillen met Rome

De inhoud van deze Basilica Major ca. 16 keer kleiner dan de echte Sint Pieter in Rome. Een ander verschil is de afwerking. In Rome zijn grote hoeveelheden marmer in de basiliek verwerkt. In Oudenbosch zijn de wanden van het interieur met verf 'gemarmerd'. Dit doet overigens niets af aan het indrukwekkende gebouw.

Oudenbosch
Oudenbosch in Brabant
Het fraaie interieur van de Basiliek van Oudenbosch

De Basiliek van Oudenbosch
De koepel van de basiliek steekt hoog boven alle daken van Oudenbosch uit

Architect Pierre Cuypers

Overal in Nederland kom je de gebouwen van architect Cuypers tegen. Zijn bekendste ontwerpen zijn het Centraal Station en het Rijksmuseum in Amsterdam. Maar ook de herbouw van Kasteel De Haar in Haarzuilens is van zijn hand. Bij de bouw van de Basiliek van Oudenbosch was hij 'slechts' adviseur: hij had het ontwerp immers niet zelf bedacht en de werktekeningen waren gebaseerd op het origineel in Rome. De basiliek werd tussen 1865 en 1892 gebouwd.


Oudenbosch. De St. Pieter van het Noorden - Beoordeling door bezoekers
  • prachtige kerk en zeker een bezoekje waard. Wij hadden een weekend in Breda geboekt. Op zaterdag eerst de Prinsenkapel bekeken, die overigens prachtig was en zondag zijn we met de bus naar Oudenbosch gegaan. Ideaal!

Ben jij hier ook geweest? Geef nu je beoordeling. Het duurt maar een paar tellen.


Populairste bezoektijd
Weer? Zonnig:
100%
Bewolkt:
0%
Regen:
0%
Sneeuw:
0%
Wanneer? Voorjaar:
0%
Zomer:
100%
Najaar:
0%
Winter:
0%
Met wie? Samen
100%
Met kleine kinderen
0%
Met tieners
0%
Groep:
0%
Alleen:
0%
Geen health informatie beschikbaar

Hoi @hotspotholland, hier ben ik geweest!
Klik hier om te tweeten!

Hoe beviel je uitstapje aan 'Oudenbosch. De St. Pieter van het Noorden'? Deel je ervaringen met medereizigers. Registratie niet nodig. Geef nu je beoordeling. Het duurt maar een paar tellen.

Adres en bezoekers informatie

Oudenbosch. De St. Pieter van het Noorden

Adres: Markt 57
Postcode en plaats: 4731 HN  Oudenbosch
Provincie: Noord-Brabant

Oudenbosch ligt tussen Breda en Roosendaal. Eenmaal in Oudenbosch is de basiliek, dankzij de enorme koepel, snel gevonden.
Let op: De locatie op de kaart is slechts een indicatie en niet altijd de ingang, parkeerplaats of juiste route.

Copyright © Hotspot Holland 2003 - 2020
Vakantie in eigen land? Uitstapje of Dagje uit?
Wij zijn Hotspot Holland, de site vol verrassende plekjes en uitstapjes in Nederland. Wij zijn avonturiers bij jou in de buurt en vinden het leuk om gekke plekken te ontdekken. Net als jij. Leuke dingen doen? Er op uit en bijzondere plaatsen bezoeken? Wandelen of een fietstocht? Citytrip, weekendje weg of evenement? Vakantiehuisje, camping of hotel boeken? Je vindt het allemaal hier. 1001 onverwachte uitstapjes in eigen land. Fijne vakantie!
  NL EN DE

Privacy en cookies