Hoogveengebied Bargerveen
Klazienaveen
Uniek hoogveengebied op de Nederlands / Duitse grens
Klazienaveen - Het Bargerveen in Zuidoost-Drenthe is een goed voorbeeld van hoe grote delen van Nederland er vroeger uit hebben gezien. Het is een van de weinige overgebleven hoogveengebieden in ons land. Het is een zompig veengebied dat op sommige plaatsen is afgegraven. In het gebied leven verschillende bijzondere planten en dieren.
Van zompig veen tot turf
Veen bestaat uit deels vergane plantenresten die zich onderwater langzaam opstapelen. Laag na laag. Jaar na jaar. De plantenresten worden door het water van de buitenlucht afgesloten en rotten zo niet verder. Door dit proces worden de plassen in het veengebied steeds ondieper, net zolang tot er land ontstaat.
Afsteken van de turf
Het veen werd in de 19e eeuw afgestoken en in de vorm van turf gebruikt als brandstof. In het Bargerveen kom je daarvan nog enkele sporen tegen zoals de resten van een spoorlijntje met enkele wagonnetjes (zie foto) en enkele hopen turf. Dit laatste vind je op plaatsen waar vroeger arbeidershuisjes hebben gestaan. Als je zo'n hoop turf openmaakt, zie je turf in verschillende kleuren. De aanmaak en witte turf is de bovenste laag veen die afgegraven is, de zwart gekleurde turf is van de onderste laag veen en heeft de beste brandkwaliteit. Ook wordt dit gebruikt om er 'Norit' van te maken.