De Zeven bergjes

De Zeven Bergjes op de Zuiderheide bij Hilversum

Prehistorische tumuli grafheuvels bij Hilversum

Hilversum - De Zeven Bergjes is een groep van 10 grafheuvels op de heide tussen Hilversum en Laren. De heuvels zijn zo'n 4000 jaar oud en stammen uit het neolithicum en de bronstijd. In en rond de heuvels zijn onder meer urnen, een dolk, een bijl en een klokbeker gevonden.

Meer dan 1700 prehistorische grafheuvels

De heuvels bij Hilversum werden gebruikt als begraafplaats en werden meerdere keren gebruikt en aangepast aan de tijd. Grafheuvels worden ook wel tumuli genoemd, naar het romeinse woord Tumulus. Verspreid over Nederland zijn er nog zo'n 1700 prehistorische grafheuvels te vinden. Maar de meesten zijn zo klein dat ze amper opvallen.
In de 20ste eeuw zijn de grafheuvels bij Hilversum gerestaureerd. Op de heide zijn de heuvels eenvoudig te herkennen.

Grafheuvels bij Hilversum
Grafheuvels bij Hilversum
Grafheuvels op de Westerheide tussen Hilversum en Laren.
Foto links: De heuvel rechtsachter stamt uit ca. 2100 v. Chr en is over een grafkuil (late Klokbekercultuur, neolithicum) gelegd. De heuvel links is iets jonger, 1570 v. Chr. (bronstijd), en is over crematieresten gelegd en werd vroeger omring door houten palen en een greppel.

Prehistorische raatakkers

Aan de hand van een hoogtereliƫf op een kaartbeeld van het Actueel Hoogtebestand Nederland (AHN) ontdekte een amateurarcheoloog in 2012 een aantal opvallende structuren op de Hoorneboegse heide, elders in Hilversum. Bij nader onderzoek bleek het te gaan om zogeheten raatakkers of celtic fields. Nederlandse boeren uit de IJzertijd verdeelden de grond in kleine vierkante akkers met daaromheen lage walletjes. Deze oeroude akkers zijn nog steeds als een soort dambordpatroon op luchtfoto's terug te vinden. Aan de hand van enkele potscherven is aangetoond dat dit gebied al in de IJzertijd bewoond werd.

Prehistorische grafheuvels Nederland

Het Vorstengraf - De grootste grafheuvel in Nederland bij Oss

Het Tumulibos - Grafheuvelbos bij Rolde. Deze grafheuvels uit de IJzertijd zijn zogenaamde brandheuvels en zijn niet opgeworpen boven een graf, maar boven de brandstapel waarop de overledene werd gecremeerd.

Omwalde grafheuvel - Op de Rechte Heide bij Goirle.

Adres en bezoekers informatie
Adres: Hilversumseweg
Postcode en plaats: Hilversum

De Zeven bergjes liggen op de Zuiderheide (langs 'het Bluk'), een heidegebied tussen Laren en Hilversum. Ook op de aangrenzende Westerheide liggen grafheuvels.

Hoi @hotspotholland, hier ben ik geweest!
Klik hier om te tweeten!


De Zeven bergjes - Beoordeling door bezoekers
Ben jij hier ook geweest? Geef nu je beoordeling. Het duurt maar een paar tellen.


Populairste bezoektijd
Weer? Zonnig:
67%
Bewolkt:
33%
Regen:
0%
Sneeuw:
0%
Wanneer? Voorjaar:
0%
Zomer:
0%
Najaar:
67%
Winter:
33%
Met wie? Samen
100%
Met kleine kinderen
0%
Met tieners
0%
Groep:
0%
Alleen:
0%
Geen health informatie beschikbaar
Hoe beviel je uitstapje aan 'De Zeven bergjes'? Deel je ervaringen met medereizigers. Registratie niet nodig. Geef nu je beoordeling. Het duurt maar een paar tellen.

De Zeven bergjes


Let op: De plaats op de kaart is slechts een indicatie en is niet altijd de ingang, parkeerplaats of juiste route. De beoordelingen op deze site worden geplaatst door bezoekers en vertegenwoordigen niet de mening van de redactie.


Copyright © Hotspot Holland 2003 - 2019
Wij zijn HotspotHolland, de site vol verrassende plekjes en uitstapjes in Nederland. Wij wonen bij jou in de buurt en vinden het leuk om gekke plekken te ontdekken. Net als jij. Leuke dingen doen? Uitstapje en bijzondere plaatsen bezoeken? Wandelen of een fietstocht? Citytrip, weekendje weg of evenement? Vakantiehuisje, camping of hotel boeken? Je vindt het allemaal hier. 1001 onverwachte uitstapjes. Fijne vakantie!


Privacy en cookies

  NL EN DE