Tiengemeten: onbewoond eiland

Tiengemeten is omringd door water... Alleen met een pontje kun je op het bijzondere eiland komen

Wandelen op een onbewoond eiland in het Haringvliet

Tiengemeten - In tegenstelling tot wat je misschien zou denken, heeft de naam van dit bijzondere eilandje helemaal niets met waterstanden te maken. Een gemet is de oude maateenheid voor ongeveer een halve hectare oppervlakte. Tiengemeten was dus vroeger zo'n vijf hectare groot. Maar door aanslibbing en inpoldering -de laatste inpoldering was in 1860- groeide deze zandbank in het Haringvliet uit tot een heus eilandje.

Watersnoodramp Tiengemeten

Wandelen over het eilandje Tiengemeten
Natuur op het eilandje Tiengemeten
Van origine werd Tiengemeten bewoond door akkerbouwers. Sinds 1997 is de Vereniging Natuurmonumenten de eigenaar van het eilandje en daarbij hebben de bewoners en de akkers plaats moeten maken voor natuur.
In 1953 kwam het eilandje bij de grote watersnoodramp volledig onder water te staan. Om het eilandje tegen nieuwe overstromingen te behoeden, werden de binnendijken tussen de polders afgegraven en gebruikt om de buitenste ringdijk te verstevigen.

Doorsteken dijken Tiengemeten

Wandelen over het eilandje Tiengemeten
Lekker uitwaaien op Tiengemeten
In 2006 is Tiengemeten omgezet van landbouwgrond naar natuur. Daarvoor werd aan de zuidkant van het eiland de dijk doorgestoken. Een deel van Tiengemeten kwam daardoor onder water te staan. Het eiland heeft 3 'minilandschappen': Wildernis met open water, Weelde, het watermoeras en Weemoed met kleinschalige landbouw.

Struinen op Tiengemeten

Of de boeren van destijds zo blij waren met het opheffen van hun bedrijf ten gunste van de natuur van Natuurmonumenten valt te betwijfelen. Maar voor wandelaars en vogeltjeskijkers is er een mooi zoetwatergetijdengebied met water, grasland, slikken, moeras en bos bijgekomen. Voor mensen die van rust houden en lekker in de natuur willen struinen is Tiengemeten een absolute aanrader.


Tiengemeten: onbewoond eiland - Beoordeling door bezoekers

Ben jij hier ook geweest? Geef nu je beoordeling. Het duurt maar een paar tellen.


Populairste bezoektijd
Weer? Zonnig:
50%
Bewolkt:
50%
Regen:
0%
Sneeuw:
0%
Wanneer? Voorjaar:
50%
Zomer:
0%
Najaar:
50%
Winter:
0%
Met wie? Samen
100%
Met kleine kinderen
0%
Met tieners
0%
Groep:
0%
Alleen:
0%
Geen health informatie beschikbaar

Hoi @hotspotholland, hier ben ik geweest!
Klik hier om te tweeten!

Hoe beviel je uitstapje aan 'Tiengemeten: onbewoond eiland'? Deel je ervaringen met medereizigers. Registratie niet nodig. Geef nu je beoordeling. Het duurt maar een paar tellen.

Adres en bezoekers informatie

Tiengemeten: onbewoond eiland

Adres: Tiengemeten 1
Postcode en plaats: 3284 BE  Tiengemeten
Provincie: Zuid-Holland

Het pontje op het Haringvliet verbindt de vaste wal met Tiengemeten
Het pontje op het Haringvliet verbindt de vaste wal met Tiengemeten. Verdwalen op het eiland kan niet. Het pontje missen natuurlijk wel. Dus wees op tijd.
Tiengemeten ligt in het Haringvliet, onder Rotterdam. Op het eiland heeft Natuurmonumenten twee wandelingen uitgezet.

Pontje naar het eiland

Vanaf Nieuwendijk kunnen bezoekers per veerpont oversteken naar het eiland Tiengemeten. De overtocht duurt ongeveer 15 minuten.
Let op: De locatie op de kaart is slechts een indicatie en niet altijd de ingang, parkeerplaats of juiste route.

Copyright © Hotspot Holland 2003 - 2020
Vakantie in eigen land? Uitstapje of Dagje uit?
Wij zijn Hotspot Holland, de site vol verrassende plekjes en uitstapjes in Nederland. Wij zijn avonturiers bij jou in de buurt en vinden het leuk om gekke plekken te ontdekken. Net als jij. Leuke dingen doen? Er op uit en bijzondere plaatsen bezoeken? Wandelen of een fietstocht? Citytrip, weekendje weg of evenement? Vakantiehuisje, camping of hotel boeken? Je vindt het allemaal hier. 1001 onverwachte uitstapjes in eigen land. Fijne vakantie!
  NL EN DE

Privacy en cookies