Prehistorie: Hunebedden Highway Drenthe

Hunebed bij het Drentse plaatsje Zeegse

Van Zuidlaren via Borger naar Emmen

Borger - Nederland telt meer dan 50 hunebedden. De meeste daarvan liggen langs de 'Hunebedden Highway''. Deze route loopt dwars door Drenthe, van Zuidlaren via Borger naar Emmen. Leuk om deze prehistorische plekken te bezoeken. Maar pas op voor hunebedden-moeheid!

Functie van hunebedden

Hunebedden behoren tot de oudste overblijfselen van menselijke bewoning in ons land. Ze zijn meer dan 5000 jaar oud en je vindt ze op verscheidene plekken, met name in Drenthe. Hunebedden zijn eigenlijk grafheuvels waarin meerdere mensen werden begraven, maar het is niet duidelijk wie het voorrecht had om in zo'n hunebed begraven te worden.

IJstijd in Nederland

De enorme keien die gebruikt zijn om de hunebedden te bouwen, zijn afkomstig uit Zweden en Finland. Zo'n 150.000 jaar geleden waren delen van Europa bedekt door sneeuw en ijs. Gedurende deze ijstijd, zijn de stenen door enorme gletsers geleidelijk vanuit Scandinavië naar ons land geschoven. Door veranderingen in het klimaat smolt het ijs en bleven de enorme keien in de bodem van Drenthe achter.

Hunebed bij Drouwen
Hunebed bij Noordsleen

Hunebed D49

De Papeloze Kerk

Hunebed D49, beter bekend als de Papeloze Kerk, werd in de 16e eeuw gebruikt voor het houden van 'hagenpreken'. Deze kerkdiensten werden in het geheim gehouden omdat het protestantisme in die tijd verboden was in ons land. Aan deze tijd dankt dit hunebed bij Schoonoord haar naam.

De Papeloze Kerk bij Schoonoord
De Papeloze Kerk, het grote hunebed bij Schoonoord

Hunebed weetjes

  • De Papeloze kerk, de Eexter grafkelder de Stemberg, de Steenbarg in Noordlaren en de beide hunebedden Hunenborg in Midlaren, zijn de enige hunebedden in ons land met een eigen naam.
  • Borger wordt ook wel gekscherend de hunebedhoofdstad van Nederland genoemd omdat op relatief korte afstand van elkaar 19 van de 52 Drentse hunebedden liggen.

Hunebedden-moeheid

De hunebedden zijn een mooie aanleiding om in Drenthe te gaan wandelen of te fietsen en de prehistorische bouwwerken zijn zeer de moeite waard om te bezoeken, maar pas op want na te veel hunebedden begint toch echt de hunebedden moeheid toe te slaan en kun je geen kei meer zien!

Megalieten

Hunebedden in het buitenland

Menhirs op Corsica Hunebedden worden ook wel megalieten genoemd. Megaliet betekent grote steen, maar is tegelijkertijd de verzamelnaam voor een stenen monument uit de prehistorie. Een bekende megaliet is Stonehenge in de UK, maar ook elders in Europa zijn megalieten te vinden. Bijvoorbeeld op Corsica.
Foto: De stenenrij van Palaggiu met menhirs in de omgeving van Sartène op Corsica

Adres en bezoekers informatie
Postcode en plaats: Borger
Provincie: Drenthe

De hunebedden vind je vooral in Drenthe, maar ook in Groningen zijn er 2 en over de grens in Duitsland zijn ook hunebedden te vinden. In Drenthe vind je ze o.a. bij Eext, Drouwen, Emmen en Sleen. De grootste hunebedden zijn te vinden bij Havelte (Havelterberg) en bij Borger (met 22,5 meter lengte de grootste). Bij Schoonoord is ook een fraai exemplaar te vinden onder de naam 'De Papeloze Kerk'.

Prehistorie: Hunebedden Highway Drenthe - Beoordeling door bezoekers
Ben jij hier ook geweest? Geef nu je beoordeling . Het duurt maar een paar tellen

Prehistorie: Hunebedden Highway Drenthe

Let op: De locatie op de kaart is slechts een indicatie en niet altijd de ingang, parkeerplaats of juiste route. Alleen hotspots in de nabije omgeving worden getoond. Gebruik het hoofdmenu om alle hotspots te zien.


Copyright © Hotspot Holland 2003 - 2019
Vakantie in eigen land? Uitstapje of Dagje uit?
Wij zijn Hotspot Holland, de site vol verrassende plekjes en uitstapjes in Nederland. Wij zijn avonturiers bij jou in de buurt en vinden het leuk om gekke plekken te ontdekken. Net als jij. Leuke dingen doen? Er op uit en bijzondere plaatsen bezoeken? Wandelen of een fietstocht? Citytrip, weekendje weg of evenement? Vakantiehuisje, camping of hotel boeken? Je vindt het allemaal hier. 1001 onverwachte uitstapjes in eigen land. Fijne vakantie!


Privacy en cookies

  NL EN DE