Bijnamen gebouwen

De Kijkbuis op het Mediapark in Hilversum

Top 10 bijnamen Nederland

NEDERLAND - Een overzicht van de gekste bijnamen van gebouwen en andere bouwwerken in Nederland. We geven je de Top 10 van bekende én onbekende bijnamen van bijzondere, spectaculaire en soms bizarre gebouwen op eigen bodem.

De BH-Brug verbindt IJburg met Amsterdam
De BH-Brug verbindt IJburg met Amsterdam

1. De BH-brug

Amsterdam

Nederland heeft ruim 40.000 bruggen. De meeste daarvan zijn beton en weinig sierlijk. Maar gelukkig zijn niet alle bruggen recht en hoekig! Vanwege zijn ronde vormen kreeg de Enneus Heermabrug brug, die Amsterdam sinds 1997 met de wijk IJburg verbindt al snel de bijnaam BH-brug. De architect van de 230 meter lange brug, Nicholas Grimshaw, had echter heel iets anders voor ogen met de vloeiende lijnen: een reptiel uit de tijd dat het IJsselmeer nog een oerzee was.
De Kijkbuis op het Mediapark van Hilversum
De Kijkbuis op het Mediapark van Hilversum

2. De Kijkbuis verschiet van kleur

Hilversum

De tijd van grote lompe televisies met een uitpuilende beeldbuis ligt alweer ver achter ons. Televisies zijn tegenwoordig geheel plat. Het begrip "kijkbuis" dreigde dan ook in de vergetelheid te geraken... tot de komst van een kleurrijke voetgangersbrug bij het mediapark in Hilversum die de toepasselijke bijnaam "De Kijkbuis kreeg".
Locatie: Station Hilversum Mediapark
Beeld en Geluid op het Mediapark Hilversum +

De Apenrots in Groningen
De Apenrots in Groningen

3. De Apenrots

Groningen

Veel gebruikte bijnamen voor gebouwen zijn De Hunkerbunker voor flats waar met name alleenstaande studentes of stewardessen wonen en Apenrots voor organische architectuur. Het "zandkasteel" van de ING in de Amsterdamse Poort is een van de eerste voorbeelden van organische architectuur in Nederland. Een ander mooi voorbeeld van deze bouwstijl is de Apenrots van Groningen of te wel het opvallende Gasunie gebouw.
Locatie: Concourslaan 17, 9727 KC Groningen
Uitstapjes Groningen +

De schoen aan de Zuid-as in Amsterdam
De poenschoen aan de Zuid-as in Amsterdam

4. De Poenschoen

Prestige aan de Amsterdamse Zuid-as

"Wie de schoen past trekke hem aan" luidt het bekende spreekwoord. Maar ons past deze schoen aan de Amsterdamse Zuid-as geenszins. Is de architect soms met de verkeerde schoen uit bed gestapt? Wat vinden jullie van dit prestige object langs de A-10?
Locatie: Amstelveenseweg 500, 1081 KL Amsterdam
Uitstapjes Amsterdam +

De UFO bij Almere
De UFO bij Almere

5. De UFO

Almere

Wanneer je bij Almere over de A6 richting Lelystad rijdt, kan de Ufo je niet ontgaan. Verwacht echter geen invasie van hippe buitenaardse wezens, maar wel heel veel mode. Het donut-vormige gebouw is namelijk het confectiecentrum van Almere. De Ufo wordt ook wel de Champignon genoemd.
Locatie: Langs de A6 bij Almere
De Koopgoot in Rotterdam
De Koopgoot in Rotterdam

6. De Koopgoot

Rotterdam

De winkelstraat onder de Coolsingel kreeg in de volksmond al snel de toepasselijke bijnaam "Koopgoot". De verdiepte winkelstraat verbindt de Lijnbaan met de Hoogstraat en is een populaire voetgangersverbinding tussen de twee belangrijkste winkelgebieden in het centrum van Rotterdam. De officiële naam voor de winkelstraat is overigens Beurstraverse.
Uitstapjes Rotterdam +

De Toorts in Utrecht
De Toorts in Utrecht

7. De toorts van Utrecht

Het hoofdkantoor van de Rabobank

Als je bij gelegenheid op het centraal station van Utrecht op de trein staat te wachten, kijk dan eens omhoog naar de nieuwbouw achter het station waar de nieuwe skyline van Utrecht verrijst. Herken jij "de toorts"?
Uitstapjes Utrecht +

De Kolenkit kerk in Amsterdam
De Kolenkit kerk in Amsterdam

8. De Kolenkit

Amsterdam

Net als de kijkbuis is ook een kolenkit een vergeten begrip. Maar als je de Opstandingskerk in Amsterdam zou vergelijken met een ouderwetse kolenkit, zou je direct de gelijkenis zien.
De kolenkitbuurt werd kort na de Tweede Wereldoorlog gebouwd, eind jaren veertig.
Locatie: Bos en Lommerweg in de Kolenkitbuurt in stadsdeel West in Amsterdam
De Koopgoot in Rotterdam
De tuien van de Erasmusbrug tussen de scheepsmasten

9. De Zwaan

Erasmusbrug Rotterdam

Rotterdammers zijn nogal creatief met bijnamen. Het nieuwe Centraal Station was in 2014 nog niet open of het was al omgedoopt tot de Kapsalon, de bekende vette hap uit het plastic bakje.
Na enige technische aanloopproblemen met het boegbeeld van de stad, kreeg de gracieuze Erasmusbrug al snel de sierlijke bijnaam De Zwaan. Inmiddels is de bijnaam van de brug over de Nieuwe Maas bekender dan de echte naam.
Locatie: De Zwaan verbindt het centrum van Rotterdam met de Kop van Zuid
Het gebouw van Hogeschool Utrecht op De Uithof
Hogeschool Utrecht op De Uithof

10. En wat is jouw favoriete bijnaam?

Sommige gebouwen vragen gewoon om een bijnaam. Wat is jouw bijnaam voor dit merkwaardige testbeeld gebouw van Hogeschool Utrecht op de Uithof?
Laat het ons weten in de comments!

Adres en bezoekers informatie


Hoi @hotspotholland, hier ben ik geweest!
Klik hier om te tweeten!


Bijnamen gebouwen - Beoordeling door bezoekers
Ben jij hier ook geweest? Geef nu je beoordeling. Het duurt maar een paar tellen.


Populairste bezoektijd
Weer? Zonnig:
0%
Bewolkt:
100%
Regen:
0%
Sneeuw:
0%
Wanneer? Voorjaar:
0%
Zomer:
0%
Najaar:
100%
Winter:
0%
Met wie? Samen
0%
Met kleine kinderen
0%
Met tieners
0%
Groep:
0%
Alleen:
100%
Geen health informatie beschikbaar
Hoe beviel je uitstapje aan 'Bijnamen gebouwen'? Deel je ervaringen met medereizigers. Registratie niet nodig. Geef nu je beoordeling. Het duurt maar een paar tellen.

Bijnamen gebouwen


Let op: De plaats op de kaart is slechts een indicatie en is niet altijd de ingang, parkeerplaats of juiste route. De beoordelingen op deze site worden geplaatst door bezoekers en vertegenwoordigen niet de mening van de redactie.


Copyright © Hotspot Holland 2003 - 2019
Wij zijn HotspotHolland, de site vol verrassende plekjes en uitstapjes in Nederland. Wij wonen bij jou in de buurt en vinden het leuk om gekke plekken te ontdekken. Net als jij. Leuke dingen doen? Uitstapje en bijzondere plaatsen bezoeken? Wandelen of een fietstocht? Citytrip, weekendje weg of evenement? Vakantiehuisje, camping of hotel boeken? Je vindt het allemaal hier. 1001 onverwachte uitstapjes. Fijne vakantie!


Privacy en cookies

  NL EN DE