Kazematten Kornwerderzand

De stelling van Kornwerderzand op de Afsluitdijk was tijdens de Tweede Wereldoorlog een onneembare vesting

Onneembare vesting op de Afsluitdijk

Kornwerderzand - De letterlijke betekenis van kazemat is 'een huis om dood te slaan'. Pas als je tussen de 3 meter dikke muren van de kazematten op de Afsluitdijk staat, begint de betekenis tot je door te dringen: Hier komt geen enkele ongwenste indringer naar binnen.

De Kazematten van Kornwerderzand
Kazematten, beton en prikkeldraad bij de stelling van Kornwerderzand op de Afsluitdijk

Onneembare stelling voor de Duitsers

Ondanks een grootscheepse aanval, aan het begin van de Tweede-Wereldoorlog, konden de Duitsers in 1940 de stelling aan de Afsluitdijk niet veroveren. De 3 bunkers en 17 kazematten liggen op een strategische plaats aan de Afsluitdijk en vormden een onneembaar bolwerk. Er waren destijds 220 soldaten gelegerd.

Ministerie van Oorlog

Toen in 1921 tot de bouw van de Afsluitdijk werd besloten, werd op last van het Ministerie van Oorlog ook het verdedigingswerk aangelegd. De bunkers waren niet alleen in de Tweede- Wereldoorlog in gebruik, ook tijdens de Koude Oorlog is de stelling jarenlang bemand geweest.
Tegenwoordig is in het complex een museum gevestigd.

Adres en bezoekers informatie
Adres: Afsluitdijk
Postcode en plaats: 8752 TP  Kornwerderzand
Provincie: Friesland

Web: Kazematten Afsluitdijk
De bunkers liggen op de Afsluitdijk (snelweg A7) bij de spuisluizen van Kornwerderzand. Bij de sluizen is ruime parkeergelegenheid aanwezig. De Kazematten zijn slechts beperkt opengesteld voor publiek. Raadpleeg daarom voor een bezoek eerst de website van de kazematten (zie link onderaan de pagina) voor de actuele openingstijden.

Kazematten Kornwerderzand - Beoordeling door bezoekers
Ben jij hier ook geweest? Geef nu je beoordeling . Het duurt maar een paar tellen

Kazematten Kornwerderzand

Let op: De locatie op de kaart is slechts een indicatie en niet altijd de ingang, parkeerplaats of juiste route. Alleen hotspots in de nabije omgeving worden getoond. Gebruik het hoofdmenu om alle hotspots te zien.


Copyright © Hotspot Holland 2003 - 2020
Vakantie in eigen land? Uitstapje of Dagje uit?
Wij zijn Hotspot Holland, de site vol verrassende plekjes en uitstapjes in Nederland. Wij zijn avonturiers bij jou in de buurt en vinden het leuk om gekke plekken te ontdekken. Net als jij. Leuke dingen doen? Er op uit en bijzondere plaatsen bezoeken? Wandelen of een fietstocht? Citytrip, weekendje weg of evenement? Vakantiehuisje, camping of hotel boeken? Je vindt het allemaal hier. 1001 onverwachte uitstapjes in eigen land. Fijne vakantie!


Privacy en cookies

  NL EN DE