Bargerveen: zo zag Nederland er vroeger uit

Hoogveengebied Bargerveen

Uniek hoogveengebied op de Nederlands / Duitse grens

Klazienaveen - Het Bargerveen in Zuidoost-Drenthe is een goed voorbeeld van hoe grote delen van Nederland er vroeger uit hebben gezien. Het is een van de weinige overgebleven hoogveengebieden in ons land. Het is een  zompig veengebied dat op sommige plaatsen is afgegraven. In het gebied leven verschillende bijzondere planten en dieren.

Hoogveengebied Bargerveen bij Emmen
Het fotogenieke Bargerveen bij Emmen in zuidoost Drenthe

Bargerveen
Mooi in alle jaargetijden

Van zompig veen tot turf

Veen bestaat uit deels vergane plantenresten die zich onderwater langzaam opstapelen. Laag na laag. Jaar na jaar. De plantenresten worden door het water van de buitenlucht afgesloten en rotten zo niet verder. Door dit proces worden de plassen in het veengebied steeds ondieper, net zolang tot er land ontstaat.

Afsteken van de turf

Het veen werd in de 19e eeuw afgestoken en in de vorm van turf gebruikt als brandstof. In het Bargerveen kom je daarvan nog enkele sporen tegen zoals de resten van een spoorlijntje met enkele wagonnetjes (zie foto) en enkele hopen turf. Dit laatste vind je op plaatsen waar vroeger arbeidershuisjes hebben gestaan. Als je zo'n hoop turf openmaakt, zie je turf in verschillende kleuren. De aanmaak en witte turf is de bovenste laag veen die afgegraven is, de zwart gekleurde turf is van de onderste laag veen en heeft de beste brandkwaliteit. Ook wordt dit gebruikt om er 'Norit' van te maken.

Hoogveengebied Bargerveen bij Emmen
In het gebied zijn nog resten van turfwinning uit de vorige eeuw te vinden.

Adres en bezoekers informatie
Adres: Bargerveen
Postcode en plaats: Klazienaveen

Het Bargerveen ligt in het uiterste zuidoosten van Drenthe (achter Emmen), tegen de Duitse grens. Door het gebied lopen diverse fiets- en wandelroutes.

Hoi @hotspotholland, hier ben ik geweest!
Klik hier om te tweeten!


Bargerveen: zo zag Nederland er vroeger uit - Beoordeling door bezoekers
Ben jij hier ook geweest? Geef nu je beoordeling. Het duurt maar een paar tellen

Bargerveen: zo zag Nederland er vroeger uit


Let op: De plaats op de kaart is slechts een indicatie en is niet altijd de ingang, parkeerplaats of juiste route. De beoordelingen op deze site worden geplaatst door bezoekers en vertegenwoordigen niet de mening van de redactie.


Copyright © Hotspot Holland 2003 - 2019
Wij zijn HotspotHolland, de site vol verrassende plekjes en uitstapjes in Nederland. Wij wonen bij jou in de buurt en vinden het leuk om gekke plekken te ontdekken. Net als jij. Leuke dingen doen? Uitstapje en bijzondere plaatsen bezoeken? Wandelen of een fietstocht? Citytrip, weekendje weg of evenement? Vakantiehuisje, camping of hotel boeken? Je vindt het allemaal hier. 1001 onverwachte uitstapjes. Fijne vakantie!


Privacy en cookies

  NL EN DE