Roadtrip langs de hunebedden van Drenthe
Geplaatst in Geschiedenis - Prehistorie
Borger - Nederland telt meer dan 50 hunebedden. De meeste daarvan liggen langs de N34 in Drenthe. Deze provinciale weg wordt daarom ook wel de "Hunebed Highway" genoemd. Deze 60 kilometer lange route loopt dwars door Drenthe tussen Zuidlaren en Coevorden. Leuk om deze prehistorische plekken te bezoeken. Maar pas op voor hunebedden-moeheid!
Startpunt hunebeddenroute
Hunebedden zijn genummerd van noord naar zuid. Maar liefst 47 van de 52 hunebedden in Drenthe liggen rond de N34. Deze provinciale weg loopt via Zuidlaren, Gieten, Borger, Emmen naar Coevorden (en verder naar Ommen).
Hunebed D1 bij Steenbergen is het meest noordelijke hunebed van Drenthe. Maar het startpunt van de Hunebed Highway ligt een stuk verderop bij Hunebed D6 in Tynaarlo. D6 is een mooi en goed bewaard gebleven hunebed dat daarom populair is bij kunstschilders. Let op, Hunebed D6 is enigszins lastig met de auto te bereiken. Maar geen nood. Er zijn zoveel hunebedden dat je ook ergens anders kunt starten.
Functie van hunebedden
Hunebedden behoren tot de oudste overblijfselen van menselijke bewoning in ons land. Ze zijn meer dan 5000 jaar oud en je vindt ze op verscheidene plekken, met name in Drenthe. Hunebedden zijn eigenlijk grafheuvels waarin meerdere mensen werden begraven, maar het is niet duidelijk wie het voorrecht had om in zo'n hunebed begraven te worden.
IJstijd in Nederland
De enorme keien die gebruikt zijn om de hunebedden te bouwen, zijn afkomstig uit Zweden en Finland. Zo'n 150.000 jaar geleden waren delen van Europa bedekt door sneeuw en ijs. Gedurende deze ijstijd, zijn de stenen door enorme gletsers geleidelijk vanuit Scandinavië naar ons land geschoven. Door veranderingen in het klimaat smolt het ijs en bleven de enorme keien in de bodem van Drenthe achter.
Hunebed D49
De Papeloze Kerk
Hunebed D49, beter bekend als de
Papeloze Kerk, werd in de 16e eeuw gebruikt voor het houden van 'hagenpreken'. Deze kerkdiensten werden in het geheim gehouden omdat het protestantisme in die tijd verboden was in ons land. Aan deze tijd dankt dit hunebed bij Schoonoord haar naam.
Informatie over hunebedden
Oudste bouwwerken van Nederland
De hunebedden zijn de oudste monumenten van Nederland. Ze zijn in de prehistorie gebouwd van zwerfkeien die in de IJstijd naar Drenthe zijn meegevoerd
Nummers
Alle hunebedden hebben een eigen nummer. Ze zijn genummerd van noord naar Zuid. In Drenthe vind je D1 tot en met D54. Nummer D48 bleek achteraf toch geen hunebed te zijn en nummer D33 is ooit afgebroken. Ook in Groningen zijn een tweetal hunebedden gevonden. Deze beginnen met een 'G'
Hunebedden namen
De meeste hunebedden hebben een saai nummer als naam. Slechts enkele hunebedden hebben een eigen naam: De Papeloze kerk, de Eexter grafkelder, de Stemberg, de Steenbarg in Noordlaren en de beide hunebedden Hunenborg, in Midlaren
Hunebedcity
Borger wordt ook wel gekscherend de hunebed-hoofdstad van Nederland genoemd omdat hier op relatief korte afstand van elkaar 19 van de 52 Drentse hunebedden liggen
Grootste hunebed
Het grootste hunebed van Nederland ligt in Borger en heeft de fantasieloze naam D27. Dit hunebed is bijna 23 meter lang
Hunebedden-moeheid
De hunebedden zijn een mooie aanleiding om te wandelen of fietsen in Drenthe. Deze prehistorische bouwwerken zijn zeker de moeite waard om eens te bezoeken, maar pas op, het is geen Walhalla. Want na te veel hunebedden begint toch echt de hunebedden moeheid toe te slaan en kun je geen kei meer zien!
Mario Dings
NL
Jammer dat er geen hunebedroute is of een KML bestand waarmee ze allemaal te traceren zijn. Ik ben al aan het zoeken geweest, maar sommige hunebedden zijn bijna onvindbaar of blijken en kilometer verder te liggen.
Dick
Drenthe
4 sterren
Beste Mario. Laten we geen hunnebeddenroute maken, dan is het met de rust aldaar gedaan, en wat is er mooier als op zoek gaan naar het hunnebed van je keuze.
Redactie Hotspotholland
Nederland
4 sterren
Op deze pagina is nu een kmz file geplaatst met alle locaties. Je zou deze eens kunnen proberen.