Dudok in Hilversum Top 10

Raadhuis van Hilversum. Onbetwist de nummer 1 van de Dudok Top 10

Raadhuis van Hilversum. Onbetwist de nummer 1 van de Dudok Top 10

Hilversum

Zijn mooiste gebouwen in Hilversum

Hilversum - Zonder Willem Marinus Dudok zou Hilversum een kleurloos dorp zijn geweest. Toen Hilversum zich in de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw begon te ontwikkelen, was het Dudok die met zijn moderne bouwstijl zijn stempel op Hilversum heeft gezet; met als hoogtepunt het fraaie raadhuis. Ga mee op stap langs de 10 mooiste en meest herkenbare Dudok monumenten in Hilversum.

1. Raadhuis van Hilversum

Het raadhuis aan de rand van het centrum is het icoon van Hilversum en de kroon op het werk van Dudok. De eerste schetsen maakte hij als architect al in 1895, maar de bouwwerkzaamheden werden pas tussen 1928 en 1931 uitgevoerd.

2. Multatulischool

De Multatulischool aan de Sumatralaan 40 in Hilversum werd gebouwd in de periode 1930-1932. Tijdens de renovatie in 1996 is het terug gebracht in de oude Dudok-kleuren.

3. Snelliusschool

De Snelliusschool aan de Snelliuslaan 10 in Hilversum was vroeger in gebruik als school. Na de restauratie van 1999 wordt het opvallende gebouw van Dudok als kantoorpand gebruikt.

4. Tribune Sportpark

Olympische Spelen in Hilversum

Bij station Sportpark, aan de Arena 101 in Hilversum staat een opvallende houten tribune, ontworpen door architect Dudok. Vanaf de Soestdijkerstraatweg moest de tribune een 'feestelijke' voorzijde hebben. Boven de entree was een buffet met erboven een plek voor een orkest. De houten tribune vormde het decor voor de ruiterspelen van de Olympische Spelen in 1928.
Ben je in de buurt, loop dan ook langs het Kantoor sportveld (en oorspronkelijk verkleedruimte voor jockeys) aan de Soestdijkerstraatweg. Het pand is in 2000 herbouwd, op basis van het ontwerp uit 1925.

5. Zuiderhof begraafplaats

Aan de rand van Hilversum, daar waar de heide begint, ligt de Zuiderhof begraafplaats. Het kerkhof heeft een stijlvolle entree, ontworpen door Dudok.

6. Fabritius- en Ruysdaelschool

Twee zusterscholen onder een groot rieten dak past wel in het Gooi moet Dudok gedacht hebben. De Fabritiusschool en de Ruysdaelschool werden in 1927 geopend.

7. Duivenstraat

Volkswoningbouwcomplex

Het hofje aan de Duivenstraat bestaat uit een smalle straat met in het midden een perkje. De arbeidershuisjes werden in 1927 gebouwd, geheel volgens de architectuur principes van Dudok. Bij de renovatie in 2001 werden huizen samengevoegd en aan de achterzijde uitgebouwd. Nu bestaat het hofje uit 13 woningen.

8. Noorderbegraafplaats

Dudok overleed op 6 april 1974 en is begraven op de door hem zelf ontworpen Noorderbegraafplaats in Hilversum.

Noorderbegraafplaats Hilversum
Noorderbegraafplaats

9. Oude Haven

Ieder kind in Hilversum kent de Oude Haven. In november is hier traditiegetrouw de intocht van Sinterklaas. De haven was ooit het einde van de Gooische vaart. Het afgegraven zand ging naar bouwplaatsen in de Amsterdamse grachtengordel en naar uitbreidingen van Hilversum. Dudok ontwierp de Nieuwe Brug aan het begin van de haven, de zand- en zoutbunker en de trapafsluiting bij de Badhuislaan.

De Oude Haven Hilversum
De Oude Haven Hilversum met rechts de zand- en zoutbunker van Dudok

10. Nienke van Hichtumschool

Alles op kleuterhoogte

Kleuterschool aan de 's-Gravesandelaan 56 in Hilversum. De ramen in het gebouw zijn op kleuterhoogte. De school is vernoemd naar Nienke van Hichtum, pseudoniem voor Sjoukje Troelstra (echtgenote van staatsman Pieter Jelles Troelstra) die de klassieker 'Afke's tiental' schreef. Inmiddels is het gebouw bedrijfsruimte.

Dudok in Hilversum Top 10 foto's

De Wikke, de villa van Dudok aan de Utrechtseweg 71 Hilversum
De Wikke, de villa van Dudok aan de Utrechtseweg 71 Hilversum

Wie is Dudok?

Architect Willem Marinus Dudok leefde van 1884 tot 1974. Voor Hilversum maakte hij maar liefst 75 ontwerpen waarvan het Raadhuis wereldberoemd is. Maar ook voor andere steden ontwierp hij gebouwen. Bekende ontwerpen zijn de Utrechtse schouwburg, de Bijenkorf in Rotterdam (wat verloren ging bij het bombardement in 1940) en het monument op de Afsluitdijk.
'De Wikke', zijn eigen villa, is te vinden aan de Utrechtseweg 71 in Hilversum.

Wat zeggen de bezoekers?


Ben jij hier ook geweest? Geef nu je beoordeling. Het duurt maar een paar tellen

Adres en bezoekers informatie

Dudok in Hilversum Top 10

Adres: Dudokpark 1 (Raadhuis)
Postcode en plaats: 1217  Hilversum
Regio: Het Gooi
Provincie: Noord-Holland
Web: https://www.dudokarchitectuurcentrum.nl

Bezoek: Een gemiddeld bezoek duurt ca. 2,5 uur.
Gezien hun functie zijn de gebouwen niet voor publiek geopend. Toch nieuwsgierig? Tijdens Open Monumentendagen maak je goede kans om enkele van de genoemde gebouwen wel te bezoeken.
In de kelder van het Raadhuis (ingang aan de achterzijde) is het Dudok Architectuur Centrum gevestigd.

Let op: De locatie op de kaart is slechts een indicatie en niet altijd de ingang, parkeerplaats of juiste route. Er worden tot 8 plekken in de buurt getoond. Meer zien? Kijk op de kaart of gebruik dan de zoek functie op deze site.


08:34

16:24

Wassende halve maan
Dudok Politiepost Hilversum
Dudok's Politiepost aan het plein achter het centraal station in Hilversum

Dudok's politiepost

De politiepost aan het plein achter het centraal station in Hilversum is door Dudok in 1919 ontworpen in Amsterdamse Stijl. Er deden zich in de wijk 'Over 't Spoor' regelmatig onregelmatigheden voor. Bijna niemand had telefoon in die tijd, waardoor de politiepost met 2 cellen voor meer rust moest zorgen. De politiepost werd in 1934 opgeheven.

Bloemenbuurt

Ook de Bloemenbuurt is bijzonder. De door Dudok ontworpen buurt is de eerste Hilversumse wijk met sociale woningbouw.

Hilversum uitstapjes in de buurt

    Leuke overnachtingen Hilversum