De Zeven bergjes

De Zeven Bergjes op de Zuiderheide bij Hilversum

De Zeven Bergjes op de Zuiderheide bij Hilversum

Hilversum

Prehistorische grafheuvels Hilversum

Hilversum - De Zeven Bergjes is een groep van 10 grafheuvels op de heide tussen Hilversum en Laren. De grafheuvels, tumuli, zijn zo'n 4000 jaar oud en stammen uit het neolithicum en de bronstijd. In en rond de heuvels zijn onder meer urnen, een dolk, een bijl en een klokbeker gevonden.

Meer dan 1700 prehistorische grafheuvels

De heuvels bij Hilversum werden in de prehistorie gebruikt als begraafplaats en werden meerdere keren gebruikt en aangepast aan de tijd. Grafheuvels worden ook wel tumuli genoemd, naar het romeinse woord Tumulus. Verspreid over Nederland zijn er nog zo'n 1700 prehistorische grafheuvels te vinden. Maar de meesten zijn zo klein dat ze amper opvallen.
In de 20ste eeuw zijn de grafheuvels bij Hilversum gerestaureerd. Op de heide zijn de heuvels eenvoudig te herkennen.

Prehistorische raatakkers

Aan de hand van een hoogtereliëf op een kaartbeeld van het Actueel Hoogtebestand Nederland (AHN) ontdekte een amateurarcheoloog in 2012 een aantal opvallende structuren op de Hoorneboegse heide, elders in Hilversum. Bij nader onderzoek bleek het te gaan om zogeheten raatakkers of celtic fields. Nederlandse boeren uit de IJzertijd verdeelden de grond in kleine vierkante akkers met daaromheen lage walletjes. Deze oeroude akkers zijn nog steeds als een soort dambordpatroon op luchtfoto's terug te vinden. Aan de hand van enkele potscherven is aangetoond dat dit gebied al in de IJzertijd bewoond werd.

De Zeven bergjes foto's

Grafheuvels op de Westerheide tussen Hilversum en Laren
Grafheuvels op de Westerheide tussen Hilversum en Laren

Grafheuvels op de Westerheide tussen Hilversum en Laren

Ook elders rond Hilversum zijn grafheuvels te vinden. Op deze foto zie je twee grafheuvels op de Westerheide tussen Hilversum en Laren. De heuvel rechtsachter stamt uit ca. 2100 v. Chr en is over een grafkuil (late Klokbekercultuur, neolithicum) gelegd. De heuvel links is iets jonger, 1570 v. Chr. (bronstijd), en is over crematieresten gelegd en werd vroeger omring door houten palen en een greppel.

Wat zeggen de bezoekers?


Ben jij hier ook geweest? Geef nu je beoordeling. Het duurt maar een paar tellen

Adres en bezoekers informatie

De Zeven bergjes

Adres: Hilversumseweg
Postcode en plaats: Hilversum
Regio: Het Gooi
Provincie: Noord-Holland

Bezoek: Een gemiddeld bezoek duurt ca. 2 uur.
De Zeven bergjes liggen op de Zuiderheide (langs 'het Bluk'), een heidegebied tussen Laren en Hilversum. Het is een afwisselend gebied voor een mooie wandeling over heide, zandgebieden en bos.
Ook op de aangrenzende Westerheide bij Hilversum liggen prehistorische grafheuvels.

Let op: De locatie op de kaart is slechts een indicatie en niet altijd de ingang, parkeerplaats of juiste route. Er worden tot 8 plekken in de buurt getoond. Meer zien? Kijk op de kaart of gebruik dan de zoek functie op deze site.


08:15

16:34

Afnemende maan

Prehistorische grafheuvels Nederland

Het Vorstengraf - De grootste grafheuvel in Nederland bij Oss

Het Tumulibos - Grafheuvelbos bij Rolde. Deze grafheuvels uit de IJzertijd zijn zogenaamde brandheuvels en zijn niet opgeworpen boven een graf, maar boven de brandstapel waarop de overledene werd gecremeerd.

Omwalde grafheuvel - Op de Rechte Heide bij Goirle.

Hilversum uitstapjes in de buurt

    Leuke overnachtingen Hilversum