Tellen met plaatsnamen

Tellen met plaatsnamen: hier het dorpje 'Een' in Drenthe dat ooit beroemd werd door een kapper met een wonder haargroeimiddel

Tellen met plaatsnamen: hier het dorpje 'Een' in Drenthe dat ooit beroemd werd door een kapper met een wonder haargroeimiddelVan nul tot honderd: Steden, dorpen en gehuchten met een nummer in de naam

Een Drents raadseltje: Wat is de kortste plaatsnaam van de provincie Drenthe? Antwoord: 'Een', want het bestaat uit slechts een cijfer... Je vraagt je soms af hoe sommige plaatsnamen zijn ontstaan, zoals het plaatsje 'Een' in Drenthe. Zou er in dit dorp ooit maar 1 inwoner zijn geweest? Was het misschien het eerste dorpje van Drenthe? Waren de mensen van hier gewoon de beste in alles, en dus altijd nummer één? Wie zal het zeggen. Feit is dat het plaatsje op de kaart staat!

298. Dat is de optelsom van alle plaatsnamen in Nederland met een getal in de naam

Den Nul

Het plaatsje Den Nul ligt tussen Olst en Wijhe in Overijssel.

Een

Het plaatsje Een ligt in provincie Drenthe. Ooit was het hier even wereldberoemd door een plaatselijke kaper die een spectaculair haargroeimiddel had uitgevonden. Het geld stroomde binnen bij de kapper, maar na een tijdje bleek het haarelixer nep. De kapper verdween met de noorderzon.

Maar de echte Nummer Een is.... het plaatsje Nummer Een! Het plaatsje ligt aan de Westerschelde in Zeeuws Vlaanderen.

Andere plaatsnamen met nummer 1 zijn: Eenrum en Eenum in de provincie Groningen. In Drenthe liggen verder nog: Eerste Exloërmond en Eerste Valthermond en het plaatsje Een-West.

Tweede Exloërmond en Tweede Valthermond

Tweede Exloërmond en Tweede Valthermond liggen beide in Drenthe en zijn broertjes van Eerste Exloërmond en Eerste Valthermond.

Drie

Andere plaatsnamen met een 3 zijn: Driehoek in Noord-Brabant, Drieënhuizen in Gelderland, Driehuis en Driemond tussen Weesp en Amsterdam.

Vierhouten

Vierhouten op de Veluwe is vooral bekend van Het Verscholen dorp dat onderdak bood aan een grote groep onderduikers tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Andere plaatsnamen met het cijfer vier zijn Vierhuizen, Vierverlaten en Vierlingsbeek in Noord-Brabant.

Vijfhuizen

Het plaatsje Vijfhuizen ligt in de Haarlemmermeer, in de omgeving van Haarlem. Populairste attractie is de Spottersplek langs de Polderbaan.

Zevenhuizen

Het Groningse plaatsje Zevenhuizen in de omgeving van Leek had op 17 oktober 2009 een leuke primeur: software-gigant Microsoft stelde de inwoners 5 dagen voor de wereldwijde introductie van haar nieuwe besturingssysteem 'Windows 7', alvast een kopie ter beschikking. In totaal werden er 777 paketten met het Operating Systeem uitgedeeld.
Helemaal uniek is het Groningse dorpje overigens niet. Ook in provincie Zuid-Holland ligt een plaats met de naam Zevenhuizen.

Andere plaatsnamen met het cijfer 7 zijn Zevenbergen bij Moerdijk, het plaatsje Zevenmorgen, Zevenhoven in de buurt van Nieuwkoop in Zuid-Holland en tot slot Zevenaar aan de Duitse grens in Gelderland.

Achthoven

Achthoven ligt in de provincie Utrecht.
Andere plaatsnamen met een het cijfer 8 zijn: Achtmaal, een boerendorpje tegen de Belgische grens bij Breda en Achterwetering in de omgeving van Maartensdijk in provincie Utrecht.

Negenhuizen

Negenhuizen ligt in provincie Zuid-Holland, even onder Delft.

Tiengeboden

Andere plaatsnamen met een "tien" zijn: Tiendeveen in Drenthe, Tienray in Noord-Limburg en Tienhoven in de provincie Utrecht.

Numero Dertien

Numero Dertien ligt in provincie Groningen.

Omgeving Achttienhoven, Utrecht
Wandelen in de omgeving van Achttienhoven, provincie Utrecht

Achttienhoven

Achttienhoven is een gehucht in de gemeente Nieuwkoop, in de omgeving van Woerden, en ligt in de provincie Zuid-Holland.
Achttienhoven is ook een gehucht in de omgeving van Maartensdijk in de provincie Utrecht.

Honderd

Tellen met plaatsnamen eindigt in provincie Groningen, met het plaatsje Honderd... of is er nog meer?

De reserve lijst

Kwartier

In Noord-Brabant ligt het gehucht Kwartier.

Zestienhoven (Airport)

Niet echt een plaats. Wel internationaal en daarom op deze lijst. Zestienhoven is namelijk de oude naam voor het vliegveld Rotterdam/The Hague Airport bij Rotterdam.

Honderd en Tien Morgen

In de rest van Nederland tellen ze niet verder dan honderd. Maar bij Rotterdam tellen ze tot Honderdentienmorgen. De naam is welliswaar niet een echte plaatsnaam, maar een 85 ha. polder uit 1772 en tegenwoordig een wijk in de Rotterdamse deelgemeente Hillegersberg-Schiebroek.

Tellen met plaatsnamen foto's

Plaatsen met cijfers die er niet meer zijn

Wat zeggen de bezoekers?

uitstapjes in de buurt

  Leuke overnachtingen

  hotspotholland.nl

  Leuke uitstapjes Nederland

  Cookies

  Wij plaatsen vookies om onze website gebruiksvriendelijker te maken en af te stemmen op jouw voorkeuren. Door verder te gaan geef je aan akkoord te zijn met onze cookies en die van onze partners


  Privacy instellingen