Kaatsmuseum

Een kaatshandschoen en kaatsballen in het Franeker Kaatsmuseum

Keatsen in Fryslân

Franeker - Het keatsen is naast het fierljeppen en het skûtsjesilen een van de typische Friese sporten. Het oude universiteitsstadje Franeker is de hoofdstad van het kaatsen, want hier vindt traditiegetrouw ieder jaar rond eind juli/begin augustus de PC plaats, de oudste sportklassieker van ons land.


(Tekst gaat hieronder verder)

Wil je meer weten over het kaatsen, dan kun je terecht in het Kaatsmuseum in Franeker. Behalve de collectie met kaatsspullen en trofeeën, leer je ook de spelregels van deze stoere Friese sport kennen.

Ook is het mogelijk om zelf te kaatsen, uiteraard onder begeleiding van een echte kaatstrainer!
En kom ook nog eens terug voor de PC kaatspartij: ieder jaar op de 5e woensdag na 30 juni.


Een mandje kaatsballen

Kaatsen in het kort

Kaatsen wordt gespeeld met twee teams (parturen) op een grasveld van 61 x 32 meter. Elk partuur bestaat uit drie spelers waarvan één opslager (serveerder) en twee uitslagers (retourneerders). Bij het spel wordt een leren bal en kaatshandschoenen gebruikt.
De opslager moet vanaf de opslaglijn de bal met een onderhandse slagbeweging rechtstreeks in het perk slaan. In het perk staan twee spelers van het uitslagteam, die de bal zo ver mogelijk proberen terug te slaan. Hiermee kunnen punten worden verdient. Bij 2 onbesliste slagen wordt er gewisseld.
Het tennis is afgeleid van Kaatsen en beide sporten en de punten telling lijkt enigszins op elkaar. Een enkele wedstrijd duurt ongeveer 40 tot 50 minuten, maar meestal wordt het kaatsen gespeeld tijdens een toernooi waarbij de teams 4 tot 6 keer op een dag moeten spelen.

Adres en bezoekers informatie
Adres: Voorstraat 2
Postcode en plaats: 8801 LC  Franeker

Web: knkb.nl

Bezoekduur: Een gemiddeld bezoek duurt 1,5 uur
Voorkom teleurstellingen en neem voor vertrek altijd contact op met je bestemming voor prijzen en beschikbaarheid.

Hoi @hotspotholland, hier ben ik geweest!
Klik hier om te tweeten!


Kaatsmuseum - Beoordeling door bezoekers
Ben jij hier ook geweest? Geef nu je beoordeling. Het duurt maar een paar tellen

Kaatsmuseum


Let op: De plaats op de kaart is slechts een indicatie en is niet altijd de ingang, parkeerplaats of juiste route. De beoordelingen op deze site worden geplaatst door bezoekers en vertegenwoordigen niet de mening van de redactie.


Copyright © Hotspot Holland 2003 - 2018
Wij zijn HotspotHolland, de site vol verrassende plekjes en uitstapjes in Nederland. Wij wonen bij jou in de buurt en vinden het leuk om gekke plekken te ontdekken. Net als jij. Leuke dingen doen? Uitstapje en bijzondere plaatsen bezoeken? Wandelen of een fietstocht? Citytrip, weekendje weg of evenement? Vakantiehuisje, camping of hotel boeken? Je vindt het allemaal hier. 1001 onverwachte uitstapjes. Fijne vakantie!


Privacy en cookies

  NL EN DE