Kazematten Kornwerderzand

De stelling van Kornwerderzand op de Afsluitdijk was tijdens de Tweede Wereldoorlog een onneembare vesting

Onneembare vesting op de Afsluitdijk

Kornwerderzand - De letterlijke betekenis van kazemat is 'een huis om dood te slaan'. Pas als je tussen de 3 meter dikke muren van de kazematten op de Afsluitdijk staat, begint de betekenis tot je door te dringen: Hier komt geen enkele ongewenste indringer naar binnen!

De Kazematten van Kornwerderzand
Kazematten, beton en prikkeldraad bij de stelling van Kornwerderzand op de Afsluitdijk

Onneembare stelling tijdens de Blitzkrieg

Ondanks de grootscheepse 'Blitzkrieg', aan het begin van de Tweede-Wereldoorlog, konden de Duitsers in 1940 de stelling aan de Afsluitdijk niet veroveren. De 3 bunkers en 17 kazematten liggen op een strategische plaats aan de Afsluitdijk en vormden een onneembaar bolwerk. Er waren destijds 225 soldaten gelegerd.

Ministerie van Oorlog

Toen in 1921 tot de bouw van de Afsluitdijk werd besloten, werd op last van het Ministerie van Oorlog ook het verdedigingswerk aangelegd. De bunkers waren niet alleen in de Tweede- Wereldoorlog in gebruik, ook tijdens de Koude Oorlog is de stelling jarenlang bemand geweest.
Tegenwoordig is in het complex een museum gevestigd.

Zeemijn bij Kornwerderzand op de Afsluitdijk
Zeemijn bij Kornwerderzand op de Afsluitdijk. In de uitsteeksels zitten glazen buisjes met een chemische vloeistof. Als een schip tegen de mijn vaart, breekt het buisje en volgt een vernietigende explosie


Kazematten Kornwerderzand - Beoordeling door bezoekers
  • Interessant museum en mooi verhaal dat Nederland hier destijds wist stand te houden. Was zelf altijd een beetje sceptisch over de Nederlandse verdedigingstactieken uit het verleden (inundaties), maar dit is een sterk staaltje verdediging!

Ben jij hier ook geweest? Geef nu je beoordeling. Het duurt maar een paar tellen.


Populairste bezoektijd
Weer? Zonnig:
100%
Bewolkt:
0%
Regen:
0%
Sneeuw:
0%
Wanneer? Voorjaar:
100%
Zomer:
0%
Najaar:
0%
Winter:
0%
Met wie? Samen
100%
Met kleine kinderen
0%
Met tieners
0%
Groep:
0%
Alleen:
0%
Geen health informatie beschikbaar

Hoi @hotspotholland, hier ben ik geweest!
Klik hier om te tweeten!

Hoe beviel je uitstapje aan 'Kazematten Kornwerderzand'? Deel je ervaringen met medereizigers. Registratie niet nodig. Geef nu je beoordeling. Het duurt maar een paar tellen.

Adres en bezoekers informatie

Kazematten Kornwerderzand

Adres: Afsluitdijk 5
Postcode en plaats: 8752 TP  Kornwerderzand
Provincie: Friesland

Telefoon: +31 (0)517-579453
Email: info@kazemattenmuseum.nl
Web: kazemattenmuseum.nl
Bezoek: Een gemiddeld bezoek duurt ca. 1,5 uur.
De bunkers liggen op de Afsluitdijk (snelweg A7) bij de spuisluizen van Kornwerderzand. Bij de sluizen is parkeergelegenheid. De Kazematten zijn slechts beperkt opengesteld voor publiek. Raadpleeg daarom voor een bezoek eerst de website van de kazematten (zie link onderaan de pagina) voor de actuele openingstijden.
Let op: De locatie op de kaart is slechts een indicatie en niet altijd de ingang, parkeerplaats of juiste route.

Copyright © Hotspot Holland 2003 - 2020
Vakantie in eigen land? Uitstapje of Dagje uit?
Wij zijn Hotspot Holland, de site vol verrassende plekjes en uitstapjes in Nederland. Wij zijn avonturiers bij jou in de buurt en vinden het leuk om gekke plekken te ontdekken. Net als jij. Leuke dingen doen? Er op uit en bijzondere plaatsen bezoeken? Wandelen of een fietstocht? Citytrip, weekendje weg of evenement? Vakantiehuisje, camping of hotel boeken? Je vindt het allemaal hier. 1001 onverwachte uitstapjes in eigen land. Fijne vakantie!
  NL EN DE

Privacy en cookies